Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Βόλτα στα θεματικά πάρκα της Νέας Παραλίας

8 φωτογραφίες


Μία δροσερή βόλτα που συνδυάζει πρασινάδα και θάλασσα. Σε όλο το μήκος της παραλίας υπάρχουν δεντροστοιχίες πεύκων που οριοθετούν ένα νοητό διάδρομο για να κάνεις την βόλτα σου. Το βράδυ επιδαπέδιες λαμπίτσες φέγγουν το διάδρομο και όλα γίνονται πιο ρομαντικά και παραμυθένια.
Το αγαπημένο μου πάρκο είναι το πάρκου του νερού. Μικρές τετράγωνες λιμνούλες γεμάτες νούφαρα που ανθίζουν και τραβούν τα βλέμματα όλων που σταματούν να τα χαζέψουν και να τα βγάλουν φωτογραφίες. Πάπυροι, βούρλα και άλλα υδρόβια φυτά συναντάει κανείς μέσα στις λιμνούλες. Και καμιά φορά και κανέναν σκυλάκο που βουτάει για να δροσιστεί.
Παρακάτω μπαίνεις στον κήπο των ρόδων, όπου πολύχρωμες τριανταφυλλιές ανθίζουν τους περισσότερους μήνες. Οι μικρότεροι θα κάνουν μία στάση για παιχνίδι στην παιδική χαρά και οι λίγο μεγαλύτεροι θα κάνουν εντυπωσιακές κατεβασιές στην πίστα για skateboard.
Το σίγουρο είναι ότι η παραλία γεμίζει καθημερινά με κόσμο που κάνει τζόγγινγκ, μητέρες με τα παιδιά τους, παρέες που θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους. Κάθε Κυριακή μάλιστα είναι σα να έχει μία μικρή γιορτή!
Και εσείς που βρίσκεστε πιο κοντά στην Αθήνα, μπορείτε να επισκεφτείτε τον Βοτανικό Κήπο του Διομήδους στο Χαϊδάρι.

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Φυτεύουμε πατάτες στο μπαλκόνι
  • 9

8 φωτογραφίες

Οι πατάτες είναι ένα λαχανικό πολύ προσιτό και αρέσει σε όλους και μπορείς να το μαγειρέψεις με χίλιους δυο τρόπους: πατάτες τηγανιτές, πατάτες στο φούρνο λεμονάτες, πατάτες στα κάρβουνα, πατάτες ωγκρατέν, πατατοσαλάτα, πατάτες πουρές. Και ξέρεις πού μπορείς να βρεις τόσες πατάτες; Στο μπαλκόνι σου. Τώρα η εποχή είναι καλή για να φυτέψεις τις πατάτες σου. Χρειάζεσαι φτηνά και εύκολα υλικά που μπορείς να βρεις παντού:

- Σάκος Φύτευσης
- Πατάτες για φύτευση (πατατόσπορος, από μαγαζιά με γεωργικά εφόδια ή φυτώρια)
- Χώμα και χαλικάκι Βήμα πρώτο: παίρνεις το σάκο φύτευσης, που έχει και τρύπες στην κάτω επιφάνεια για αποστράγγιση.

Βήμα δεύτερο: Ρίχνεις μία στρώση χαλίκι και από πάνω 15-20 εκ. χώμα.
Βήμα τρίτο: Σκάβεις μικρές γούβες στο χώμα.
Βήμα τέταρτο: Κρύβεις τις πατάτες σου μέσα στο χώμα και σκεπάζεις  με χώμα. Ποτίζεις.
Βήμα πέμπτο: Μετά από λίγες μέρες θα δεις ότι οι πατάτες φύτρωσαν και έβγαλαν ψηλόλιγνους βλαστούς και μερικά φύλλα. Καλύπτεις μέρος των βλαστών (10-15 εκ.) ρίχνοντας χώμα μέσα στο σάκο. Αυτό θα το κάνεις ακόμη μία φορά.
Βήμα έκτο: Συγκομιδή: ανοίγεις το ειδικό πορτάκι που έχει ο σάκος σου στο πλάι και παίρνεις τις πατάτες σου που είναι έτοιμες μετά από περίπου 3 μήνες.
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλο

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ 2012

 

 

Κανονικά η υποβολή αίτησης για αγροτικές επιδοτήσεις στα συνεργεία της Ε.A.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Αγροτική Οικονομία, Κοινή Αγροτική Πολιτική, Περιφέρεια - Ύπαιθρος, Συνεταιρισμοί

H Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας και Ιθάκης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης για τις αγροτικές επιδοτήσεις 2012.
Η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα επιτόπιων επισκέψεων των συνεργείων υπαίθρου:
Για τις Δημοτικές Ενότητες: ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ, ΠΑΛΛΙΚΗΣ
Τρίτη 17 Απριλίου έως Πέμπτη 19 Απριλίου 8:00 – 16:00
στο πρώην Δημαρχείο Ληξουρίου

Για Δημοτικές Ενότητες: ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ, ΕΛΕΙΟΥ ΠΡΟΝΝΩΝ, ΟΜΑΛΩΝ & ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Καθημερινά, έως Παρασκευή 11 Μαΐου 8:00 – 16:00
Στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στο Αργοστόλι

Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ ...

 

Eυρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας για τις πρώτες ύλες, τη γεωργία και την υγιή γήρανση

Δύο νέες Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας (ΕΣΚ) για τις πρώτες ύλες, τη βιωσιμότητα της γεωργίας και την παραγωγικότητα
Eυρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας για τις πρώτες ύλες, τη γεωργία και την υγιή γήρανσηκαθώς και ένα τετραετές σχέδιο δράσης για την ΕΣΚ της ενεργού και υγιούς γήρανσης, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά τον Φεβρουάριο του 2011, ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι η αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων στους παραπάνω τομείς που έχουν ζωτική σημασία για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.

Οι ΕΣΚ αποτελούν πλατφόρμες συνεργασίες, δεν υποκαθιστούν τα προγράμματα χρηματοδότησης και υιοθετούν νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση ολόκληρης της αλυσίδας έρευνας-ανάπτυξης-καινοτομίας. Κάθε Σύμπραξη καλείται να επιτύχει έναν φιλόδοξο στόχο έως το 2020 και αναμένεται να αποδώσει αποτελέσματα εντός 1-3 ετών. Οι νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ καλύπτουν τα ακόλουθα:

ΕΣΚ για τη γεωργική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα

Η επισιτιστική ασφάλεια θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια, καθώς η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050, συνοδευόμενη από απότομη αύξηση της ζήτησης για ζωοτροφές, ίνες, βιομάζα και βιοϋλικά. Ταυτόχρονα επιβραδύνεται η αύξηση της παραγωγικότητας, τόσο λόγω της μείωσης των επενδύσεων στη γεωργική έρευνα, όσο και λόγω της αυξημένης πίεσης στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους. Συνεπώς, η κύρια πρόκληση για τη γεωργία του μέλλοντος δεν είναι μόνο να παράγει περισσότερα, αλλά να παράγει με βιώσιμο τρόπο.Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ ...

 

Ενημέρωση σχετικά με την εκτροφή σαλιγκαριών και ενημέρωση για την επιδότηση

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκτιμώντας το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον και ειδικότερα των νέων, σχετικά με την εκτροφή και την παραγωγή σαλιγκαριών, θεωρεί αναγκαία την υπεύθυνη και συστηματική καθοδήγησή τους, έτσι ώστε να ενισχυθεί αυτή η επενδυτική δραστηριότητα αλλά και να αποφευχθούν, όσο είναι το δυνατό τα πιθανά άστοχα επιχειρηματικά ρίσκα.

Για το σκοπό αυτό, εκπονείται ήδη από τις αρμόδιες Γενικές Δ/νσεις Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής κείμενο πλαισίου, το οποίο θα καλύπτει με κατευθύνσεις-οδηγίες όλα τα στάδια από την εγκατάσταση και την εκτροφή, έως την εμπορία και την τελική διάθεση του προϊόντος στην αγορά.

Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ ...
 

 

Έως τις 29 Φεβρουαρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους

Έως τις 29 Φεβρουαρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας.

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ και η διάρκειά του πενταετής. Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες ή κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.

Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται δυο προϋποθέσεις. Πρώτον, να είναι φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος. Εξαιρούνται οι απασχολούμενοι σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους, για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος. Και δεύτερον, να είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός.

Ενημέρωση από pro.com.gr

Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ ...

 

Επιδοτήσεις από 40% έως 65% για την εκτροφή μεταξοσκώληκα

Καθαρό εισόδημα 15.000 ευρώ μπορεί να εξασφαλίσει, μέσα σε 2 μήνες, μία οικογένεια που θα ασχοληθεί με την εκτροφή μεταξοσκώληκα και θα καλλιεργήσει 20 κουτιά με τον «μεταξένιο» σπόρο.

Οι παραγωγοί μεταξιού χαρακτηρίζουν τη διαδικασία «μαγική» και «θαύμα της φύσης», αφού ένα αβγό μεταξοσκώληκα, μικρό σαν το κεφάλι μιας καρφίτσας, θα μεταμορφωθεί σε κάμπια που τρώγοντας φύλλα μουριάς θα φτάσει σε μέγεθος τον δείκτη και στη συνέχεια θα εκκρίνει από τους δύο μεταξογόνους αδένες του το μετάξι, μέσα στο οποίο θα τυλιχθεί φτιάχνοντας το πολύτιμο κουκούλι. Κάθε κουκούλι κρύβει μέσα του κοντά στα 2.000 μέτρα μεταξωτής κλωστής.

Ο μεταξοσκώληκας θέλει απόλυτο σκοτάδι και ησυχία όταν «πλέκει» το κουκούλι. Στο Σουφλί στον Εβρο υπάρχουν σήμερα οι περισσότερες οικοτεχνίες που ασχολούνται με την εκτροφή μεταξοσκώληκα. Παλαιότερα παραγωγή μεταξιού υπήρχε και σε πολλά νησιά, όπως και στην Πελοπόννησο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος με την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα είναι να διαθέτει τα απαραίτητα μορεολίβαδα, αφού τα φύλλα της μουριάς είναι απαραίτητα για την τροφή του.

Επίσης χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ) επιδοτεί τη σηροτροφία, ενώ μέσα στον Μάρτιο θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα από τον επενδυτικό νόμο.

(Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση)

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις αγροτικές επιδοτήσεις και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).