Κατοικία στην Ίμπιζα/interior designer Eric Kuster

Η πολυτέλεια και το μίνιμαλ στιλ συναντιούνται σε ένα σπίτι ψηλά στο λόφο, εδώ στη νοτιοδυτική ακτή της Ίμπιζα, ένα σπίτι κοσμοπολίτικο και εκλεκτικό, παραδομένο στη θέα της θάλασσας, εκτυφλωτικό κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου.
Της Νέλλης Ξενάκη 
Μακριά από το κέντρο της πόλης, σκαρφαλωμένη σε ένα ύψωμα, η μεζονέτα ενός νεαρού ζευγαριού παρέχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και, παράλληλα, αποκαλύπτει το εκλεπτυσμένο γούστο τους. Εκείνος Γερμανός, εκείνη Ρωσίδα, αγάπησαν αυτό τον τόπο με την πρώτη ματιά και αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα εδώ, στην ηλιόλουστη Ίμπιζα, αναζητώντας για μήνες το κατάλληλο σπίτι.
Το συγκρότημα με τις δεκαεπτά κατοικίες και την άπλετη θέα στη θάλασσα τους δελέασε εξαρχής, αφενός για την ποιότητα της κατασκευής του, αφετέρου για την αυτονομία και την ηρεμία που τους προσέφερε. Αφού επέλεξαν τη συγκεκριμένη μεζονέτα με το κυβικό περίγραμμα και τα διακόσια εβδομήντα τετραγωνικά ωφέλιμο χώρο και εφόσον δεν χρειαζόταν να επέμβουν στη δομή και στη διαμόρφωσή της, επικεντρώθηκαν στη διακόσμηση, αυτή που θα αποτύπωνε την αίσθηση ενός λιτού και μαζί κομψού περιβάλλοντος, με μίνιμαλ γραμμές και κοσμοπολίτικη χροιά, ενός περιβάλλοντος φιλόξενου και δεκτικού, εναρμονισμένου με το τοπίο και τις ανάγκες τους.
Οι καθαροί κατάλευκοι όγκοι ήδη συσχετίζονταν με την τυπική μεσογειακή αρχιτεκτονική, στη λογική της οποίας το φως ενέχει ρόλο ισάξιο με εκείνον της αφαίρεσης. Με εκκίνηση την παράδοση και τα δεδομένα, η συνέχεια αποδόθηκε με απέριττα υλικά, με άφθονο λευκό και γήινους τόνους και με τα απολύτως απαραίτητα έπιπλα και φωτιστικά, όλα δείγματα του ντιζάιν των τελευταίων δεκαετιών, κορυφαία στο είδος τους.
Η συμβολή του ολλανδού διακοσμητή Eric Kuster υπήρξε καθοριστική, καθώς βοήθησε τους ιδιοκτήτες να ανακαλύψουν τι ακριβώς ζητούσαν και, ως ειδικός, αποτύπωσε στην πράξη τις προτεραιότητες και προτιμήσεις τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο ισόγειο, η ομοιόμορφη επένδυση του δαπέδου με μάρμαρο συνένωσε οπτικά και πρακτικά το μέσα με το έξω, διευρύνοντας τις διαστάσεις και τις δυνατότητες. Έτσι, η υπαίθρια τραπεζαρία και το υπαίθριο καθιστικό, μαζί και η πισίνα, που μοιάζει να αιωρείται στην απόληξή τους, αποτέλεσαν τα επιμέρους τμήματα μιας μεγάλης και ανοιχτής κάτοψης, που εσωτερικά ολοκληρώνεται με το κυρίως καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα.
Το σπουδαίο είναι ότι οι χρήσεις εμπλέκονται, διευρύνονται, παίρνουν στοιχεία η μία από την άλλη και εντέλει καταλήγουν σε ένα ομοιόμορφο σύνολο, ισότιμα δυναμικό από άκρη σε άκρη. Η μετάβαση προς τον όροφο πραγματοποιείται από ένα διαχωρισμένο χολ, με τη γραμμική σκάλα να αντλεί άπλετο φως από τα τριγύρω ανοίγματα και να προϊδεάζει τις εντυπώσεις για τη ραφιναρισμένη αισθητική των υπνοδωματίων.
Όσο για τα τελευταία, τέσσερα στη σειρά, με τα μπάνια τους και τις μελλοντικές προοπτικές τους για τότε που θα μεγαλώσει η οικογένεια, εμφανίζονται σχετικά μεταξύ τους σε ύφος και εξοπλισμό, ολοκληρώνοντας ιδανικά το προφίλ ενός φωτογενούς σπιτιού. Μαζί και αξιαγάπητου, ανοιχτόκαρδου και ταυτόχρονα περιεκτικού, οικείου για τους ανθρώπους του, αλλά και για τους επισκέπτες, εμπλουτισμένου με τη σιγουριά που αναδίδουν οι προσεγμένες επιλογές και τα επιχειρήματα της γνώσης και του καλού γούστου.

Σχόλια