Φορσύθια - (Forsythia spp.)

Γνωρίζετε ότι οι κηπουροί στη Δύση φυτεύουν το θάμνο της Φορσύθιας αποκλειστικά ως καλλωπιστικό, αλλά στην Κίνα έχει μαγειρική και φαρμακευτική χρήση;
Φορσύθια - (Forsythia spp.)

Φορσύθια είναι το όνομα που φέρει μια ομάδα που αποτελείται από επτά φυλλοβόλους, ανθεκτικούς θάμνους, ένας από τους οποίους είναι ενδημικός της νότιας Ευρώπης, ενώ οι υπόλοιποι έξι είναι ενδημικοί της ανατολικής Ασίας. Αυτοί οι θάμνοι, κοινώς γνωστοί ως Golden Bells, εκτιμώνται για τα πανέμορφα χρυσοκίτρινα άνθη τους, σε σχήμα άστρου που εμφανίζονται πάνω στους βραχίονες των φύλλων κατά την διάρκεια της άνοιξης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν παραβάν (παραπέτασμα), πέργκολα, εδαφοκάλυψη (πρανές), ή μαζί με άλλους θάμνους, καθώς η μεσαίου μεγέθους φυλλωσιά τους μπορεί να κάνει ωραίους συνδυασμούς. 
Η Φορσύθια (Forsythia) ονομάστηκε έτσι προς τιμή του William Forsyth, διευθυντή του Chelsea Physic Garden το 1770, και έναν από τους ιδρυτές του Royal Horticultural Society. Ο Forsyth είναι αυτός που έχτισε τον πρώτο βραχόκηπο χρησιμοποιώντας κομμάτια λάβας που έφερε από την Ισλανδία και πέτρες από τον πύργο του Λονδίνου. Το φυτό ήρθε στην Αγγλία από την Κίνα και ανακαλύφθηκε εκεί από τον Robert Fortune, έναν διάσημο κυνηγό φυτών κατά τον δέκατο όγδοο αιώνα.
Η Φορσύθια είναι γνωστή σαν φυτό κήπου, αλλά επίσης είναι διαθέσιμη σαν κοπτόμενο λουλούδι. Πολλοί άνθρωποι έχουν φυτά φορσύθιας στον κήπο τους αλλά καταλαμβάνουν πολύ χώρο και η ομορφιά τους είναι μουντή τις πενήντα εβδομάδες του χρόνου που δεν είναι ανθισμένες. Πολύ καλύτερο να αγοράσεις μερικά φρέσκα κλαδιά φορσύθιας κάθε εβδομάδα της άνοιξης.
Η φορσύθια ανθίζει πριν εμφανιστούν τα φύλλα της, πολύ νωρίς την άνοιξη. Είναι σπάνιο η φορσύθια να ξανανθίσει ή ν' ανθίσει εκτός εποχής.

Ένα συχνό φαινόμενο που σημειώνεται με την φορσύθια είναι να εμφανίσει χειμωνιάτικα λουλούδια από μπουμπούκια, όταν βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους. Κόψτε ένα-δύο κλαδιά και τοποθετήστε τα σε βάζο με νερό, κοντά σ' ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Αυτά θα δώσουν απαλά κίτρινα άνθη, όψιμα το χειμώνα, δύο εβδομάδες πριν τα μπουμπούκια ανοίξουν στο θάμνο που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Επίσης είναι αξιοσημείωτο το πόσο συχνά τα κοπτόμενα κλαδιά αναπτύσσουν ρίζες. Αυτά μπορείτε να τα φυτέψετε σε γλάστρα και ν' αποκτήσετε καινούρια φυτά σαν ένα δωράκι. 
Οι κηπουροί στη Δύση φυτεύουν το θάμνο αποκλειστικά ως καλλωπιστικό, αλλά στην Κίνα η φορσύθια (F. suspensa) έχει μαγειρική και φαρμακευτική χρήση και οι ποικιλίες κήπου ξεκίνησαν αρχικά να φυτεύονται γι' αυτόν τον λόγο. Τα κίτρινα άνθη είναι εδώδιμα, χρησιμοποιούνται για γαρνίρισμα, αν και περισσότερο για εμφάνιση παρά για γεύση (είναι κάπως πικρή) και τα τρυφερότερα νεαρά φύλλα είναι χρήσιμα στις σαλάτες και ιδιαίτερα στις σούπες.
Οι άγουροι καρποί και οι σπόροι θρυμματίζονται για να χρησιμοποιηθούν σαν φαρμακευτικό βότανο και αποκαλούνται lian qiao. Οι Κινέζοι θεραπευτές το συνιστούν για κρυολογήματα, πυρετό, πονοκεφάλους και για να βοηθήσουν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία