«Πράσινα» σχολεία φυτρώνουν στην Ελλάδα
Πράσινες στέγες, φυτεμένα δώματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτόματο σύστημα ελέγχου παροχής ρεύματος, δεξαμενές για τα όμβρια που θα ποτίζουν τον πράσινο κήπο, αίθουσες ευάερες και ευήλιες με διπλά τζάμια και οικολογικά υλικά. Τις προδιαγραφές αυτές θα φέρουν μεταξύ άλλων τα ελληνικά δημόσια σχολεία του μέλλοντος που σχεδιάζει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.
«Πράσινα» σχολεία θα αρχίσουν να φυτρώνουν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2011 σε όλη την Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη ώς την Κρήτη και από την Πελοπόννησο ώς το Νευροκόπι. Ενα εκτενές πρόγραμμα βιοκλιματικού σχεδιασμού σχολικών μονάδων που ξεκίνησε το 2007 και τίθεται σε εφαρμογή από το 2008, υλοποιείται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς από το υπ. Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και θα αρχίσει σύντομα να αποδίδει καρπούς μετά την εξασφάλιση κονδυλίων από την Ε. Ε. Προβλέπει πράσινα σχολεία εκ θεμελίων και τη μετατροπή των παλαιοτέρων σε ενεργειακά αυτόνομα κτίρια.
«Ολα τα σχολικά συγκροτήματα που πρόκειται να κατασκευαστούν στη χώρα σχεδιάζονται στο εξής με βιοκλιματικές εφαρμογές», διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΟΣΚ Α. Ε. κ. Παναγιώτης Κερχουλάς. Ο ΟΣΚ, εξηγεί, υλοποιεί ένα τεράστιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την εκπόνηση 193 μελετών και την κατασκευή 30 σχολικών μονάδων σε όλη την επικράτεια. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει την ενεργειακή αναβάθμιση στα σημερινά κτίρια. Στόχος είναι ποικίλες βιοκλιματικές παρεμβάσεις να μετατρέψουν σταδιακά σε «πράσινα» τα 14.500 συνολικά σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα με πολλαπλά κτιριακά προβλήματα.
Το πρώτο ολοκληρωμένο «πράσινο» σχολείο στη Β. Ελλάδα (προϋπολογισμού 4.550.000 ευρώ) κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2011. Θεμελιώθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Δήμο Συκεών για να στεγάσει το 8ο Δημοτικό Σχολείο. «Είναι ένα πρότυπο σχολείο βασισμένο στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, ένα έξυπνο και πράσινο σχολείο το οποίο θα ενσωματώσει όλη την εμπειρία του ΟΣΚ», ανέφερε ο κ. Κερχουλάς. Σχολεία με πολλές εφαρμογές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής χτίζονται ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ στο στάδιο της μελέτης και έτοιμα για δημοπράτηση είναι δεκάδες ακόμη σχολικά συγκροτήματα. «Η δημιουργία πράσινων σχολείων είναι ένας από τους άξονες του Νέου Σχολείου. Δεν αφορά μόνο στα κτίρια, αλλά αντιπροσωπεύει την αλλαγή νοοτροπίας για τη διαμόρφωση μιας οικολογικής συνείδησης», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπ. Παιδείας. Προτεραιότητα θα δοθεί στα νέα πρότυπα πράσινα νηπιαγωγεία και θα επεκταθεί σε όλα στα κτίρια της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οικολογικά υλικάΟ βιοκλιματικός σχεδιασμός προϋποθέτει κατάλληλη χωροθέτηση, σωστό προσανατολισμό και βιοκλιματικές εφαρμογές – παθητικά και ενεργειακά ηλιακά συστήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συστήματα για την εξοικονόμηση νερού. Το νέο σχολείο, εξηγεί ο κ. Κερχουλάς, χτίζεται με φωτοβολταϊκά συστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, οικολογικά υλικά (τούβλα ή βαφές απαλλαγμένες από ουσίες που ενδέχεται να δημιουργήσουν ρύπους στο κτίριο), διπλά τζάμια, κατάλληλες μονώσεις, αίθουσες με φυσικό αερισμό και φωτισμό. Φυτεμένες στέγες διατηρούν σταθερή θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους. Δεξαμενές ομβρίων υδάτων ανακυκλώνουν το νερό που χρησιμοποιείται για το πότισμα των φυτών στην πράσινη αυλή. Αισθητήρες ελέγχουν τη στάθμη του φωτισμού και βαλβίδες ρυθμίζουν τον χρόνο ροής του νερού στις βρύσες.
Στα υφιστάμενα κτίρια, μια σειρά από βιοκλιματικές επεμβάσεις (αντικατάσταση κουφωμάτων, πράσινες στέγες, εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χρήσης φωτοβολταϊκών, αυτόματο σύστημα ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ. ά.) αναμένεται να αναβαθμίσουν αισθητικά τα κτίρια και να βελτιώσουν βασικές δυσλειτουργίες τους.
Ο κατάλογος του ΟργανισμούΤριάντα σχολεία με ποικίλες εφαρμογές βιοκλιματικής κατασκευάζονται ήδη σε όλη τη χώρα, ενώ μακρύς είναι ο κατάλογος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων με τις ολοκληρωμένες ή υπό εξέλιξη μελέτες «πράσινων» σχολείων. Περιλαμβάνει συνολικά 193 μελέτες σε διάφορα στάδια, οι πενήντα από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί, δίνοντας το «πράσινο φως» σε δήμους για την έναρξη δημοπράτησης - κατασκευής.
Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης θα είναι ένα αμιγώς βιοκλιματικό σχολείο, γι’ αυτό χαρακτηρίζεται πρότυπο «πράσινο», το πρώτο στη Βόρειο Ελλάδα. Με πολλά και ποικίλα βιοκλιματικά συστήματα θα λειτουργήσουν, ωστόσο, σχολεία που χτίζονται στον νομό Αττικής (4ο Λύκειο Αιγάλεω, ΕΕΚ Ελευσίνας, 1ο και 9ο Δημοτικό Ζωγράφου, ΤΕΕ Καματερού, 9θέσιο Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου, το συγκρότημα (νηπιαγωγείο, δημοτικό, 12θέσιο γυμνάσιο) Πικερμίου, Ράλλειος Σχολή Πειραιά (Γυμνάσιο -Λύκειο κ. ά.). Στην υπόλοιπη Ελλάδα, «πράσινα» σχολεία κατασκευάζονται μεταξύ άλλων το Πειραματικό Γυμνάσιο Τρίπολης, τα Μουσικά Σχολεία Τρίπολης και Καλαμάτας, το 1ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας, το ειδικό Ηρακλείου Κρήτης, το 1ο Δημοτικό Νεάπολης Θεσσαλονίκης και το ενιαίο Λύκειο Πεύκων Θεσσαλονίκης. Η χρηματοδότηση προκύπτει είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είτε από προγράμματα του ΕΣΠΑ ή άλλα της Ε. Ε., καθώς και από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΟΣΚ κ. Π. Κερχουλάς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου