ΓΙΑΚΑΡΑΝΤΑ Jacaranda (mimosifolia Jacaranda) το μωβ δέντρο


Ένα από τα δημοφιλέστερα δέντρα που οι άνθρωποι αγαπούν να βλέπουν σε περιοχές χαμηλού παγετού είναι η μπλε Jacaranda (mimosifolia Jacaranda). Ένα ιδιαίτερα διακοσμητικό δέντρο με τη λεπτή φτέρη(άνθη) χρώματος (μπλέ –κίτρινη- άσπρη.


Το δέντρο ανθίζει άνοιξη έτσι τα δέντρα μοιάζουν με τα μπλε μωβ λουλούδια σαν να βγήκαν κατ' ευθείαν από ένα παραμύθι. Στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλές, εδώ ακόμα όχι.
Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για το πώς να καλλιεργήσετε την γιακαράντα.
Συμπαθεί τα μέρη του ήλιου και δεν ενοχλείται από τις καυτές θερμοκρασίες. Το Jacaranda προτιμά ένα καλά αποστραγγιζόμενο αμμώδες χώμα και δεν αγαπά πραγματικά τους ανέμους.
Συστήνεται επίσης από τους σχεδιαστές τοπίων να μην φυτεύονται Jacaranda στις περιοχές χώρων στάθμευσης και κοντά σε τεχνητές λίμνες και τα τζακούζι, πισίνες γιατί όταν πέφτουν τα λουλούδια προκαλούν ζημιά λόγου μια κολλώδους ουσίας που περιέχουν.
Το Jacaranda συνήθως χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό σε πάρκα, σε δρόμους.
Μπορεί να πολλαπλασιαστεί από τα μοσχεύματα ή και σπόρο.
Όταν φυτεύετε μοσχεύματα θα ανθίσουν τα φυτά σε ένα- δύο χρόνια.
Το Jacarandas που προέρχεται από το σπόρο θα κάνει τουλάχιστον πέντε έτη για να φθάσει στην ηλικία ανθίσματος.

Βέβαια ο καλύτερος τρόπος να καλλιεργήσετε ένα jacaranda από σπόρο είναι να φυτευτεί σε κλειστό φυτώριο την άνοιξη. Μετά από ένα έτος εσωτερικής καλλιέργειας, θα είναι έτοιμο για τη μεταφύτευση υπαίθρια.
Συλλέξτε τους φρέσκους σπόρους από ένα δέντρο jacaranda. Οι σπόροι μπορούν συνήθως να συλλεχθούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των εποχών άνθισης των εγκαταστάσεων, μια από τις οποίες είναι ο μήνας Μάιος και άλλη το Σεπτέμβριο. Οι σπόροι είναι ώριμοι όταν γίνονται ανοικτό καφέ στο χρώμα.
Κάνουμε μια γρατσουνιά ή χαρακώνουμε τον κάθε σπόρο χρησιμοποιώντας ένα μικρόμαχαίρι, ή καρφί ή ένα κομμάτι του λεπτού γυαλόχαρτου.
Γεμίστε ένα μικρό κύπελλο, ένα πιατάκι ή μια κατσαρόλα με το νερό. Τοποθετήστε τους σπόρους jacaranda στο νερό και τους αφήστε να ενυδατωθούν για 24 ώρες, αλλά όχι άλλο περισσότερο. Φυτέψτε τα σε δοχεία.

Η βλάστηση των σπόρων jacaranda μπορεί να αρχίσει σε 10 έως 12 ημέρες, σύμφωνα με την παγκόσμια αγροδασοκομία. Μπορείτε να μεταμοσχεύσετε τα δενδρύλλια jacaranda περίπου 8 έως 10 μήνες μετά από τη βλάστηση τους.

Αυτό το δέντρο θα γίνει 7 μέτρα υψηλό και 5 μέτρα πλάτος, οπότε φυτέψτε το κάπου που έχετε χώρο αρκετό.
Το Jacarandas αυξάνεται καλά στις περισσότερες περιοχές της Αυστραλίας με εξαίρεση τα βουνά και του Χόμπαρτ. Το δέντρο αυτό προτιμά την ηλιόλουστη θέση, το πλούσιο καλά αποστραγγιζόμενο χώμα και την προστασία από τον αέρα και τον παγετό όταν ακόμα νέο.
Το μπλε Jacaranda μπορεί πραγματικά να ανθίσει δύο φορές το χρόνο, ακόμη και το φθινόπωρο. Τα λουλούδια μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και δύο μήνες

Από τα σαράντα γνωστά είδη του γένους Jacaranda, το μπλε Jacaranda είναι το δημοφιλέστερο για τα ονειροπόλα πορφυρά άνθη και τα ενάντια στη ξηρασία χαρακτηριστικά γνωρίσματά του. Δεν επιτίθεται εύκολα από τα παράσιτα και τις ασθένειες και η συντήρηση του είναι απλή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα θαυμάσιο χαρακτηριστικό γνώρισμα όχι μόνο για τους κήπους αλλά για τις οδούς και τα πάρκα επίσης αφού σχηματίζει πανέμορφο τοπίο όταν φυτευτεί σε συστοιχία.  Σχηματίζει μια ομπρέλα που ανθίζει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία