Αρωμα φθινοπώρου


Ορτανσία

ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ
Text Size Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Αρωμα φθινοπώρου
Από τον Χρήστο Βλάχο
Ορτανσία

Η ορτανσία είναι μια πολύ παλιά «γνωστή» του Ελληνα κηπουρού. Κατάγεται από τη μακρινή Κίνα και την Ιαπωνία αλλά ευδοκιμεί εύκολα στο κλίμα της χώρας μας. Είναι ένας υπέροχος, πλούσιος θάμνος, με λουλούδια που βγαίνουν σε μπουκέτα και σχεδόν καλύπτουν το φυτό. Το χρώμα των λουλουδιών της (αποχρώσεις του ροζ ή του μπλε) εξαρτάται από την αλκαλικότητα και την οξύτητα του χώματος που είναι φυτεμένη. Μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 3 μέτρα σε ύψος, συνήθως όμως βλέπουμε φυτά που σε πλήρη ανάπτυξη φτάνουν μέχρι και τα 2 μέτρα. Τον Οκτώβριο, στα περισσότερα σημεία της Ελλάδας, συνεχίζει να είναι ανθισμένη. Με το κατάλληλο κλάδεμα ανθοφορεί κάθε χρόνο. Κόψιμο όμως χρειάζονται μόνο τα κλαδιά που ανθοφόρησαν και ποτέ τα καινούρια στα οποία πρόκειται να αναπτυχθεί. Γενικά ευαίσθητο στις ασθένειες φυτό, χρειάζεται προστασία από αυτές κι από κάποια επιβλαβή έντομα, σας ανταμείβει γενναιόδωρα όμως με το υπέροχο φύλλωμά της και με τα μοναδικά λουλούδια της!
Ο κηπουρός
Για τους κηπουρούς είναι σαφώς ένας μήνας δουλειάς. Τα περισσότερα δέντρα και οι θάμνοι ρίχνουν τα φύλλα τους και το μάζεμά τους είναι μια απαραίτητη δουλειά όχι μόνο για αισθητικούς, αλλά και για λόγους υγιεινής. Αν αφήσετε ένα στρώμα φύλλων πάνω από το γκαζόν, σε λίγες μέρες μπορεί να έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά! Εκτός αυτού, συγκεντρώνονται σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες, που ως γνωστόν είναι εχθροί των φυτών σας. Ευκαιρία υπάρχει τον Οκτώβρη για όσους θέλουν να φυτέψουν βολβούς για την ανοιξιάτικη περίοδο. Με ειδικό εργαλείο, που υπάρχει σε κάθε καλό φυτώριο, μπορούν να ανοίξουν τρύπες στο γρασίδι, να φυτέψουν βολβούς και να αποκαταστήσουν κατόπιν την τρύπα. Μια άλλη δουλειά που μπορεί -και πρέπει- να γίνει αυτόν το μήνα είναι η περιποίηση των τεχνητών λιμνών. Καθαρισμός των πεσμένων στο νερό φύλλων, κόψιμο όλων των κιτρινισμένων υδρόβιων ή υδροχαρών φυτών, προστασία των ευαίσθητων ή τροπικών φυτών της λίμνης είναι κάποιες από αυτές. Αλλά και τα υπόλοιπα ευαίσθητα ή τροπικά φυτά του κήπου χρειάζονται προστασία το χειμώνα. Ο Οκτώβριος βέβαια στη χώρα μας δεν είναι χειμωνιάτικος, αλλά από τον επόμενο μήνα πρέπει οι κηπουροί να τα έχουν ετοιμάσει για μια πιθανή μετακίνηση σε πιο προφυλαγμένα σημεία ή να έχουν σχεδιάσει ένα πλάνο προστασίας τους στο σημείο που είναι φυτεμένα.

