Γάλανθος




Ο χειμώνας και η παγωνιά είναι εχθροί των περισσότερων φυτών, μπορεί οι έντονα χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι να προκαλέσουν ζημιές στα φυτά ή ακόμα και ολική καταστροφή τους. Εκεί όμως που άλλα φυτά δεν αντέχουν, ακόμα και σε τοπία καλυμμένα με χιόνι, ένα μικρό θαύμα προβάλει  τα πανέμορφα και ντροπαλά άνθη του, ο Γάλανθος.
Ο Γάλανθος (Snowdrop) έχει πάρει το όνομα του από τις λέξεις «γάλα» και «άνθος» λόγο του λευκού του χρώματος. Το γένος Galanthus περιλαμβάνει περίπου 20 είδη. Είναι φυτό που θα το συναντήσουμε στην Βρετανία, την Μικρά Ασία αλλά και στην Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου, στον Ταΰγετο αλλά και γενικά σε περιοχές με μεσαία και υψηλά υψόμετρα. Ο Galanthus nivalis είναι το είδος που θα το συναντήσουμε αυτοφυές στην χώρα μας και είναι και το κυριότερο που χρησιμοποιείτε στην ανθοκομία.

Πως θα το αναγνωρίσω;
Είναι φυτό βολβώδες, πολυετές και θα το συναντήσουμε σταθερά στα ίδια σημεία κάθε χρόνο. Τα άνθη του είναι λευκά και κυρτά, σαν καμπανάκια, με πράσινες κηλίδες στα εσωτερικά πέταλα (τέπαλα) τους. Από κάθε βολβό φύεται μόνο ένα άνθος. Τα φύλλα του, δύο ή τρία ανά φυτό, είναι λογχοειδή, με έντονο πράσινο χρώμα και γυαλιστερά. Θα εμφανιστούν στο φυτό αφού τελειώσει η ανθοφορία. Ανθίζει στα μέσα του χειμώνα και το ύψος του φτάνει περίπου τα 18 εκατοστά και το πλάτος του τα 8 εκατοστά.
Πως θα το φροντίσω;
Είναι φυτό με εξαιρετική αντοχή στον παγετό. Αντέχει και σε περιοχές με μικρή ηλιοφάνεια. Προτιμά εδάφη με καλή στράγγιση πηλώδη και αργιλώδη. Ευδοκιμεί πολύ εύκολα σε πετρώδη εδάφη. Θα φυτέψουμε τους βολβούς του τέλος Οκτώβρη σε βάθος 10 εκ. και με απόσταση 10 εκ. μεταξύ τους και θα τους διαιρέσουμε τον Απρίλιο.

Ποία η ιστορία του;
Ο Γάλανθος πιθανολογείτε ότι είναι το φυτό που αναφέρει ο Όμηρος ως «μώλυ»  και έδωσε ο θεός Ερμής στο Οδυσσέα σαν αντίδοτο στα φίλτρα της μάγισσας Κίρκης. Μαζί λοιπόν με το Αγριοκρέμμυδο (Allium nigrum)  μάχονται για το ιστορικό αυτό φυτό, που ο Όμηρος το περιγράφει με άσπρα άνθη και μαύρη ρίζα.
Να το προτιμήσετε για την μεγάλη του αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες, την αδιαμφισβήτητη κομψή ομορφιά του την εποχή που δεν υπάρχει κάποιο άλλο ανθισμένο και για να δημιουργήσετε σταθερά σημεία στον κήπο σας συνδυάζοντας το και με άλλα βολβώδη όπως ο Νάρκισσος και τις mini Ίριδες.

Μαρία Πρίσκα
Αρχιτέκτονας Τοπίου – Τεχν. Γεωπόνος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΚΡΑΣΙ!