Απειλούνται από μύκητες οι καλλιέργειες αβοκάντο στην Κρήτη


Μια από τις πλέον αποδοτικές και προσοδοφόρες καλλιέργειες στην Κρήτη και ειδικά στο Νομό Χανίων, η καλλιέργεια αβοκάντο, απειλείται από την εμφάνιση μυκήτων που οδηγούν ακόμη και στην ξήρανση των δένδρων. Οι μύκητες εντοπίστηκαν από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, σε καλλιέργειες αβοκάντο του ιδρύματος, που είναι και από τις παλαιότερες στην Κρήτη, αλλά διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχες προσβολές υπάρχουν και σε άλλες καλλιέργειες με βασικά συμπτώματα τις χλωρώσεις, αποφυλώσεις ακόμα και ξηράνσεις δένδρων αβοκάντο.
Μάλιστα το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε αβοκαντεώνες και έπειτα από μοριακή ταυτοποίηση διαπιστώθηκε η παρουσία σε αυτούς παθογόνων οωμυκήτων και συγκεκριμένα των γενών Phytophthora και Pythium. Τα παραπάνω παθογόνα εδάφους είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στις περισσότερες χώρες που παράγουν αβοκάντο. Προσβάλλουν όλες τις ποικιλίες αβοκάντο προκαλώντας σήψη των ριζών η οποία φτάνει να προκαλέσει μέχρι και την ολική ξήρανση των δένδρων.
Για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των παραπάνω φυτοπαθογόνων συστήνεται, τόσο στα φυτώρια όσο και στον αγρό, μια σειρά καλλιεργητικών μέτρων και πρακτικών οι οποίες έχουν περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα θα πρέπει να έχει ληφθεί μεριμνά ώστε τα νεαρά δενδρύλλια να είναι υγιή και να έχει γίνει προσεκτική επιλογή του αγρού για την εγκατάσταση του αβοκαντεώνα. Επιπλέον σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει εγκεκριμένο χημικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής στο αβοκάντο».
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Χανίων, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα υπάρχει άμεσος κίνδυνος να επεκταθεί με ταχύτατους ρυθμούς και να πλήξει ολοένα και περισσότερους αβοκαντεώνες, την ίδια στιγμή, που η καλλιέργεια αβοκάντο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην εμπορία της, είναι ιδιαίτερα αποδοτική και προσφέρει ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Μάλιστα το Ινστιτούτο ήδη υπέβαλλε αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να χορηγηθεί μια μικρή πίστωση έτσι ώστε να γίνει το ταχύτερο μια μελέτη για την έκταση της προσβολής των εδαφών και των καλλιεργειών αβοκάντο από τους μύκητες και στην συνέχεια να ζητηθεί η έγκριση χρήσης των κατάλληλων σκευασμάτων. Πάντως όσοι διαπιστώσουν ότι υπάρχει πρόβλημα στις καλλιέργειές τους με αβοκάντο μπορούν να απευθύνονται στον υπεύθυνο του τμήματος Υποτροπικών του Ινστιτούτου κ. Νεκτάριο Καβρουλάκη στο τηλέφωνο 2821083428.

Ναπολέων Σαραντίδης
napsar@agrotypos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία