Κατοικία στο Ζάγκρεμπ


Μια κατοικία παραδίδει μαθήματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής και αφαιρετικού ύφους, ορίζοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης.
Του αρχιτέκτονα Aaron Ritenour / Φωτ.: Studio 3LHD
Αν και τα περισσότερα σπίτια έξω από το Ζάγκρεμπ της γειτονικής Κροατίας είναι χτισμένα με παραδοσιακό τρόπο, η συγκεκριμένη κατοικία είναι υπόδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
Οι ιδιοκτήτες της, ένα νεαρό ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά, ήθελαν ένα σπίτι προστατευμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα, που να προσφέρει όμως και άπλετη θέα στο καταπράσινο δάσος της περιοχής, τα όρια του οποίου ξεκινούν από το πίσω μέρος της.
Οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν τη μελέτη της κατασκευής έλαβαν υπόψη αυτή την επιθυμία και η λύση που πρότειναν ήταν εξαιρετικά απλή.
Το σπίτι αποτελείται ουσιαστικά από δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι είναι ένας απλός, στέρεος, κλειστός και εσωστρεφής όγκος, με μια σειρά από μακρόστενα παράθυρα που ξεκινούν από την οροφή και καταλήγουν στο δάπεδο. Ουσιαστικά το τμήμα αυτό λειτουργεί ως φυσικό παραπέτασμα προς τα γειτονικά σπίτια.
Το δεύτερο όμως κομμάτι, προστατευμένο από τον όγκο του πρώτου, χαρακτηρίζεται από απόλυτη εξωστρέφεια, χάρη στο μεγάλο κήπο, στις τζαμαρίες που το περιβάλλουν, καθώς και στην εσωτερική πισίνα στην άκρη του σπιτιού, που αποτελεί έναν ιδανικό χώρο για χαρούμενες οικογενειακές στιγμές όχι μόνο τις ζεστές και ηλιόλουστες μέρες, αλλά όλο το χρόνο.
Οι εσωτερικοί χώροι είναι απλοί και ανοιχτοί, με τοίχους βαμμένους σε απαλές παστέλ αποχρώσεις, ξύλινα δάπεδα και μεγάλες εντυπωσιακές τζαμαρίες που φτάνουν μέχρι την οροφή.
Από την είσοδο στο σπίτι ξεχωρίζει ένας συμπαγής ξύλινος, σαν κύβος, όγκος, που φιλοξεί την γκαρνταρόμπα, την κουζίνα, τη βιβλιοθήκη, καθώς και ένα μικρό wc.
To καθιστικό βρίσκεται στο πιο κεντρικό και ψηλό σημείο, στην καρδιά του σπιτιού. Μια πανέμορφη σκάλα από λευκό mdf και φυσικό ξύλο δρυός οδηγεί στο ανοιχτό μεγάλο πατάρι και στις κρεβατοκάμαρες της οικογένειας και λειτουργεί από μόνη της ως ένα εντυπωσιακό γλυπτό.
Αντίθετα, η επίπλωση, που αποτελείται από ένα μεγάλο γωνιακό καναπέ, χαμηλές δερμάτινες πολυθρόνες και μια απλή ξύλινη τραπεζαρία συνθέτουν την εξαιρετικά μίνιμαλ διακόσμηση των χώρων, αποδεικνύοντας πως η αφαίρεση, περισσότερο από κάθε άλλη πράξη, ταιριάζει απόλυτα στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία