Mιμόζα "Μη μου άπτου" - Mimosa Pudica

Γνωρίζετε ότι τα φύλλα της Μιμόζας διπλώνουν και πέφτουν αν δεχτούν διάφορα ερεθίσματα, όπως άγγιγμα, ζέστη, ή κούνημα και εξαιτίας αυτής της αντίδρασης το φυτό αυτό ονομάστηκε " Μη μου άπτου";

Mιμόζα "Μη μου άπτου" - Mimosa Pudica

Η Μιμόζα (Mimosa Pudica) Είναι φυτό θαμνώδες, που ανήκει στην οικογένεια των μπιζελιών (Pea family, Leguminosae) και κατάγεται από τη Βραζιλία, την Ινδία και το Εκουαντόρ. Υπάρχουν πολυάριθμα είδη του φυτού, αλλά μόνο λίγα από αυτά καλλιεργούνται. Το φυτό αυτό διαθέτει αγκαθωτό μίσχο και λεπτά, φινετσάτα φύλλα. Τα άνθη του σχηματίζουν μικρές χνουδάτες μπάλες, με πιο συνηθισμένο χρώμα το ροζ ή το μοβ. Είναι ευαίσθητα, γνωστά ως "Μη μου άπτου" εξαιτίας της πτώσης των φυλλιδίων τους σε κάθε άγγιγμα, ακόμα και στην πνοή τού ανέμου. Τα φυλλίδια εμφανίζονται κατά ζεύγη, που συγκλίνουν αντικριστά ξεκινώντας από την κορυφή και φτάνοντας μέχρι τον ποδίσκο του φύλλου, ενώ το φύλλο πέφτει σαν να ήταν κρεμασμένο.
Η Mimosa Pudica ή αλλιώς Sensitive Plant (Ευαίσθητο Φυτό), είναι ένα φυτό που έχει ενδιαφέρον να το καλλιεργείς. Τα φύλλα διπλώνονται όταν τα αγγίξεις. Αν μάλιστα τα αγγίξεις με λίγο περισσότερη δύναμη, οι μίσχοι λυγίζουν και τα φύλλα πέφτουν. Αυτές οι κινήσεις ονομάζονται σεισμογενείς μετακινήσεις (αντίδραση στο φυσικό κραδασμό, seismonastic). Τη νύχτα, τα φύλλα διπλώνουν επίσης και υποτάσσονται σε κινήσεις γνωστές ως νυκτογενείς μετακινήσεις (αντίδραση στην απουσία φωτός, nyctonastic).
Στην επίσημη φαρμακολογία δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες γι' αυτό το είδος μέχρι σήμερα, αλλά πολλά άλλα είδη μιμόζας, όπως η Mimosa tenuiflora και η Mimosa scabrella είναι γνωστό ότι περιέχουν tryptamines στις ρίζες τους. Πρόσφατες εκθέσεις στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει και στο είδος της Mimosa pudica επίσης. Οι σπόροι της μιμόζας πωλούνται μόνο για βοτανικό σκοπό και χρήση. Επειδή όλα τα τμήματα του φυτού μπορεί να είναι τοξικά, δεν πρέπει να γίνεται λήψη με κανένα τρόπο.
Στη μαύρη φυλή Garιifuna στη Γουατεμάλα της Καραϊβικής χρησιμοποιούν ένα αφέψημα της Mimosa pudica, που ονομάζουν espina dormilona, για τη θεραπεία ουρολοιμώξεων. Με το όνομα duermidiio ("ελαφρύ υπνωτικό"), έχει αναφερθεί η χρήση της Mimosa pudica από τους Μάγιας του Belize (στην κεντρική Αμερική) σαν υπνωτικό και χυμός της ρίζας του φυτού είχε χρησιμοποιηθεί σαν κατασταλτικό από τους Αζτέκους, που το ονόμαζαν pinabuihuitztli. Χρήση της M pudica ως υπνωτικό - ηρεμιστικό αναφέρεται στο παραδοσιακή βιετναμέζικη φυτοφαρμακευτική ενώ το φυτό χρησιμοποιείται σαν σπασμολυτικό στην παιδιατρική της Μαδαγασκάρης.

Στην Ινδία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας και σαν αφροδισιακό. Στην Αμαζονία, οι ινδιάνοι Quichua χρησιμοποιούν τη Mimosa pudica για να γεμίζουν τα μαξιλάρια αυτών που πάσχουν από αϋπνίες. Στον Παναμά υπάρχουν αναφορές της Mimosa pudica για ιατρικές χρήσεις, όπου οι Ινδιάνοι Guaymi φτιάχνουν "ένα εκχύλισμα από αλεσμένους μίσχους που γίνεται ποτό για τα αρθριτικά" και ονομάζουν το φυτό muigin ή guaring. Το ισπανικό όνομα του φυτού είναι dormidera ("υπναγωγός"), και στα αγγλικά είναι γνωστό ως υπνωτικό χόρτο (sleeping grass).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία