Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαρτίου 15, 2012

Μανώλια - Μανόλια Σουλανγκεάνα Φυλλοβόλα

Εικόνα
Η μαγνόλια σουλανγκεάνα είναι φυλλοβόλος θάμνος ο οποίος διαμορφώνεται και σε δένδρο. Χαρακτηριστικό της είναι το πανέμορφο και μεγάλο λουλούδι ροζ χρώματος το οποίο βγαίνει την άνοιξη στα γυμνά κλαδιά της. Δεν είναι ιδιαίτερα αρωματικό λουλούδι. Με το που τελειώσει το λουλούδι βγαίνουν τα πράσινα φύλλα της. Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία αλλά στην νότια Ελλάδα υποφέρει από την ζέστη. Για αυτό καλύτερα θα πρέπει να μπαίνει σε σημεία που το μεσημέρι έχουν σκιά. Χρειάζεται έδαφος με καλή στράγγιση και με χαμηλό ph (όξινο). Χρειάζεται μέτριες ποσότητες νερού και αντέχει στον παγετό. Είναι ένα φυτό το οποίο δεν πρέπει να λείπει από κανένα κήπο.

Όλα τα μυστικά για την τουλίπα

Εικόνα
ανάρτηση από το tromaktiko Η τουλίπα είναι ένας από τους πιο όμορφους και δημοφιλής βολβούς. Η Ολλανδία είναι η χώρα της τουλίπας αν και η καταγωγή της είναι σύμφωνα με μελέτες κάπου μεταξύ Κίνας... Πακιστάν και Ινδίας. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η επιτυχία της τουλίπας ανήκει στην Ολλανδία αφού οι Ολλανδοί είναι αυτοί που ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια της και μέσα από διασταυρώσεις έχουν βγάλει και συνεχίζουν να βγάζουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες τόσο σε χρώμα όσο και σε σχήμα. Η τουλίπα λοιπόν για να αντέξει στον κήπο μας χρειάζεται ένα καλό έδαφος με χώμα όπου θα έχει πολύ καλή στράγγιση. Επίσης προτιμά σημεία όπου δεν θα την βλέπει ο ήλιος το μεσημέρι. Επομένως ο καλύτερος προσανατολισμός για την τουλίπα είναι ο βορεινός. Αντέχει αρκετά στον παγετό και μάλιστα για καλύτερη ανθοφορία ο βολβός θα πρέπει να δεχτεί τον χειμώνα θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν ακόμα και κάτω από το μηδέν. Ένα σημαντικό μυστικό είναι πως η τουλίπα για να είναι όμορφη κ...

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 1.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Εικόνα
Ενα άλλο πρόγραμμα του ΚΑΠΕ φιλοδοξεί να αλλάξει την ενεργειακή συμπεριφορά των Ελλήνων. Μέχρι τον Ιούνιο δέχεται αιτήσεις από κοινότητες έως και 1.000 κατοίκων σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές που επιθυμούν να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα... 50 εκατ. ευρώ (θα καλυφθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ). Οι παρεμβάσεις σε κάθε κοινότητα θα ξεκινούν από τα δύο εκατομμύρια ευρώ και η μέγιστη δαπάνη θα φτάνει τα 15 εκατομμύρια. Ο Δημήτρης Παπαστεφανάκης, υπεύθυνος του προγράμματος, λέει ότι μέχρι στιγμής έχει δεχτεί περίπου 100 αιτήσεις. Δεν πληρούν όμως όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. «Οι κοινότητες θα πρέπει να έχουν επιδείξει περιβαλλοντική ευαισθησία. Δεν μπορούν να έχουν ανεξέλεγκτη χωματερή και να επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα», αναφέρει. Ολες αυτές οι παρεμβάσεις κρίνονται αναγκαίες. Μέχρι το 2020 η χώρα μας δεσμεύεται το 18% της τελικής της κατανάλωσης σε ενέργεια να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.