Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Αρωμα φθινοπώρου


Ορτανσία

ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ
Text Size Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Αρωμα φθινοπώρου
Από τον Χρήστο Βλάχο
Ορτανσία

Η ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται από τη μακρινή Κίνα και την Ιαπωνία αλλά ευδοκιμεί εύκολα στο κλίμα της χώρας μας. Είναι ένας υπέροχος, πλούσιος θάμνος, με λουλούδια που βγαίνουν σε μπουκέτα και σχεδόν καλύπτουν το φυτό. Το χρώμα των λουλουδιών της (αποχρώσεις του ροζ ή του μπλε) εξαρτάται από την αλκαλικότητα και την οξύτητα του χώματος που είναι φυτεμένη. Μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 3 μέτρα σε ύψος, συνήθως όμως βλέπουμε φυτά που σε πλήρη ανάπτυξη φτάνουν μέχρι και τα 2 μέτρα. Τον Οκτώβριο, στα περισσότερα σημεία της Ελλάδας, συνεχίζει να είναι ανθισμένη. Με το κατάλληλο κλάδεμα ανθοφορεί κάθε χρόνο. Κόψιμο όμως χρειάζονται μόνο τα κλαδιά που ανθοφόρησαν και ποτέ τα καινούρια στα οποία πρόκειται να αναπτυχθεί. Γενικά ευαίσθητο στις ασθένειες φυτό, χρειάζεται προστασία από αυτές κι από κάποια επιβλαβή έντομα, σας ανταμείβει γενναιόδωρα όμως με το υπέροχο φύλλωμά της και με τα μοναδικά λουλούδια της!
Ο κηπουρός
Για τους κηπουρούς είναι σαφώς ένας μήνας δουλειάς. Τα περισσότερα δέντρα και οι θάμνοι ρίχνουν τα φύλλα τους και το μάζεμά τους είναι μια απαραίτητη δουλειά όχι μόνο για αισθητικούς, αλλά και για λόγους υγιεινής. Αν αφήσετε ένα στρώμα φύλλων πάνω από το γκαζόν, σε λίγες μέρες μπορεί να έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά! Εκτός αυτού, συγκεντρώνονται σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες, που ως γνωστόν είναι εχθροί των φυτών σας. Ευκαιρία υπάρχει τον Οκτώβρη για όσους θέλουν να φυτέψουν βολβούς για την ανοιξιάτικη περίοδο. Με ειδικό εργαλείο, που υπάρχει σε κάθε καλό φυτώριο, μπορούν να ανοίξουν τρύπες στο γρασίδι, να φυτέψουν βολβούς και να αποκαταστήσουν κατόπιν την τρύπα. Μια άλλη δουλειά που μπορεί -και πρέπει- να γίνει αυτόν το μήνα είναι η περιποίηση των τεχνητών λιμνών. Καθαρισμός των πεσμένων στο νερό φύλλων, κόψιμο όλων των κιτρινισμένων υδρόβιων ή υδροχαρών φυτών, προστασία των ευαίσθητων ή τροπικών φυτών της λίμνης είναι κάποιες από αυτές. Αλλά και τα υπόλοιπα ευαίσθητα ή τροπικά φυτά του κήπου χρειάζονται προστασία το χειμώνα. Ο Οκτώβριος βέβαια στη χώρα μας δεν είναι χειμωνιάτικος, αλλά από τον επόμενο μήνα πρέπει οι κηπουροί να τα έχουν ετοιμάσει για μια πιθανή μετακίνηση σε πιο προφυλαγμένα σημεία ή να έχουν σχεδιάσει ένα πλάνο προστασίας τους στο σημείο που είναι φυτεμένα.

Οίκος και Design | Κηπουρική φθινοπώρου: Τι φυτεύουμε τώρα

Οίκος και Design | Κηπουρική φθινοπώρου: Τι φυτεύουμε τώρα

Η φιλοσοφία του κήπου Ζεν


Images/Articles/Κήπος Zen 1.jpg
Images/Articles/Κήπος Zen 2.jpg
Images/Articles/Κήπος Zen 3.jpg
Images/Articles/Κήπος Zen 4.jpg

Μέσω της επιρροής του Ζεν Βουδισμού και της ζήτησης για φώτιση και πνευματική ανάταση, οι Ιάπωνες θεωρούνται οι εκπρόσωποι της απλότητας και της καθαρότητας της έκφρασης. Σκοπός της διδασκαλίας του Ζεν είναι να βρει κανείς τη φύση του, να γνωρίσει τον εαυτό του, να σπάσει τα όρια της νόησης και να επιτρέψει τη διαύγεια αυτής. Η ιδιαίτερη προσέγγιση τους στη ζωή απομάκρυνε τα μη ουσιώδη και αποκάλυψε μία αγνότητα γεύσης που απαγόρευε όλες τις διακοσμήσεις και τα "γαρνιρίσματα". Η τέχνη της διάταξης των λουλουδιών, η τελετουργία του τσαγιού, η κομψή αρχιτεκτονική των κήπων και των εσωτερικών των κατοικιών, το ακριβές διάστημα από κάθε πέτρα και δέντρο, οι ντελικάτες μα αυστηρές γραμμές των ναών, όλα συνδέονται με τη νοοτροπία του Ζεν Βουδισμού. Οι Ιάπωνες καλλιτέχνες είναι εκείνοι που πραγματικά γνωρίζουν τι πρέπει να παραλείψουν, τι να βάλουν στην άκρη, πώς να χειριστούν την έννοια του άδειου, της κενότητας και της σιωπής. Η λέξη-κλειδί για το Ζεν είναι η απλότητα.

Ανάμεσα στα συνηθισμένα είδη αρχιτεκτονικής κήπων (γαλλικοί, ιταλικοί και αγγλικοί), ο ιαπωνικός κήπος είναι ο πιο αινιγματικός. Ένας κήπος ζεν αποτελεί σμίκρυνση του φυσικού τοπίου (μέθοδος μειωμένης κλίμακας: τέχνη λήψης μιας πραγματικής σκηνής από τη φύση και αναπαραγωγή αυτής σε μικρότερη κλίμακα) και ο σχεδιασμός του καθώς και η διατήρηση αυτού συνιστά μέρος μιας διαδικασίας διαλογισμού. Παρά τη χρήση πολλών τεχνητών δομικών στοιχείων (γέφυρες, τεχνητές λίμνες ή λόφοι), ο ιαπωνικός κήπος δημιουργήθηκε για να αντικατοπτρίζει τη φύση στην πιο καθαρή μορφή της.

Φυσικά, αμέσως γίνεται αντιληπτό στον παρατηρητή ότι το καθετί έχει προκύψει μέσα από έναν πολύ προσεκτικό σχεδιασμό. Στο design ενός ιαπωνικού κήπου είναι πολύ σημαντικό όλα τα επιλεγμένα στοιχεία και υλικά να είναι έτσι μελετημένα ώστε να δένουν καλά μεταξύ τους. Η επιλογή τους είναι κάθε άλλο παρά τυχαία, μια και όλα τα στοιχεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα (μέθοδος συμβολοποίησης). Ψηλή και χαμηλή βλάστηση, μικροί και μεγάλοι βράχοι, χαμηλά κομμένο γρασίδι και συνάμα το υγρό στοιχείο (στην πραγματική του μορφή ή μέσω συμβολικής αναπαράστασης) συνδυάζονται σε ένα αποτέλεσμα που ξεκουράζει το μάτι και το μυαλό, με την αρμονία και την τελειότητά του. Οι φαινομενικά τυχαία τοποθετημένοι βράχοι και οι ακανόνιστες πέτρες θυμίζουν τα νησιά της Ιαπωνίας που περιβάλλονται από νερό, το οποίο ρέει με τη μορφή της άμμου ή αμμοχάλικου. Οι πέτρες χρησιμοποιούνται ως σημεία εστίασης, κατά μήκος των διαβάσεων, που συμβολίζουν τις σημαντικές πτυχές στο ταξίδι της ζωής. Το αμμοχάλικο και η άμμος "χτενίζονται" από τις τσουγκράνες σε ρευστές (κυκλικές και παράλληλες) κινήσεις δίνοντας την ψευδαίσθηση του νερού. Ο κήπος μετατρέπεται σε χώρο στοχασμού και γαλήνης με την επιλογή των δένδρων και των φυτών να γίνεται πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να παραπέμπει στον κύκλο των τεσσάρων εποχών και την απεικόνιση των διαθέσεων. Η θέα και ο ήχος του τρεχούμενου νερού υπενθυμίζουν τη διάβαση του χρόνου, ενώ παράλληλα η κάθε γέφυρα έχει τη δύναμη ενός περάσματος σε μία νέα σφαίρα. Δέντρα, θάμνοι, πέτρες, άμμος, λόφοι, λίμνες, γέφυρες, φανάρια, περιφράξεις και φράκτες είναι κώδικες συμβόλων και μεταφορών που αφηγούνται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μια δική τους ιστορία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σχεδιαστικός χειρισμός των μονοπατιών στη διαμόρφωση του κήπου ζεν. Με πολλή προσοχή, τοποθετούνται φυσικές πέτρες έτσι ώστε το μονοπάτι να παραμένει ποιοτικά αμετάβλητο σε όλο του το μήκος, συγχρόνως όμως, οι καλύτερες πέτρες είναι εκείνες που ορίζουν τα σημεία των σημαντικότερων οπτικών απόψεων. Η εικόνα που αφήνει ένας τέτοιος κήπος στον επισκέπτη είναι πολύ συγκεκριμένη εξαιτίας ακριβώς αυτής της πολύ καλά προσδιορισμένης κίνησης, που καλείται να ακολουθήσει διασχίζοντάς τον. Ο κήπος έπεται μιας λογικής δημιουργίας ενός ιδιωτικού και απομονωμένου μικρόκοσμου, όπου η αρμονία και η ομορφιά γεννάει σκέψεις πιο φιλοσοφικές σε σχέση με τη ζωή, μέσα στον ιαπωνικό χώρο των ψευδαισθήσεων.

Μακριά από το θόρυβο του κόσμου, μέσα στον κήπο ζεν ξεκινάει κανείς το σιωπηλό διαλογισμό του. Μαγνητίζεται από την αιθέρια ασυμμετρία της αρμονίας, αφήνοντας απλώς τον εαυτό του σε αυτό που αντικρίζει.. Και ξαφνικά, η βαθιά μελετημένη καθαρότητα του κήπου μαγεύει την ψυχή.. Το μυαλό αδειάζει και η καρδιά πετάει ψηλά.. Η ποιητική σοφία του κήπου ζεν δεν επιτρέπει σε κανέναν να πάρει τα μάτια του από μία εικόνα βγαλμένη από κάποιο παραμύθι με νεράιδες, δράκους και αυτοκράτορες..

" Αρμονία αφανής φανερής κρείττων " (η κρυμμένη αρμονία, είναι καλύτερη από τη φανερή) Ηράκλειτος, 5ος αιώνας π.Χ.

Η επίμονη κηπουρός
Μπορεί να σου φανεί παλιομοδίτικο, όμως ένας από τους ομαλότερους δρόμους για να επιστρέψεις στους ρυθμούς της καθημερινότητας, περνάει μέσα από το... μπαλκόνι.

Δες το κι έτσι: από τη μια θα σε βοηθήσει να συνεφέρεις τα φυτά που ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της απουσίας σου το καλοκαίρι και από την άλλη να ανανεώσεις τις πράσινες γωνιές, δίνοντας το διακοσμητικό στίγμα για το φθινόπωρο. Για να σε διευκολύνουμε, συγκεντρώσαμε τις κινήσεις που οφείλεις να κάνεις για να βάλεις μια τάξη. Παίρνεις τη σκυτάλη.
1. Καθαρές λύσεις
Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις (ασφαλώς και) δεν είναι το πότισμα. Αφορά στο καθάρισμα και συγκεκριμένα στην απομάκρυνση των μαραμένων βλαστών και λουλουδιών,  που «τραυματίζουν» την εικόνα των φυτών σου. Με ένα κοφτερό και -κυρίως- καθαρό κλαδευτήρι ή μαχαίρι, πρέπει να κόψεις όλα τα νεκρά μέρη. Δείξε ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση που κόψεις τους βλαστούς του αλεξανδρινού, γιατί ο γαλακτώδης χυμός τους μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα. Το καθάρισμα αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης που έχει το μπαλκόνι, οι πράσινες γωνιές εντός του σπιτιού ή ο κήπος σου. Θα σε βοηθήσει να καταγράψεις τις απώλειες και να προγραμματίσεις τις επόμενες κινήσεις σου.
2. Θα τα κάνεις μούσκεμα
Ρίξε γενναιόδωρες ποσότητες νερού σε όλα τα φυτά. Αν το χώμα σε κάποια γλάστρα έχει ξεραθεί τελείως, βύθισε τη γλάστρα κατά τα 2/3 της σε μία λεκάνη με νερό για 5'. Το χώμα θα αποκτήσει ξανά την ικανότητά του να συγκρατεί το νερό. Πριν επανατοποθετήσεις τη γλάστρα στο πιατάκι, άφησέ τη να στραγγίξει καλά. Αυτό που πρέπει πάντα να προσέχεις κατά το πότισμα είναι η ροή του νερού. Μην ανοίξεις τέρμα τη βρύση, γιατί η ορμή του νερού θα μετατοπίσει το χώμα από τις γλάστρες και θα αφήσει εκτεθειμένες τις ρίζες.

3. Εκεί που δεν σε σπέρνουν
Ξεφορτώσου, χωρίς δισταγμούς και ενοχές, όλα εκείνα τα αγριόχορτα, που φύτρωσαν εκεί που δεν τα έσπειρες. Αν τα αφήσεις, αφενός θα «κλέψουν» το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία που προορίζονται για τα φυτά σου, αφετέρου ενδέχεται να φέρουν φυτοπαθογόνα. Αν είναι λίγα, δηλαδή αν μπορείς εύκολα να τα μετρήσεις, προσπάθησε απλώς να τα ξεριζώσεις ένα ένα. Αν έχουν κατακλύσει κάθε διαθέσιμο εκατοστό, χρησιμοποίησε ένα από τα εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα που κυκλοφορούν στην αγορά. Πριν καταφύγεις στα χημικά, ρώτα έναν γεωπόνο αν υπάρχει κάποιο σκεύασμα βιολογικής καταπολέμησης.
4. Στην υγειά τους
Έλεγξε εάν τα φυτά σου έχουν προσβληθεί από έντομα, μύκητες ή άλλους φυτοπαθογόνους οργανισμούς. Πώς; Κοίτα προσεχτικά την κάτω επιφάνεια των φύλλων, τους βλαστούς και τους οφθαλμούς («μάτια»), τα σημεία στα οποία τα φύλλα «συναντούν» το βλαστό, το σημείο όπου ο βλαστός βγαίνει από το χώμα. Στην περίπτωση που τα φύλλα έχουν χάσει το αντιπροσωπευτικό (για το είδος) χρώμα ή έχουν ασυνήθιστες κηλίδες, αλλά δεν υπάρχει κάποιο παθογόνο, υπάρχει περίπτωση το πρόβλημα να είναι η έλλειψη κάποιο θρεπτικού στοιχείου. Σε περίπτωση, πάντως, που διαπιστώσεις κάποιο πρόβλημα, μην επιχειρήσεις να κάνεις μόνη σου διάγνωση. Κόψε δυο τρία φυλλαράκια και δείξε τα σε ένα γεωπόνο. Εκείνος/-η με τη σειρά του (της) θα σου υποδείξει τι πρέπει να κάνεις για να ξεπεράσεις με ασφάλεια και αποτελεσματικά το πρόβλημα.
5. Σαν να πείνασαν...
Δύο τρεις μέρες, αφού ποτίσεις για πρώτη φορά τα φυτά σου μετά τις διακοπές, προσθέτεις λίπασμα. Αν είχες σύστημα αυτόματου ποτίσματος, μπορείς να τους ρίξεις λίπασμα αμέσως. Τα ανόργανα στοιχεία θα τα ανανεώσουν και θα τα δυναμώσουν ώστε να αντιμετωπίσουν το επικείμενο φθινόπωρο και το χειμώνα. Αν έχεις γαρδένιες, καμέλιες και αζαλέες, χρειάζονται ειδικό λίπασμα που θα διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο οξύτητας στο χώμα τους.
6. Δώσε τους αέρα
Επειδή και οι ρίζες των φυτών «αναπνέουν», σκάλισε επιφανειακά το χώμα. Για να μην καταστρέψεις τη δομή του εδάφους, μη σκάβεις όταν είναι ξερό ή υπερβολικά βρεγμένο.
7. Φθινοπωρινό δελτίο
Άδειασε τις γλάστρες που φιλοξενούσαν καλοκαιρινά φυτά, τα οποία πλέον έχουν μαραθεί. Μάζεψε το χώμα τους σε μία μεγάλη πλαστική σακούλα και ανάμειξέ το με «νέο» χώμα σε αναλογία 1:1. Γέμισε τις γλάστρες με το χώμα που ετοίμασες και φύτεψε φυτά αντιπροσωπευτικά του φθινοπώρου, όπως τα χρυσάνθεμα, ο πυράκανθος, το κυδωνίαστρο, η κουμαριά, η ναντίνα και το λιγούστρο.
8. Όλα σε τάξη
Αφού τελειώσεις με όλες τις δουλειές στον κήπο ή τη βεράντα σου, καθάρισε σχολαστικά όλα τα εργαλεία που χρησιμοποίησες και αφού τα στεγνώσεις με ένα καθαρό πανί, φύλαξέ τα σε χώρους χωρίς υγρασία. Κλείσε ερμητικά τα μπουκάλια και τα κουτιά με τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα και αποθήκευσέ τα σε σημεία απρόσιτα για τα παιδιά. Αν οι ετικέτες έχουν ξεθωριάσει ή ξεκολλήσει, μην παραλείψεις να γράψεις με ένα μαρκαδόρο τι ακριβώς περιέχουν ώστε να αποφύγεις το ενδεχόμενο να τα μπερδέψεις.

Από το περιοδικό Prevention

Μαθήματα Κηπουρικής03-04-2008
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας ακολουθώντας τις συμβουλές του myself.
Ενυδάτωση φυτώνΤοποθετήστε ροκανίδια γύρω γύρω από τη βάση του φυτού. Θα διατηρήσει την υγρασία, και έτσι δεν θα απαιτεί συχνό πότισμα.

Viagra για τα φυτά!
Διαλύστε μία ταμπλέτα Viagra μέσα σε ένα βάζο με νερό, και τοποθετήστε φρεσκοκομμένα λουλούδια. Θα διατηρηθούν παραπάνω μέρες.
Εάν τώρα τα φυτά σας έχουν αρχίσει και…πέφτουν, ένα Viagra ή διαλυμένη ασπιρίνη – πάντα σε νερό- θα αυξήσουν την αντοχή τους στο χρόνο.
ΛεβάνταΟ Απρίλιος είναι ο καταλληλότερος μήνας για να φυτέψετε λεβάντα: το αγαπημένο φυτό που είναι γνωστό για το άρωμα, το χρώμα του, αλλά και τις αντισκωρικές του ιδιότητες.

Δάφνη
Τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή για να φυτέψετε δάφνη. Προσδίδει άρωμα τόσο στον κήπο σας, όσο και…στο φαγητό σας.
ΓεράνιαΑνανεώστε το χώμα τους, κλαδέψτε τα λίγο, ποτίστε τα καλά και κατά προτίμηση αλλάξτε και γλάστρες. Θα τους δώσει ζωντάνια και θα τονώσει το χρώμα τους.
Feng Shui tipEίτε πιστεύετε στην ύπαρξη του chi είτε όχι, η αλήθεια είναι πως όταν ένα σπίτι πλημμυρίζει από χρώματα και απαλά αρώματα, τότε μόνο θετική ενέργεια μπορεί να επικρατεί. Αν πάλι ακολουθήτε το feng shui πιστά,  τότε μάθετε ότι οι ειδικοί προτείνουν να τοποθετείτε βράχους και βοτσαλάκια όπου υπάρχουν λουλούδια στους εξωτερικούς χώρους, έτσι ώστε να εξισορροπείται το Ying με το Yang!

Παγκάκι κήπου σε σχήμα πεταλούδας

Παγκάκι κήπου σε σχήμα πεταλούδας
Πριν από λίγο καιρό σας παρουσιάσαμε μια καρέκλα – παγκάκι για τον κήπο σας από τον Thomas Schnur. Αν σας εντυπωσίασε εκείνο το παγκάκι τότε σίγουρα θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό με το παγκάκι κήπου σε σχήμα πεταλούδας.
Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και από τις φωτογραφίες το παγκάκι είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, έχει το σχήμα μιας πανέμορφης και κομψής πεταλούδας και φυσικά αποτελεί μοναδική δημιουργία για τον κήπο κάθε σπιτιού. Επίσης, δεν θα μπορούσε να μην είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό υλικό, χάλυβα με γαλβανισμένο ψευδάργυρο και εποξικά φινιρίσματα για να αντέχει στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και να το απολαμβάνετε για πολλά χρόνια! Τέλος, το παγκάκι σε σχήμα πεταλούδας είναι διαθέσιμο σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο μέγεθος.
Το μόνο αρνητικό όσον αφορά το συγκεκριμένο παγκάκι είναι η τιμή του η οποία αγγίζει τα 4.700$ για το μεγάλο παγκάκι, 3.700$ για το μεσαίο μέγεθος και 2.500$ για το μικρό παγκάκι.
Ανεξάρτητα της τιμής του δεν παύει να είναι ένα έργο τέχνης για κάθε κήπο!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παγκάκι σε σχήμα πεταλούδας μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.horchow.com.
Παγκάκι κήπου σε σχήμα πεταλούδας
Παγκάκι κήπου σε σχήμα πεταλούδας

Κήπος Ζεν: Κατασκευή / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ / Εξωτερικός χώρος - 4myhouse.gr

Κήπος Ζεν: Κατασκευή / ΚΗΠΟΣ-ΒΕΡΑΝΤΑ-ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ / Εξωτερικός χώρος - 4myhouse.gr