Τεχνική Γευσιγνωσίας





της Ιωάννας Υποδηματοπούλου
Την πρώτη φορά που είχα βρεθεί κατά λάθος σε γιορτή κρασιού, μαγεύτηκα και έμεινα ως το τέλος. Σε κάθε έκθεση κρατάω ακόμα, την ίδια αίσθηση της πρώτης φοράς. Όμως εκείνο το απόγευμα, άκουγα τόσο κόσμο να λέει διάφορες ορολογίες, που δεν καταλάβαινα τι σήμαιναν.
Κάθε φορά που κουνούσε το ποτήρι κάποιος, έλεγε κάθε φορά διαφορετικές ορολογίες. Τον χάζευα και αναρωτιόμουν πως εγώ θα μπορούσα να μάθω και να καταλάβω τι έλεγε. Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στις εκθέσεις που ξέρουν αρκετά, και άλλοι που πάνε για να μάθουν. Την επόμενη μέρα, βγήκα στην αγορά, και έψαχνα ανάλογα βιβλία για να μάθω. Αλλά εκεί ήταν που μπερδεύτηκα ακόμα πιο πολύ.
Πιο είναι το κατάλληλο για να σου διδάξει; Σωστό χάος. Αλλά όχι, όχι μην μου αγχώνεστε εσείς. Γιατί στο τέλος, μετά από τόσες γευστικές δοκιμές έμαθα. Την βρήκα την άκρη σας λέω. Πρώτα όμως οι κανόνες. Όταν θα πάς για γευστική δοκιμή, από πριν δεν θα έχεις καπνίσει. Δεν θα έχεις μασίσει τσίχλα. Πάντα γεμάτο στομάχι. Δεν το καταπίνουμε. Για αποφυγη μεθυσιού.

Βήμα Πρώτο
Ανάλογα με το κρασί, διαλέγουμε και το σωστό ποτήρι.
Βήμα Δεύτερο
Παρατηρούμε το χρώμα του κρασιού και την διαύγεια του. Πάντα σε μια λευκή επιφάνεια. Το ποτήρι γερμένο προς τα εμπρός.
Βήμα Τρίτο
Ανακινούμε περιστρέφοντας το κρασί στο ποτήρι για να απελευθερωθούν τα αρώματά του.
Βήμα Τέταρτο
Μυρίζουμε για να ανακαλύψουμε την ένταση και τον αρωματικό χαρακτήρα του κρασιού.
Βήμα Πέμπτο
Δοκιμάζουμε με μικρές γουλιές περιστρέφοντας το κρασί γύρω από την γλώσσα, αναζητώντας την αίσθηση που μας προκαλεί.
Βήμα Έκτο
Παρατηρούμε την επίγευση που μας αφήνει.
___
Μετά από αυτά τα βασικά βήματα, την επόμενη φορά θα είστε σίγουροι για τον εαυτό σας ότι ξέρετε κάτι και δεν είστε χαμένοι μέσα στην τεχνική του κρασιού.

Ελπίζω να βοήθησα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία