Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Τρεις καλλιέργειες που μυρίζουν... μεγάλα κέρδη


Οι αποδόσεις υπερδιπλασιάζονται σε περίπτωση που η καλλιέργεια γίνει με βιολογικά κριτήρια

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για πωλήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων εμφανίζουν οι πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες ρίγανης, μέντας και λεβάντας που ανήκουν στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, με τις στρεμματικές αποδόσεις να υπερδιπλασιάζονται όταν αυτές γίνονται με βιολογικά κριτήρια.
Καλλιέργειες λεβάντας: Οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν την ανάπτυξη των αρωματικών φυτών.
Καλλιέργειες λεβάντας: Οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν την ανάπτυξη των αρωματικών φυτών.
Και οι τρεις καλλιέργειες εξάλλου πέραν των μεγάλων προοπτικών ανάπτυξης που παρουσιάζουν στη βιομηχανία τροφίμων, στη φαρμακοβιομηχανία και την αρωματοποιία με την παρασκευή αιθέριων ελαίων, επιδοτούνται με μεγάλα ποσά ενίσχυσης από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις πλουσιότερες χώρες σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, γεγονός που ανοίγει νέους και αρκετά προσοδοφόρους δρόμους στις αγροτικές καλλιέργειες, αν υπάρξει η απαιτούμενη οργάνωση για να αξιοποιηθούν.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο θεωρούνται μικρές, αλλά το μέγεθός τους δεν είναι περιοριστικό όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά.
Αλλωστε, οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών φυτών που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.
Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πλουσιότερες χώρες σε αρωματικά φυτά, γεγονός που ανοίγει νέους και προσοδοφόρους δρόμους στις αγροτικές καλλιέργειες
Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πλουσιότερες χώρες σε αρωματικά φυτά, γεγονός που ανοίγει νέους και προσοδοφόρους δρόμους στις αγροτικές καλλιέργειες
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το δίπτυχο της επιτυχίας σύμφωνα με τους γνώστες του τομέα, που ειδικεύονται στις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, είναι αφενός η συνεργασία μέσω ομάδων παραγωγών και η ποιότητα με βιολογικές μεθόδους.
Οπως υπογραμμίζει στις Επαγγελματικές Ευκαιρίες η Ελένη Μυρωνίδου, γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα είναι μεγάλες, με την προϋπόθεση βέβαια του σωστού σχεδιασμού.
Παρά εξάλλου το γεγονός ότι η καλλιέργεια των φυτών αυτών στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης.
Καλλιέργεια Μέντας
Καλλιέργεια Μέντας
Ρίγανη
Εσοδα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα τον χρόνο
Mε την οικονομική απόδοση στη ρίγανη να είναι υπερδιπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να προσεγγίσουν τα 1.000 ευρώ.
Η συγκομιδή της ρίγανης ξεκινάει από το 2ο έτος. Η συλλογή γίνεται όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθηση, με χορτοκοπτικό μηχάνημα και σε ύψος 8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Δεν πρέπει να συγκομίζεται η ρίγανη μετά από βροχή, αλλά πρέπει να περάσει μια βδομάδα περίπου.
Καλλιέργεια ρίγανης
Καλλιέργεια ρίγανης
Η ποσότητα που συλλέγεται μεταφέρεται για ξήρανση είτε σε χώρο με σκιά είτε σε ξηραντήριο.
Σε διαφορετική περίπτωση, αφήνεται στο χωράφι για μια μέρα να στεγνώσει και μετά δένεται σε μπάλες ή αλωνίζεται με θεριζαλωνιστική σιταριού που έχει υποστεί μετατροπές. Η απόδοση σε χλωρή μάζα φτάνει τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα που αντιστοιχεί σε 100-150 κιλά ξηρό βάρος ανά στρέμμα.
Η τιμή της ξηρής δρόγης κυμαίνεται από 1,8 ευρώ έως 2,3 ευρώ όταν αφορά σε συμβατική καλλιέργεια και μπορεί να φτάσει τα 6,5 ευρώ όταν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια.
Η ρίγανη ευδοκιμεί εξίσου σε ψυχρές και θερμές περιοχές. Προτιμά περιοχές ηλιόλουστες. Τα θερμοκρασιακά όρια ανάπτυξής του κυμαίνονται από 4-33 0C, με άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης τους 18-22 0C.
Σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και έντονη ηλιοφάνεια παρατηρείται υψηλότερη περιεκτικότητα αιθέριου ελαίου. Καλύτερο pH ανάπτυξης θεωρείται το 6,8 αλλά αναπτύσσεται καλά και σε μεγαλύτερα pH.
Προτιμά ξηρικά, χαλικώδη, ασβεστούχα εδάφη που αποστραγγίζονται καλά. Υψηλή ποσότητα αζώτου ευνοεί τη μεγάλη ανάπτυξη του φυτού αλλά επιφέρει μείωση της περιεκτικότητας σε αιθέριο έλαιο.
Η καλλιέργεια της ρίγανης είναι ξηρική και χρειάζεται πότισμα κατά την εγκατάσταση στο χωράφι αλλά και μετά τη συγκομιδή ώστε να αντεπεξέλθουν τα φυτά καλύτερα από το σοκ. Γενικά όμως όσο πιο συχνά ποτίζουμε, τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο.
Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία, όπως ο καπνός, που ετοιμάζονται είτε τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου (φθινοπωρινή εγκατάσταση) είτε μέσα Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου (ανοιξιάτικη εγκατάσταση).
Τα φυτικά μέρη της και τα αιθέρια έλαια της ρίγανης χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως ως αρτύματα από τη βιομηχανία τροφίμων.
Το αιθέριο έλαιό της παρουσιάζει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά διαφόρων μικροοργανισμών και αναστέλλει την ανάπτυξη μυκήτων.
Παρουσιάζει ισχυρή τοξική δράση εναντίον ιών και καρκινογόνων κυττάρων, καθώς και αντιοξειδωτική δραστηριότητα που σχετίζεται ιδιαίτερα με την παρουσία της καρβακρόλης και της θυμόλης, αλλά και γλυκοσιδίων, φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων.
Τα 500 κιλά το στρέμμα μπορεί να φτάσει η απόδοση
11,5 ευρώ το κιλό πωλείται η βιολογική λεβάντα
Η αποξηραμένη λεβάντα που προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια φθάνει να πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες, όταν πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια.
Η απόδοση σε χλωρό βάρος τον πρώτο χρόνο είναι 50-100 κιλά ανά στρέμμα, τον δεύτερο 200-250 κιλά ανά στρέμμα και τον τρίτο 300-350 κιλά ανά στρέμμα. Πλήρη παραγωγή έχουμε τον τέταρτο χρόνο (400-500 κιλά ανά στρέμμα), ενώ αν γίνει συλλογή μόνο της ταξιανθίας η απόδοση σε ξηρό βάρος κυμαίνεται στα 35-45 κιλά ανά στρέμμα. Η δε διαφορά ανάμεσα στη βιολογική και συμβατική καλλιέργεια λεβάντας, γίνεται αντιληπτή από το γεγονός ότι ενώ η τιμή της βιολογικής λεβάντας φτάνει τα 11,5 ευρώ, η τιμή της «συμβατικής» αποξηραμένης λεβάντας δεν υπερβαίνει τα 3,5 ευρώ το κιλό.
Η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερα σε ξηροθερμικές συνθήκες και ανθίζει από αρχές Ιουλίου έως και τον Αύγουστο. Παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, αλλά δεν αντέχει τους παγετούς την περίοδο της άνοιξης.
Η απόδοση της καλλιέργειας εξαρτάται από το μικροκλίμα, το οποίο επηρεάζεται από το υψόμετρο, την τοπογραφία, το γεωγραφικό πλάτος κ.λπ.
Κατάλληλα εδάφη θεωρούνται τα ελαφρά χαλικώδη και ασβεστούχα που αποστραγγίζονται καλά. Αριστη τιμή pH για την ανάπτυξή της είναι το 7,1. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η καλλιέργειά αν υπάρχει το φυτό Tussilago farfara (χαμολεύκα), διότι πιστεύεται ότι δηλητηριάζονται τα φυτά της λεβάντας.
Η λεβάντα καλλιεργείται σε ξηρικά χωράφια. Η συλλογή πραγματοποιείται με δρεπάνια ή κλαδευτήρια ή με ειδικές μηχανές συλλογής λεβάντας.
Η συλλογή πραγματοποιείται στο στάδιο της πλήρους άνθησης όταν προορίζονται για παραγωγή αιθέριου ελαίου.
Η συγκομιδή ξεκινά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αν η συλλογή γίνει όψιμα έχουμε ελάττωση του οξικού λιναλυλεστέρα, ενώ αν γίνει πρώιμα περιορίζεται η απόδοση σε αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, όπως σε ποτά, παγωτά, στην κοσμετολογία, στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και στον αρωματισμό χώρων. Πρόσφατα, η αρωματοθεραπεία έγινε πολύ δημοφιλής, όπου το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται ως μυοχαλαρωτικό.
Επίσης, χρησιμοποιείται για την προστασία των ρούχων από τον σκόρο. Εχουν αναφερθεί πολλές θεραπευτικές δράσεις της, όπως ηρεμιστική, σπασμολυτική, αντι-ιική, τοπική αναισθητική και αντιβακτηριδιακή. Το αιθέριο έλαιο έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας αδιάλυτο στο δέρμα σε αντίθεση με άλλα αιθέρια έλαια.
Μέντα
Μεγαλύτερες απαιτήσεις και πολλαπλάσια κέρδη που ξεπερνούν τις 3.500 ευρώ ανά στρέμμα
Μπορεί η καλλιέργεια της μέντας -όντας αρδευτική- να έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και υψηλότερο κόστος παραγωγής από τις ξηρικές καλλιέργειες της ρίγανης και της λεβάντας, παρ' όλα αυτά οι αποδόσεις σε έσοδα είναι πολλαπλάσιες, φθάνοντας να ξεπερνούν τις 3.500 ευρώ ανά στρέμμα.
Είναι όμως αρδευόμενη καλλιέργεια και απαιτεί συχνά ποτίσματα. Μάλιστα, την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστούν έως και 3 ποτίσματα τη βδομάδα.
Η μέντα ευδοκιμεί σε περιοχές θερμές και ψυχρές. Καλύτερη ανάπτυξη σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και δροσερό καλοκαίρι. Απαιτούνται εδάφη καλά αποστραγγιζόμενα, με αρκετή υγρασία, γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία και μέσης σύστασης. Καλύτερο pH ανάπτυξης 6,5-7,5. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ελαφρώς όξινα εδάφη.
Στη διάρκεια του χρόνου γίνονται δύο συλλογές της μέντας. Η πρώτη συλλογή γίνεται με την έναρξη της άνθησης (συνήθως αρχές Ιουλίου) και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Απόδοση 1.500-2.000 κιλά ανά στρέμμα σε χλωρό βάρος. Συλλέγεται μηχανικά και ξεραίνεται σε θερμοκρασία 45 0C. Ο λόγος χλωρής προς ξηρή μάζα είναι (2,5-3):1, που σημαίνει ότι αποδίδει περί τα 500 κιλά ξηρής δρόγης. Η τιμή πώλησης για μέντα τριμμένη συμβατικής καλλιέργειας κυμαίνεται μεταξύ 2-2,5 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή της βιολογικής μέντας κινείται στα επίπεδα των 6-7 ευρώ το κιλό.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με:
- Ριζώματα: Είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος πολλαπλασιασμού της μέντας. Τα ριζώματα είναι βλαστοί υπόγειοι που αναπτύσσονται οριζόντια τα οποία φέρουν γόνατα, οφθαλμούς και φύλλα (σαν λέπια). Χρησιμοποιούνται ειδικές εκριζωτικές μηχανές για την εξαγωγή των ριζωμάτων. Μετά την εξαγωγή τους τεμαχίζονται σε μήκη 10-15 cm και φυτεύονται σε βάθος 6-7 cm. Από 1 στρέμμα παίρνουμε ριζώματα για 8-10 στρέμματα. Η εγκατάσταση της φυτείας με ριζώματα στο χωράφι γίνεται τον μήνα Οκτώβριο.
- Μοσχεύματα: Κόβονται από το μητρικό φυτό πριν την άνθηση. Η διαδικασία παραλαβής των μοσχευμάτων είναι ίδια με εκείνη που αναφέρθηκε στο αντίστοιχο κεφάλαιο για τη λεβάντα.
Αποστάσεις φύτευσης: 60-80 cm μεταξύ των γραμμών και 20-30 cm μεταξύ των φυτών.
Η μέντα παρουσιάζει σπασμολυτική και ηρεμιστική δράση λόγω του αιθέριου ελαίου αλλά πιθανά και των φλαβονοειδών. Χρησιμοποιείται σαν τοπικό ήπιο αναισθητικό, αλλά εφαρμόζεται εξωτερικά για ρευματισμούς, νευραλγίες κ.ά. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία σε γλυκά, καραμέλες, τσίχλες, παγωτά, οδοντόκρεμες, σε ποτά κ.λπ. Είναι πολύ καλό μελισσοτροφικό φυτό. Το κόστος αγοράς των φυτών
Ορισμένα είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών πολλαπλασιάζονται δύσκολα, ή και καθόλου με σπόρο, γι' αυτό και επιλέγονται άλλοι τρόποι πολλαπλασιασμού, όπως η δημιουργία μοσχευμάτων (λεβάντα) ή ο πολλαπλασιασμός με ριζώματα (μέντα).
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι παραγωγοί επιλέγουν την αγορά έτοιμων φυτωρίων από το εμπόριο.
Το κόστος αγοράς φυτού είναι 0,12-0,2 ανά φυτό και προερχόμενα από ιστοκαλλιέργεια 0,28-0,35 ανά φυτό. Με μια τυπική πυκνότητα φύτευσης, περίπου 4.000 φυτών ανά στρέμμα, η δαπάνη για το φυτικό υλικό εγκατάστασης κυμαίνεται από 480 έως 800 ευρώ ανά στρέμμα. Οταν δε προέρχονται από ιστοκαλλιέργεια το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 1.120-1.400 ευρώ.
Στις πολυετείς καλλιέργειες το κόστος για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού βαρύνει κυρίως τον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας, καθόσον τα επόμενα χρόνια ο παραγωγός μπορεί από τις έτοιμες φυτείες να δημιουργήσει το δικό του πολλαπλασιαστικό υλικό.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ

Μυρωνίδου Ελένη MSc, Dr. Παπαδοπούλου Αικατερίνη Γεωπόνοι Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Tηλ. 2341350100-2
Κώστας Νάνος

Μερλό


Merlot
Μια από τις πλέον φημισμένες και ταξιδεμένες ποικιλίες του κόσμου, το μερλό, δεν θα μπορούσε να μη βρει το δρόμο του και στα ελληνικά εδάφη, και μάλιστα να αποκτήσει περίοπτη θέση, όχι μόνο δίνοντας πλήθος μονοποικιλιακών ερυθρών ξηρών κρασιών, αλλά συμμετέχοντας και σε χαρμάνια πολλών ελληνικών οίνων. Εκεί, το μερλό αναλαμβάνει να μαλακώσει το σκληροτράχηλο χαρακτήρα ποικιλιών όπως το καμπερνέ σοβινιόν ή το ξινόμαυρο.

Φυτεμένο σχεδόν σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και μέρους της νησιωτικής–με το περισσότερο να βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία, την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο– το μερλό δεν κρύβει την προτίμηση του για τα βαριά, πηλώδη εδάφη και την υγρασία που αυτά συγκρατούν. Όσο κατεβαίνουμε νοτιότερα στη χώρα το μερλό αποκτά πιο στιβαρό χαρακτήρα, όπως συμβαίνει και όταν οι οινοποιοί επιλέγουν πιο «vin de garde» τρόπους οινοποίησης, εφαρμόζοντας πιο μακρές εκχυλίσεις και ωρίμαση σε νέα βαρέλια, λεπτόκοκκου ξύλου. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, η ποικιλία δεν χάνει το σύγχρονο, κοσμοπολίτικο προφίλ της.

Στην Ελλάδα το μερλό εκφράζεται με αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, μαζί με γλυκές βαλσαμικές νότες, καθώς και μαλακή, ευκολόπιοτη γεύση. Η σαρκώδης, γλυκόπιοτη παρουσία του εγγυάται τη διασκέδαση και τη χαρά, γοητεύοντας τους οινόφιλους, αλλά και κάθε έναν που θα δοκιμάσει ελληνικό κρασί από ή και από αυτό. Πληθωρικό, άμεσο και εξωστρεφές, το ελληνικό μερλό εκφράζει ιδανικά το νέο πρόσωπο του κρασιού της Ελλάδας, κερδίζοντας με την πρώτη γουλιά μία θέση στην καρδιά κάθε νέου οινόφιλου. Εκφράζοντας όμως παράλληλα και τη μοναδικότητα των ελληνικών αμπελοτοπίων, προσφέρει μια νέα προοπτική της ποικιλίας, με ενδιαφέρον για τους απαιτητικούς γνώστες του παγκόσμιου αμπελώνα.

Τεχνική Γευσιγνωσίας

της Ιωάννας Υποδηματοπούλου
Την πρώτη φορά που είχα βρεθεί κατά λάθος σε γιορτή κρασιού, μαγεύτηκα και έμεινα ως το τέλος. Σε κάθε έκθεση κρατάω ακόμα, την ίδια αίσθηση της πρώτης φοράς. Όμως εκείνο το απόγευμα, άκουγα τόσο κόσμο να λέει διάφορες ορολογίες, που δεν καταλάβαινα τι σήμαιναν.
Κάθε φορά που κουνούσε το ποτήρι κάποιος, έλεγε κάθε φορά διαφορετικές ορολογίες. Τον χάζευα και αναρωτιόμουν πως εγώ θα μπορούσα να μάθω και να καταλάβω τι έλεγε. Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στις εκθέσεις που ξέρουν αρκετά, και άλλοι που πάνε για να μάθουν. Την επόμενη μέρα, βγήκα στην αγορά, και έψαχνα ανάλογα βιβλία για να μάθω. Αλλά εκεί ήταν που μπερδεύτηκα ακόμα πιο πολύ.
Πιο είναι το κατάλληλο για να σου διδάξει; Σωστό χάος. Αλλά όχι, όχι μην μου αγχώνεστε εσείς. Γιατί στο τέλος, μετά από τόσες γευστικές δοκιμές έμαθα. Την βρήκα την άκρη σας λέω. Πρώτα όμως οι κανόνες. Όταν θα πάς για γευστική δοκιμή, από πριν δεν θα έχεις καπνίσει. Δεν θα έχεις μασίσει τσίχλα. Πάντα γεμάτο στομάχι. Δεν το καταπίνουμε. Για αποφυγη μεθυσιού.

Βήμα Πρώτο
Ανάλογα με το κρασί, διαλέγουμε και το σωστό ποτήρι.
Βήμα Δεύτερο
Παρατηρούμε το χρώμα του κρασιού και την διαύγεια του. Πάντα σε μια λευκή επιφάνεια. Το ποτήρι γερμένο προς τα εμπρός.
Βήμα Τρίτο
Ανακινούμε περιστρέφοντας το κρασί στο ποτήρι για να απελευθερωθούν τα αρώματά του.
Βήμα Τέταρτο
Μυρίζουμε για να ανακαλύψουμε την ένταση και τον αρωματικό χαρακτήρα του κρασιού.
Βήμα Πέμπτο
Δοκιμάζουμε με μικρές γουλιές περιστρέφοντας το κρασί γύρω από την γλώσσα, αναζητώντας την αίσθηση που μας προκαλεί.
Βήμα Έκτο
Παρατηρούμε την επίγευση που μας αφήνει.
___
Μετά από αυτά τα βασικά βήματα, την επόμενη φορά θα είστε σίγουροι για τον εαυτό σας ότι ξέρετε κάτι και δεν είστε χαμένοι μέσα στην τεχνική του κρασιού.

Ελπίζω να βοήθησα.

Ηράκλειο: Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των Οιναμπέλων περιόδου 2012-2013

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ανακοινώνει ότι όσοι παραγωγοί επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής των Οιναμπέλων περιόδου 2012-2013, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην υπηρεσία μας μέχρι και τις 15 Μαΐου 2012. Το πρόγραμμα προβλέπει ενίσχυση για την δημιουργία νέων σύγχρονων αμπελώνων που θα παράγουν ποιοτικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς.
Παρακαλούνται οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για την ένταξή τους στο πρόγραμμα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι 15/05/2012 στην υπηρεσία μας (Έβανς 60, 2ος όροφος) συνυποβάλλοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1. Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία)
2. Τίτλο ιδιοκτησίας αμπελοτεμαχίου ή αμπελοτεμαχίων (συμβόλαιο ιδιοκτησίας, ενοικιαστήριο κλπ ) ή ελλείψει αυτού το τελευταίο διαθέσιμο έντυπο Ε9
3. Έντυπο Ε1 (2011 ή 2012) και εκκαθαριστικό του 2011της εφορίας
4. Αίτηση ενιαίας ενίσχυσης 2011 ή 2012
5. Αεροφωτογραφίες αμπελοτεμαχίου ή αμπελοτεμαχίων
6. Δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων ετών (2010 και 2011)
7. Αστυνομική ταυτότητα
8. Βιβλιάριο ΑΤΕ.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν σε φωτοαντίγραφα από τους ενδιαφερόμενους.
Επισημαίνεται ότι τα αμπέλια με σουλτανίνα δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να μετατραπούν σε οινάμπελα.
Σε ότι αφορά τις οινοποιήσιμες ποικιλίες που θα εγκαταστήσουν οι παραγωγοί, γίνεται γνωστό ότι όλες οι συνιστώμενες ποικιλίες δίνουν προϊόντα υψηλής ποιότητας εάν τοποθετηθούν στα κατάλληλα εδάφη και προς αυτή την κατεύθυνση η υπηρεσία μας είναι σε θέση να καθοδηγήσει τους παραγωγούς.
Για την διάθεση των αμπελοοινικών προϊόντων στην αγορά σε τιμές ανάλογες με την ποιότητα τους, είναι προφανές ότι κάποιο οινοποιείο πρέπει να αναλάβει να υποστηρίξει, να τυποποιήσει και να εμπορευθεί τα παραγόμενα προϊόντα.
Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι τόσο η αλλαγή στις ποικιλίες των αμπελώνων του νομού μας αλλά η εμπορία των παραγόμενων προϊόντων και επομένως η συνεργασία των παραγωγών με τους οινοποιούς είναι απαραίτητη σε μια μακροχρόνια βάση όπως απαιτεί το εμπόριο του κρασιού.
Παρακαλούμε για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία να επικοινωνείτε με το αρμόδιο τμήμα της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στο τηλέφωνο 2810309208.
Η ΔIEΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΚΑΟΥΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ

Κρήτη: Σηροτροφική Περίοδος 2012 – Εκτροφή μεταξοσκώληκαΌπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ενόψη της νέας σηροτροφικής περιόδου 2012 οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ασχοληθούν με την εκτροφή μετακοσκώληκα μπορούν να εφοδιαστούν με ενημερωτικό υλικό από την υπηρεσία μας, για τον αριθμό των κουτιών μεταξόσπορου που επιθυμούν να εκθρέψουν και την λίστα των εισαγωγέων μεταξόσπορου από τους οποίους θα αγοράσουν τα κουτιά.
 Η προσθεσμία τελευταίας παραγγελίας κουτιών είναι 15-20 Μαρτίου και παράδοσή τους στους ενδιαφερόμενους στις 15-20 Απριλίου. Το κόστος ανά κουτί είναι 8-10 €. Δικαιούχοι της επιδότησης (133,26 € ανά κουτί) είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθόσον πρέπει να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους στο ΟΣΔΕ.
Οι μεταξοσκώληκες διανέμονται σε μορφή αυγών, εντός κουτιών που περιέχουν περί τα 20.000 αυγά. Για να πάρει κάποιος την προβλεπόμενη ενίσχυση (133,26 € ανά κουτί) πρέπει από κάθε κουτί να έχει παραχθεί ποσότητα τουλάχιστον 20 κιλών χλωρών κουκουλιών, τα οποία να είναι σε καλή κατάσταση για αναπήνιση. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ότι για την ολοκλήρωση της εκτροφής, για κάθε κουτί απαιτείται συνολικά ποσότητα 500 κιλών αποκλειστικά φύλλων μουριάς, κατά προτίμηση αρσενικής μουριάς, δηλαδή δέντρων μουριάς που δεν κάνουν καρπούς, ενώ ενθαρρύνεται να δημιουργήσετε μία φυτεία μουριάς που θα έχει τριπλή δράση (διατροφή μεταξοσκώληκα, αιγοπροβάτων και καυσόξυλα) (παρέχεται φυλλάδιο με τεχνικές πληροφορίες φύτευσηςδένδρων μουριάς). Δεδομένου ότι από 1 στρέμμα μουριές μπορούν να παραχθούν περί τους 2-3 τόννους φύλλα, με την ποσότητα φύλλων που θα παραχθούν από 1 στρέμμα μουριές, μπορούν να εκτραφούν γύρω στα 4-5 κουτιά.
Συνημμένο αρχείο: Πατήστε εδώ
agrigate.gr

Εποχικό πλάνοΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ

Εποχικό  πλάνο
Από τον Βασίλη Δαλαμπίνη
Προγραμματίστε τις φθινοπωρινές εργασίες στον κήπο σας.
Σεπτέμβριος
Πάρτε μοσχεύματα από όλα τα ανθεκτικά πολυετή φυτά. Aυτή την εποχή τα μοσχεύματα πολλών φυτών ριζοβολούν εύκολα σε μικρά πολλαπλασιαστήρια.

- Φυτέψτε στα δοχεία φυτά που ανθίζουν το χειμώνα και την άνοιξη.
- Πάρτε μοσχεύματα των ημιξυλωδών φυτών.
- Tο φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να καλλιεργήσετε κράμβες (λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, λαχανάκια Bρυξελλών) καθώς «λατρεύουν» τα κρύα.
- Φυτέψτε φράουλες. H καλύτερη περίοδος είναι από τα τέλη Iουνίου μέχρι το Σεπτέμβριο -ανάλογα βέβαια πάντοτε με τις «διαθέσεις» του καιρού-. Tο συγκεκριμένο φυτό θα σας ανταμείψει με τους καρπούς του, ομορφαίνοντας παράλληλα τον κήπο σας.
Oι φράουλες είναι πολύ συνηθισμένες σε δοχεία, υπερυψωμένα παρτέρια ή ειδικά πήλινα δοχεία με τα κατάλληλα ανοίγματα στις πλευρές τους. Θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε ειδικούς οι οποίοι ανάλογα με την περίπτωση θα σας συστήσουν τις κατάλληλες καλλιεργητικές ποικιλίες (όπως η παραγωγική Tamella ή η Red Gauntlet που δίνει και δεύτερη παραγωγή το φθινόπωρο, αλλά και διάφορους αλπικούς τύπους).
Aρχικά, θα πρέπει να προετοιμάσετε το έδαφος ώστε να αποστραγ-γίζεται καλά. Σε αυτό θα βοηθήσει η ενσωμάτωση οργανικού υλικού στα άνω 20 εκατοστά του. Φυσικά, πριν φυτέψετε, θα πρέπει να αφαιρέσετε όλες τις ρίζες των ζιζανίων που σίγουρα θα υπάρχουν στον κήπο σας. Σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσουν, θα λιπάνετε με το κατάλληλο λίπασμα γενικής χρήσης (Προσοχή! Kάθε τύπος εδάφους θέλει το ανάλογο λίπασμα) και μετά αφήστε τη φύση να «αναλάβει» τα υπόλοιπα. Aφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία της φύτευσης, μην ξεχάσετε να ανοίξετε μια πρόχειρη τρύπα για τις ρίζες και μετά να συμπιέσετε το χώμα. Eίναι απαραίτητο να αφήσετε το ρόδακα έξω από το έδαφος, αλλιώς τα φυτά θα σαπίσουν. Tα φυτά αυτά χρειάζονται καλό πότισμα, οπότε αν θέλετε μεγάλες αποδόσεις θα πρέπει να συνεχίσετε το πότισμα και κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των καρπών. Mετά τη συγκομιδή, κόψτε με την ψαλίδα του κήπου όλο το φύλλωμα και όλους τους ανεπιθύμητους έρποντες βλαστούς. Oπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και για τις φράουλες ένα λίπασμα γενικής χρήσης θα βοηθήσει τα φυτά να ξαναβλαστήσουν γρήγορα και να ετοιμαστούν για τον επόμενο χρόνο. Οκτώβριος
- Φυτέψτε ή μεταφυτέψτε, το συντομότερο δυνατόν μετά την αγορά τους, όλους τους βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη.
- Φυτέψτε σε γλάστρες ή ξαναφυτέψτε τα φρούτα του δάσους που θα μεγαλώσουν σε δοχεία. Eκτός από τις φράουλες, υπάρχουν και άλλα φρούτα του δάσους που μπορεί να παραχθούν σε δοχεία, ειδικά σε υπερυψωμένα παρτέρια.
Προτείνουμε τις Λαγοκερασιές (Gooseberries), οι θάμνοι των οποίων φυτεύονται το φθινόπωρο ή το χειμώνα σε καλά προετοιμασμένο έδαφος που έχει λιπανθεί με 25 γρ./ τ.μ. θειϊκής αμμωνίας, καθώς και τα υπέροχα κόκκινα και άσπρα φραγκοστάφυλλα (Red currant και White currant), που καλλιεργούνται με τον ίδιο σχεδόν τρόπο με τις λαγοκερασιές και καρποφορούν σε βραχείς βραχίονες.
Tο φύτεμά τους γίνεται από το φθινόπωρο ως νωρίς την άνοιξη σε γόνιμο, καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος που έχει λιπανθεί με λίπασμα γενικής χρήσης.
- Φυτέψτε τα αειθαλή σε δοχεία.
- Aρχίστε να προμηθεύεστε τα υλικά προστασίας.
Eίναι ευκαιρία, μιας και αναφερθήκαμε στα αειθαλή, να σας προτείνουμε μερικούς θάμνους που με το φύλλωμα ή τα άνθη τους ή και με τα δύο δίνουν όμορφη εντύπωση για πολύ χρόνο αν φυτευτούν σε δοχεία. Oι μικρότερης ανάπτυξης θάμνοι φυτεύονται σε συνδυασμό με δέντρα ή κωνοφόρα σε μεγάλα δοχεία.
Tα δοχεία είναι απαραίτητα να ποτίζονται και να φροντίζονται την περίοδο της ανάπτυξης. Tο φύλλωμα και οι ρίζες μερικών μπορεί να χρειαστούν προστασία το χειμώνα.
- Aπήγανος (Ruta graveoleus): Πολύ σκληραγωγημένο και ιδανικό φυτό για δοχεία. Φτάνει τα 90 εκ. και έχει μπλε - πράσινα φύλλα και κίτρινα άνθη το καλοκαίρι.
- Bίγκα (Vinca major): Xαμηλός θάμνος με αειθαλές φύλλωμα σε μεγάλους κρεμάμενους βλαστούς. Aντέχει σε ολική ή μερική σκίαση, είναι όμως καλύτερο να φυτεύεται σε ηλιόλουστο μέρος.

«Recycling Projects» - 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός: Ανοικτή δράση για την ανακύκλωση - Mediterranean College

SALIX
Οικογένεια: Salicaceae
Κοινό όνομα:  Ιτιά κάπρεα κρεμοκλαδής
  Μικρό φυλλοβόλο δένδρο, ή μεγάλος θάμνος, που φτάνει τα 10m ύψος και 5m διάμετρο. Η πράσινη βλάστησή του, παίρνει κίτρινες αποχρώσεις το φθινόπωρο. Διατηρεί την διακοσμητική του αξία όλες τις εποχές ακόμη και χωρίς φύλλωμα. Στο τέλος του χειμώνα οι γυμνοί βλαστοί του στολίζονται με πολυάριθμες, ''βαμβακερές'' αρσενικές ταξιανθίες. Είναι ανεκτικό στα κλαδέματα και προτιμά τα υγρά εδάφη σε ηλιόλουστες θέσεις. Ιδανικό για φύτευση σε παρόχθιες περιοχές, αλλά και για τη σταθεροποίηση των παραποτάμιων εδαφών και πρανών. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και κάτω των -20ºC. 
 

Salix caprea Ιτιά

Αντοχή στον πάγο: Μεγάλες
Απαιτήσεις σε νερό: Μεγάλες
Απαιτήσεις σε φως: Φωτόφιλα
Είδος Φυλλώματος: Φυλλοβόλα
Είδος Φυτού: Δένδρα, Θάμνοι
Εποχή ανθοφορίας: Χειμώνας
Κοινό όνομα: Ιτιά
Οικογένεια φυτού: Salicaceae
Τρόπος αποστολής: Αποστολή με Μεταφορική (ευρωπαλέτα)
Χρώμα άνθους: Λευκό
Μέγιστο Ύψος: 10m
Μέγιστη Διάμετρος: 5m