Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ & ΘΕΜΗ ΤΣΙΠΗΡΑ

Τα φυτά και τα δέντρα μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στον έλεγχο της θερμοκρασίας των κτιρίων το χειμώνα και το καλοκάιρι, άρα και στην υπόθεση της εξοικονόμισης ενέργειας.
Τα φυτά και τα δέντρα προσφέρουν ηλιοπροστασία το καλοκάιρι, ανεμοπροστασία το χειμώνα, απορροφούν ήχους και θορύβους, εμποδίζουν τη διάβρωση των εδαφών και πολύ σημαντικό μειώνουν φιλτράροντας τους επικίνδυνους εξωτερικούς και εσωτερικούς ρύπους των κτιρίων.
ο κύριος μηχανισμός συνεισφοράς τους είναι η εξατμισοδιαπνοή, η απώλεια νερού προς το περιβάλλον, δηλαδή μέσω της αποβολής νερού από τα φύλλα, με τη μορφή υδρατμών.
Η λανθάνουσα θερμότητα της εξατμισοδιαπνοής (η θερμότητα που απιτείται για τη μετατροπή του νερού σε υδρατμούς, δηλαδή), είναι τεράστια: περίπου 2.324 Kkj/kg νερού!
Η θερμότητα αυτή αντλείται από τον αέρα του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την τοπική μέιωση της θερμοκρασίας.
Ενα μεσαίου μεγέθους δέντρο, στη διάρκεια μιας θερινής ημέρας, εξατμίζει περίπου 1.460kg νερού(!) και ο δροσισμός που πετυχαίνει  είναι ισοδύναμος με τη λειτουργία 5 μικρών κλιματιστικών συσκευών!
Επίσης μια μικρή συστάδα δέντρων μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης μέχρι και 7.000 σωματίδια ανά lt αλερα, και να μειώσει το θόρυβο έως και κατά 50%.
α) Χρησιμοποιήση του ανάγλυφου του εδάφους ή της βλάστησης γι απροστασία κατά του ςχειμερινούς μήνες.

  • Η  επιφάνεια που προστατευεται από τους ανέμους εξαρτάται ααπό το ύψος της ανεμοπροστασίας. Οσο υψηλότερος είναι, παραδείγματος χάριν, ένας ανεμοφράκτης με δέντρα (χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική γεωργία) τόσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια που προστατεύεται. 
  • Το μέγιστο μήκος ανεμοπροστασίας αναπτύσεται μόνον όταν το μήκος του ανεμοφράκτη είναι το λιγότερο, 11 έως 12 φορές το ύψος του.
  • Η διαπερατότητα ή πυκνότητα του ανεμοφράκτη επηεράζει το μήκος της κατάντη προστατευομένης ζώνης.
Οι πυκνοί ανεμοφράκτες από υψηλή βλάστηση, π.χ. προσφέρουν μεγαλύτερη μείωση τς ταχύτηατας του ανέμου, αλλ΄αμόνο για μια μικρή απόσταση ακριβώς πίσω από τν ανεμοφράχτη και πέραν αυτής.
Ο άνεμος γρηγορα ανακτά την αρχική του ταχύτητα.
β) Χρησιμοποιήση του ανάγλυφου του εδάφους ή της βλάστησης για προστασία κατ΄ατους .
καλοκαιρινους μήνες.
γ) προστασία από τον ήλιο της στέγης και των τοίχων που είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο του καλοκαιριού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία