ΖΕΝ GARDEN ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Όχι, δεν βρίσκεστε στην Ιαπωνία αλλά αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο κοντά, συγκεκριμένα στην καρδιά της Ευρώπης και στο "ανατολίζον πάρκο" του Maulevrier, στην περιοχή Maine-et-Loire της Γαλλίας, που παραπέμπει στους ιαπωνικούς κήπους του 10ου αιώνα, όπου το νερό κυλούσε απερίσπαστο από την ανατολή ως τη δύση, ακολουθώντας την πορεία του ήλιου, τη γραμμή της ίδιας της ζωής...
Δημιουργημένο στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Αλεξάντερ Μαρσέλ, αρχιτέκτονα της Παρισινής Παγόδας στη οδό Βαβυλωνίας του Παρισιού, το οριένταλ πάρκο του Maulevrier αποτελεί τον μεγαλύτερο κήπο σε ιαπωνέζικο στυλ ολόκληρης της Ευρώπης. Ή μήπως ορθότερα σε... κινέζικo δεδομένου ότι η διαδικασία της μεταφύτευσης από τη χώρα του ανατέλοντος ηλίου για τη κατασκευή του πάρκου, οι Ιάπωνες αντέγραψαν σχεδόν τα πάντα -ακόμα και την εισαγωγή των μπονσάι- από τους διάσημους -για τη φυσιολατρεία τους- γείτονες τους.
Γεωπόνοι και βοτανολόγοι από την επαρχεία του Δέλτα του Yang-Tseu-Kiang επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν στη πραγματοποίηση αυτού του φιλόδοξου έργου που βρίσκεται μια δεκαριά χιλιόμετρα από την πόλη Cholet, στην επαρχία του Pays-de-la-Loire. Το γεγονός που ίσως εξηγεί απόλυτα την απόλυτη επιτυχία αυτού του αριστουργηματικού πνεύμονα πρασίνου είναι σε μεγάλο βαθμό τα θαυματουργά χέρια του κύριου Chavassieux, του γεωπόνου με το γενικό πρόσταγμα του εγχειρήματος. Όταν επισκέπτεται κάποιος τους κήπους έχει την αίσθηση ότι εισέρχεται αυτομάτα σε ένα άλλο σύμπαν, κατανυκτικό και γαλήνιο. Ωστόσο χρειάζεται κανείς να γνωρίζει ορισμένα στοιχεία- κλειδιά αυτού του "ονειρικού κόσμου" για να μπορέσει να απολαύσει με επίγνωση όλες τις αποχρώσες ηδονές και συναισθήματα που προσφέρει.
Οι κήποι του Ζεν στην καρδιά της ΓαλλίαςΌλη η φύση σε μινιατούρα
Όπως όλοι οι κήποι σε ανατολίζον χρώμα που σέβονται τον εαυτό τους, έτσι και οι κήποι του Maulevrier στηρίζονται πάνω σε 3 θεμελιώδη στοιχεία: τη βλάστηση, την πέτρα και το νερό. Το καθένα από τα τρία, απομονωμένο από τα άλλα, αποτελεί μια μοναδική πηγή συμπληρωματικής ενέργειας και ευεξίας. Η πρωτοποριακή ιδέα για τους Κινέζους βοτανολόγους ήταν να αναδομήσουν σε ένα περιορισμένο χώρο όλες τις φόρμες, τις δυνάμεις και τα πρότυπα της φύσης. Υπάρχουν άλλωστε αρκετά δάση- μινιατούρες στην Κίνα εμπλουτισμένα με δέντρα bonsais που αντικατοπτρίζουν αυτή ακριβώς τη διάθεση.
Σε αντίθεση με τους "δυτικότροπους" κήπους, τους αντίστοιχους της Ανατολής δεν χαρακτηρίζουν οι καλά διακριτές μεταξύ τους ζώνες. Ο επισκέπτης οδηγείται από τόπο σε τόπο μέσα από κομβικά οπτικά σημεία- σημάδια που μπορεί να αποτελούν μια γεφυρούλα ή μια παγόδα σε κόκκινο χρώμα. Ο περίπατος έτσι, λογίζεται ως μια διαδρομή μυσταγωγίας της οποίας κάθε στάδιο είναι σημαντικό και απαραίτητο για τη μετάβαση στο επόμενο.
Τα σύμβολα -"κλειδιά του παραδείσου"
Η βλάστηση στους κήπους του Maulevrier χρησιμοποιείται ως παραπέτασμα, ως μια αραχνοϋφαντη κουρτίνα που σας επιτρέπει να βλέπετε χωρίς να σας βλέπουν, πολλαπλασιάζοντας τα εφέ της διαφάνειας και δίνοντας την εντύπωση των απεριόριστων πεδίων που ανοίγονται διαδοχικά στον ορίζοντα. Επίσης αποτελεί το βασικό στοιχείο που επιτρέπει την ένωση του ανθρώπου με τη φύση σε έαν αδιάσπαστο σύνολο. Σ' αυτό το πολύχρωμο γαϊτανάκι αισθήσεων, κάθε εποχή επέχει τον δικό της συμβολισμό που περιλαμβάνει ευωδιές και χρώματα και μας προσκαλεί σε μια διαφορετική κάθε φορά διαδρομή στον τόπο και το χρόνο. Ο χειμώνας συμβολίζει την αθανασία, είναι ο καιρός των κωνοφόρων αλλά και των αναρριχιτικών. Η άνοιξη προσομοιάζει στη γέννηση και την ιερότητα των pinoines. Το καλοκαίρι παραπέμπει συνειρμικά στην ωριμότητα, όπως μαρτυρούν οι seringas και οι catalpas. Τέλος, το φθινόπωρο σημειολογεί τον πλούτο της εμπειρίας με το σπινθήρισμα των φύλλων της σφεδαμιάς.
Οι κήποι του Ζεν στην καρδιά της ΓαλλίαςΤο νερό από την πλευρά του κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλες του τις μορφές -λίμνες, ρυάκια, συντριβάνια- αλλές φορές έντονα, άλλες πάλι πιο διακριτικά μέσα από ένα γεφυράκι χαμένο στην οργιώδη βλάστηση ή μέσα από το θρόισμα των φύλλων. Η πέτρα, σύμβολο για το καθαρά γήινο στοιχείο, τους λόφους και τα βουνά της χώρας του μεταξιού, παίρνει την όψη κατάφυτων βράχων κατά μήκος του ποταμού είτε μεταμορφώνεται σε μικρούς κάβους, ακρωτήρια και κατασκευές πιο εξεζητημένες που χρησιμέυουν ως σημεία στίξης στη διαδρομή μας. Δεν έχουμε να κάνουμε λοιπόν για ένα και μόνο κήπο αλλά για περισσότερους ενωμένους στην ιδανική τοποθεσια για να αποτελέσουν ελιξίριο νεότητας και αγαλίασης. Και είναι στο χέρι σας να ανακαλύψετε όλα τους τα μυστικά στη διάρκεια των περιπλανήσεων σας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΚΡΑΣΙ!