Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Αντωναίδα ή Τεύκριο

Αντωναίδα ή Τεύκριο
Μοντέλο: herbs
Κατασκευαστής: Eastmediterranean
Μέσος όρος αξιολόγησης: Χωρίς Αξιολόγηση
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Teucrium chamaedrys (Τεύκριον ο χαμαίδρυς) και στη χώρα μας το συναντούμε με την ονομασία Δενδράκι, Χαμαιδρυά, Χαμανδρυά. Είναι φυτό πολυετές, με πυκνή χνουδωτή βλάστηση που φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, οξύληκτα, οδοντωτά και στιλπνά. Τα άνθη του είναι ρόδινα, διαταγμένα σε βραχύ στάχυ με φύλλα. Το βρίσκουμε αυτοφυές σε όλη την Ελλάδα, σε άγονα εδάφη, σε δάση ορεινά, τιτανώδη, σε αμμώδεις και ξερούς τόπους. Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.
Ένα άλλο είδος του φυτού είναι το Teucrium polium (Τεύκριον το πολιόν) το οποίο συναντούμε και στην Κρήτη (ιδιαίτερα στην περιοχή του Λασιθίου, στο όρος Δίκτη). Ανάλογα με την περιοχή της χώρας μας το βρίσκουμε με τις ονομασίες Αντωναίδα, Λαγοκοιμιθιά, της Αγάπης βοτάνι, το βοτάνι της Παναγίας, Φτεμόχορτο, Γερακούνδιο, Λουτρόχορτο, Ασπρόχορτο, Σπληνοβότανο, Πολιόν του βουνού, Παναγιόχορτο, της Κυράς το χόρτο, άγριος Αμάραθος, Λιβανόχορτο.
Η Αντωναίδα όπως την αποκαλούν στην Κρήτη κόντεψε να εξαφανιστεί από την περιοχή μας κατά τη γερμανική κατοχή, γιατί οι στρατιώτες τη μάζευαν κατά φορτία και έπιναν το αφέψημά της αντί τσαγιού. Άλλα είδη του φυτού που έχουν σχεδόν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες είναι το Teucrium capitatum και το Teucrium scordium Στην Κρήτη φύονται 8 είδη του φυτού και τα ενδημικά Teucrium cuneifolium και Teucrium gracile.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:
Το βότανο δρα ως στυπτικό, αντιρευματικό, άφυσο, επουλωτικό, ιδρωταγωγό, χολαγωγό. Οι πικρές ουσίες που περιέχει το κάνουν ιδανικό γιατρικό για το στομάχι. Διεγείρει την όρεξη, τη χοληδόχο κύστη, τους νεφρούς και βοηθά την πέψη.
Η Χαμαιδρυά συνίσταται ιδιαιτέρως κατά των εμφράξεως της σπλήνας, κατά του ίκτερου, κατά των χοιράδων, του άσθματος, του χρόνιου πνευμονικού κατάρρου, της αμηνόρροιας, της υποχονδρίας, του σκοβρούτου και των διαλειπόντων πυρετών και του αθριτισμού.
Η Αντωναίδα έχει σχεδόν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες με τη Χαμαιδρυά κυρίως όμως είναι ειδικό βότανο κατά των στομαχικών παθήσεων και ιδιαίτερα φημισμένο σαν θεραπευτικό των ελκών του στομάχου και προπάντων του δωδεκαδακτύλου. Το Teucrium scorodonia (κοινώς σκορδέο, σκορδόχορτο, σκορδαράκι) χρησιμοποιείται για όλες τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα για κρυολογήματα και γρίπη. Επίσης χρησιμοποιείται ως εφιδρωτικό για όλους τους πυρετούς. Συνδυάζεται πολύ καλά με την Αχιλλέα, τη Μέντα και τα άνθη Σαμπούκου για κρυολογήματα και γρίπη.
 

Η αρχαία αρχιτεκτονική έμπνευση για «πράσινο» τσιμέντο


Εμπνεόμενοι από τους αρχαίους Ρωμαίους και Αιγύπτιους, μηχανικοί του Drexel University ανέπτυξαν μια «πράσινη» ποικιλία του τσιμέντου Πόρτλαντ... χρησιμοποιώντας ορισμένα όμοια υλικά και ακολουθώντας παραπλήσιες μεθόδους.

Η εν λόγω μέθοδος παραγωγής συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 97% και στον περιορισμό του κόστους κατά 40% σε σύγκριση με την παραγωγή του συμβατικού τσιμέντου Πόρτλαντ.

Ο τσιμέντο των ερευνητών του Drexel University είναι μια παραλλαγή αλκαλικώς ενεργοποιηµένου τσιμέντου το οποίο προέρχεται από τη μείξη ενός υποπροϊόντος (σκωρία µε ασβεστόλιθο) και δεν απαιτεί θέρμανση για την παραγωγή του.

Το τσιμέντο αυτό αποτελείται σε ποσοστό 68% από μη πυρακτωμένο ασβεστόλιθο έναντι μόνο 5% στο συμβατικό Πόρτλαντ.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως η μέθοδος αυτή αποτελεί μια καλή λύση για την περιβαλλοντικά φιλική δόμηση στις χώρες που η ζήτηση για οικοδομές βρίσκεται σε άνοδο.

Οι Αρχαίου Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μια παρόμοια μέθοδο στην κατασκευή των πυραμίδων, με ένα μείγμα συμπαγούς ασβεστόλιθου, οξείδιο του ασβεστίου και διατομική γη.

Οι Ρωμαίοι αντίστοιχα, χρησιμοποιούσαν ηφαιστειακή τέφρα, οξείδιο του ασβεστίου, άμμο και νερό, όπως στη μέθοδο pozzalana.

Η ερευνητική ομάδα φιλοδοξεί να δημιουργήσει πιο προσιτά οικοδομικά υλικά για περιθωριοποιημένους πληθυσμούς που ζουν σε φαβέλες, αλλά και να ενεργοποιήσει επιχειρήσεις παραγωγής περιβαλλοντικά φιλικών οικοδομικών υλικών χαμηλού κόστους σε χώρες όπως η Ινδία.