Κλάδεμα
Αν έχετε αναρριχώμενη τριανταφυλλιά, ο Οκτώβριος είναι η τελευταία σας ευκαιρία για να την κλαδέψετε. Μην ξεχάσετε μετά να μαζέψετε τα φύλλα που έπεσαν στο χώμα.
Αν έχετε στον κήπο σας φυσικούς φράχτες από κωνοφόρα, είναι η τελευταία σας ευκαιρία να τους δώσετε το επιθυμητό σχήμα με ένα ελαφρύ κλάδεμα.
Φύτεμα
Τον Οκτώβριο η θερμοκρασία είναι ακόμα σε σωστά επίπεδα. Ετσι, μπορείτε να φυτέψετε κάποια φυτά και εκείνα να προλάβουν να εδραιωθούν πριν τα χειμωνιάτικα κρύα.
Αυτός ο μήνας είναι ο καταλληλότερος για να φυτέψετε αναρριχητικά φυτά. Ισως χρειαστούν μια μικρή προστασία τους χειμωνιάτικους μήνες, αλλά θα είναι όλο δύναμη την ανοιξιάτικη περίοδο.
Φυτέψτε στις γλάστρες σας φυτά που ανθοφορούν την άνοιξη και φροντίστε να είναι προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.
Μετά από μια γεμάτη και πολύχρωμη καλοκαιρινή περίοδο, ο κήπος φαίνεται άδειος και φτωχός το φθινόπωρο. Για να του ξαναδώσετε ζωή, μπορείτε να φυτέψετε κάποια φθινοπωρινά ή χειμωνιάτικα φυτά σε γλάστρες που περιέχουν και κάποιες ανοιξιάτικες εκπλήξεις. Η σκίμμια, οι πανσέδες, οι πριμούλες και ο κισσός είναι μερικά από αυτά.
Περιποίηση και φροντίδα
Αν διαθέτετε γκαζόν στον κήπο σας πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των «κουρεμάτων», καθώς από τώρα και στο εξής το γρασίδι μεγαλώνει πιο αργά.
Τα χρυσάνθεμα είναι στην καλύτερη εποχή τους τον Οκτώβριο.
Μην ξεχνάτε όμως να κόβετε τα ώριμα λουλούδια για να παίρνουν δύναμη και να συνεχίζουν την ανθοφορία τους.
Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να αφαιρέσετε και να αποθηκεύσετε τους βολβούς και τα ριζώματα από φυτά όπως οι πρώιμες ντάλιες, οι γλαδιόλες και οι καλοκαιρινοί βολβοί.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΦΥΤΑ
Παρά τους ήπιους χειμώνες της χώρας μας, κάποια φυτά είναι αρκετά ευαίσθητα για να μπορέσουν να... ξεχειμωνιάσουν στον κήπο. Ετσι, ενώ έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σαν διετή ή πολυετή, συνήθως ζουν μαζί μας μόνο μια χρονιά. Αν όμως φροντίσετε να τα προστατέψετε με τον κατάλληλο τρόπο, τότε θα τα δείτε να ανθίζουν και τα επόμενα χρόνια.
Κάποια από αυτά είναι φυτεμένα σε γλάστρες και δοχεία. Γι αυτά η λύση είναι πιο απλή. Μεταφέροντάς τα σε κάποιο προστατευμένο από το κρύο και τον παγωμένο αέρα σημείο, μαζί με το δοχείο που τα φιλοξενεί, είναι σίγουρο πως θα τα έχετε και την επόμενη περίοδο μαζί σας. Φροντίστε μόνο αυτό το σημείο να είναι φωτεινό για να μην τα χάσετε από άλλη αιτία!
Οσα όμως είναι φυτεμένα απευθείας στο χώμα; Γι αυτά υπάρχει μόνο μία αποτελεσματική λύση. Πρέπει να τα μεταφέρετε σε μια κατάλληλη γωνιά και την επόμενη περίοδο να τα ξαναφυτέψετε στο χώμα του κήπου σας. Ακούγεται σαν μικρός μπελάς αλλά είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να τα προστατέψετε.
Η Φούξια είναι ένας θάμνος με πανέμορφα λουλούδια που μπορεί να επιζήσει και σε περιοχές με κρύους χειμώνες αν προστατευτεί κατάλληλα.
info
Η Φούξια είναι ένας μάλλον ευαίσθητος θάμνος με μοναδικής ομορφιάς λουλούδια. Σε πολλά σημεία της χώρας μας πεθαίνει με τα πρώτα γερά κρύα. Αν την έχετε φυτεμένη απευθείας στο χώμα, πρέπει να τη μετακινήσετε. Μια τσουγκράνα θα σας βοηθήσει αποτελεσματικά σε αυτήν τη δουλειά. Μόλις τη βγάλετε, τινάξτε τις ρίζες για να φύγει το πολύ χώμα από πάνω τους.
Ξεχωρίστε τα φυτά, αν υπάρχουν παραπάνω από ένα, και φυτέψτε τα σε μικρές γλάστρες. Τοποθετήστε τις σε κάποιο προστατευμένο, αλλά δροσερό και φωτεινό σημείο. Επειδή δε διαθέτουν όλοι θερμοκήπιο, ένα ιδανικό μέρος είναι δίπλα σε ένα παράθυρο μέσα στο σπίτι. Αρκεί να μην υπάρχει κοντά θερμαντικό σώμα (π.χ. καλοριφέρ).
Πριν τοποθετήσετε τις γλάστρες στο σημείο που θα... ξεχειμωνιάσουν, φροντίστε να κλαδέψετε ελαφρά το φυτό, κόβοντας κυρίως τα άρρωστα φύλλα, τους αδύναμους βλαστούς και τα γέρικα στελέχη. Ποτίστε μόνο όταν το χώμα δείχνει πως ξεραίνεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΚΡΑΣΙ!