Εξυπνα κτίρια


ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ
Text Size Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Εξυπνα κτίρια
Aσφάλεια, άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα ενιαίο σύστημα από την εταιρεία GDS. O Νικος Γκλιάτης, Ιδρυτής και Δ/ΝΩΝ Σύμβουλος της GDS, μας εξηγεί τη φιλοσοφία ενός έξυπνου κτιρίου.
Δώστε μας το στίγμα της GDS.

Διανύοντας 16 έτη επιτυχημένης πορείας στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά, δραστηριοποιούμαστε στον χώρο των έξυπνων κτιρίων. Από νωρίς, η GDS διέκρινε τις τάσεις, διεθνώς, στην αύξηση των ηλεκτρονικών συστημάτων εντός των κτιρίων και της πολυπλοκότητάς τους μέσα από την πληθώρα των αναγκών που έπρεπε να καλύψουν. Βασισμένη στη στελέχωση με ειδικούς επιστήμονες πληροφορικής, μικροηλεκτρονικής και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, η GDS κατάφερε να αναπτύξει και να εφαρμόσει με επιτυχία το «Ενα Κτίριο, Ενα Σύστημα». Δηλαδή, την αρμονική συνεργασία όλων των υποσυστημάτων ενός κτιρίου μεταξύ τους με στόχο: την Ασφάλεια, την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Ανεση.
Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Εάν ποτέ ανιχνευτεί πυρκαγιά, σε ένα συμβατικό κτίριο, απλώς, θα χτυπήσει η σειρήνα. Αντιθέτως, σε ένα έξυπνο κτίριο, θα κλείσει το ρεύμα σε εκείνη τη περιοχή, θα ελευθερωθούν οι διαδρομές διαφυγής, θα διακοπεί ο αερισμός ώστε να μην προστίθεται οξυγόνο στην πυρκαγιά, θα ανάψουν τα φώτα ασφαλείας, θα ειδοποιηθεί ο χρήστης και θα του δοθεί και εικόνα του χώρου μαζί με την επιλογή ενεργοποίησης της κατάσβεσης.
Σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, εφαρμόζοντας τα πρότυπα ΚΝΧ καταφέρνουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε ποσοστό 30% έως 50% μέσα από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των ρολών και των τεντών, την καλύτερη διαχείριση της θερμοκρασίας, του κλιματισμού, αλλά και της λειτουργίας του λέβητα, ποσοστά επίσης μετρήσιμα και από τον ΚΕΝΑΚ, τον οποίο, ως ενεργειακοί επιθεωρητές, γνωρίζουμε άριστα.
Πολυλειτουργικός διακόπτης ΚΝΧ, με θερμοστάτη & Ανιχνευτή Κίνησης KNX, 220° ασύρματης επέκτασης.
Πολυλειτουργικός διακόπτης ΚΝΧ, με θερμοστάτη & Ανιχνευτή Κίνησης KNX, 220° ασύρματης επέκτασης.
Θα μας αναφέρετε ένα παράδειγμα λύσεων στον τομέα της άνεσης;
Σκεφτείτε ότι, για να δείτε ένα δορυφορικό κανάλι στο σαλόνι σας, θα πρέπει να ανοίξετε τον δέκτη, να τον γυρίσετε στο σωστό κανάλι, να ανάψετε τον βιντεοπροβολέα σας, να τον γυρίσετε στην είσοδο του δέκτη, να κατεβάσετε την οθόνη προβολής, να ανάψετε τον ενισχυτή σας και να επιλέξετε σαν πηγή ήχου τον δορυφορικό δέκτη. Βεβαίως, επειδή κάνει ζέστη, ανάβετε και το κλιματιστικό σας και πριν καθίσετε στον καναπέ σας πρέπει να κατεβάσετε και τον φωτισμό. Μόλις έχετε χρησιμοποιήσει 6 διαφορετικά τηλεχειριστήρια. Σε ένα έξυπνο κτίριο, απλώς, πατάτε το κανάλι που θέλετε να δείτε σε μια οθόνη αφής (π.χ. Tablet). Εάν, όταν παρακολουθείτε μια ταινία, κάποιος καλέσει από τη θυροτηλεόραση της εισόδου, ο ήχος θα χαμηλώσει, ενώ στην οθόνη σας θα εμφανιστεί ο επισκέπτης και μπορείτε να του ανοίξετε.
Το Tablet της GDS, με την εφαρμογή ελέγχου κτιρίων.
Το Tablet της GDS, με την εφαρμογή ελέγχου κτιρίων.
Τα κτίρια που σχεδιάζουμε είναι το καθένα μια μοναδική «προσωπικότητα» και ποτέ δεν χρησιμοποιούμε λύσεις-αντίγραφα. Αναπτύσσουμε μια ξεχωριστή λύση για το καθένα από αυτά.
Η εταιρεία σας έχει βραβευτεί για το υψηλό επίπεδο των έργων της.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ΚΝΧ, που μας βράβευσε, εδρεύει στις Βρυξέλλες και καθορίζει τις διαδικασίες και τα πρότυπα της κατασκευής κτιριακών αυτοματισμών. Η GDS έχει διακριθεί το 2004, 2006 και 2010 για το υψηλό επίπεδο των έργων της αλλά, κυρίως, για τις καινοτόμες λύσεις που αναπτύσσει. Το 2010 πήραμε το 1ο Παγκόσμιο Βραβείο για την περίοδο 2008-2010 KNX International Special Award 2010, για το μεγαλύτερο και τεχνολογικά αρτιότερο έργο κτιριακών αυτοματισμών που έγινε ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διακόπτης ελέγχου φωτισμού, ψύξης, θέρμανσης, ρολών, συναγερμού κ.ά.
Διακόπτης ελέγχου φωτισμού, ψύξης, θέρμανσης, ρολών, συναγερμού κ.ά.
Γιατί οι αυτοματισμοί κτιρίων είναι σήμερα αναγκαίοι;
Πολλά πράγματα πρέπει να λειτουργούν γρήγορα, με απόλυτη ασφάλεια και για τους χρήστες, και για το ίδιο το κτίριο, καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια. Υπάρχουν πολλές καθημερινές λειτουργίες στα μοντέρνα κτίρια, που είναι πρακτικά αδύνατον να διαχειριστούμε με την ακρίβεια και την ταχύτητα που επιβάλλουν οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μας. Εδώ έρχεται να βοηθήσει η ψηφιακή τεχνολογία. Ο χρήστης ενός παρόμοιου συστήματος θα έχει και βραχυπρόθεσμο κέρδος, καθώς η τεχνολογία ΚΝΧ προσδίδει πρόσθετη αξία στο κτίριο. Επίσης, με το σύστημα ΚΝΧ, είναι δυνατή η μείωση των διακοπτών σε έναν χώρο, ενώ αποτελεί ασφαλή επένδυση, αφού είναι διεθνές πρότυπο.
1ο Βραβείο ΚΝΧ 2010 για το έργο Costa Navarino.
1ο Βραβείο ΚΝΧ 2010 για το έργο Costa Navarino.
Ενα καθημερινό παράδειγμα εφαρμογής της δουλειάς σας;
Σκεφτείτε ότι ζείτε σε μια μεζονέτα και είστε έτοιμος να φύγετε για τη δουλειά σας βιαστικός το πρωί. Θα πρέπει να ελέγξετε ότι κλείσατε όλα τα παράθυρα, τη θέρμανση, ότι κατεβάσατε τα ρολά σας, ότι βάλατε τον συναγερμό σας και ότι, φεύγοντας βιαστικά, δεν αφήσατε αναμμένο το μάτι του ηλεκτρικού μαγειρείου. Σε ένα συμβατικό σπίτι, θα πρέπει να τα ελέγξετε ένα προς ένα. Εμείς σας προσφέρουμε το περίφημο κουμπί «Φεύγω από το σπίτι». Αυτό το κουμπί, μάλιστα, μπορείτε να το πατήσετε από το κινητό σας, το Tablet σας, τον Η/Υ, αλλά και να είστε πάντα σε επαφή με το σπίτι σας αλληλεπιδρώντας με αυτό ή παρακολουθώντας τους χώρους του από το γραφείο σας. Μπορείτε, επιστρέφοντας, να προετοιμάσετε τη θέρμανση και το ζεστό νερό. Ακόμα, να ειδοποιηθείτε ότι χτύπησε ο συναγερμός, να ρίξετε αμέσως μια ματιά γιατί συνέβη αυτό, να τον απενεργοποιήσετε και να τον ενεργοποιήσετε ξανά.
Νίκος Γκλιάτης, Δ/νων Σύμβουλος GDS Ψηφιακά Συστήματα ΕΠΕ
Νίκος Γκλιάτης, Δ/νων Σύμβουλος GDS Ψηφιακά Συστήματα ΕΠΕ
Τι πρέπει να πληρώσουμε για όλα αυτά και τι σχέση έχουν με την ενέργεια που καταναλώνεται;
Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος δεν είναι το τι θα πληρώσει για ένα έξυπνο σύστημα αλλά τι κερδίζει μακροχρόνια, διότι ένα κτίριο το πληρώνουμε συνεχώς και για μια ζωή. Αυτό που μπορώ να πω ανεπιφύλακτα είναι ότι με μια επένδυση της τάξης του 30% επιπλέον από μια απλή εγκατάσταση, έχουμε τη βάση για ένα πρακτικά απεριόριστα επεκτάσιμο σύστημα, χωρίς την ανάγκη για μερεμέτια στο μέλλον. Με την κατάλληλη λύση για κάθε κτίριο, μπορεί να επιτευχθεί ώς και 50% επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας συγκριτικά με μια συμβατική ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Με το κουμπι “Φεύγω από το σπίτι” εξασφαλίζετε την προστασία του κτιρίου σας. Με το κινητό, το Tablet ή τον υπολογιστή σας, είστε πάντα σε επαφή με το σπίτι σας αλληλεπιδρώντας με αυτό και παρακολουθώντας τους χώρους του.
Η Εταιρεία
―Νίκος Γκλιάτης, Δ/νων Σύμβουλος GDS Ψηφιακά Συστήματα ΕΠΕ
Μετά από 3 διεθνείς βραβεύσεις για την εφαρμογή της τεχνολογίας έξυπνων κτιρίων, η GDS έχει ξεπεράσει τα ελληνικά όρια δραστηριοποιούμενη σήμερα στην Αγγλία, την Κύπρο, την Ιταλία, το Ντουμπάι, την Αίγυπτο και τις Βαλκανικές χώρες. Η GDS είναι πιστοποιημένη εταιρεία από πολλούς παγκόσμιους φορείς, ενώ έχει κάνει στρατηγικές συνεργασίες με κολοσσούς, όπως οι ABB και Schneider Electric. Είναι η μοναδική πιστοποιημένη ελληνική εταιρεία που αναπτύσσει συσκευές αυτοματισμού ΚΝΧ και, μάλιστα, μία μεταξύ των 250 παγκοσμίως. Κύριος στόχος της GDS είναι ο πελάτης να μιλάει με μία μόνο εταιρεία για όλα τα κτιριακά ηλεκτρολογικά και ηλεκτρονικά. Η GDS είναι πιστοποιημένη σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ προσφέρει και υπηρεσίες ενεργειακής επιθεώρησης – ένας μοναδικός συνδυασμός για ενεργειακά και έξυπνα κτίρια.
http://gds.com.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία