Τρούφα» η χρυσοφόρα





Μια εναλλακτική επιλογή καλλιέργειας, με μικρές απαιτήσεις στις δαπάνες έναρξης και φροντίδας αλλά με υποσχέσεις για μεγάλες αποδόσεις, «εισβάλλει» δυναμικά τον τελευταίο καιρό στον ελληνικό αγροτικό χώρο.

Πρόκειται για το σπάνιο μανιτάρι με το όνομα «τρούφα», το οποίο αναπτύσσεται υπόγεια (7-15 εκ. από την επιφάνεια), στο ριζικό σύστημα ορισμένων δέντρων ή θάμνων, όπως: φουντουκιά, φλαμουριά, πεύκο, καστανιά, ελιά, πλατύφυλλη ή χνουδωτή βελανιδιά, αμυγδαλιά κ.ά. Στα δέντρα αυτά γίνεται μπόλιασμα της ρίζας με τον μύκητα.

Η «τρούφα» έχει άσχημη όψη, έχει όμως άριστες σχέσεις με τα gourmet πιάτα. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «τρούφας», που στην ελληνική κοινωνία ελάχιστοι τη γνωρίζουν και αυτοί περιορίζονται στον κύκλο των καλοφαγάδων και των σεφ ακριβών ξενοδοχείων, αναφέρθηκαν χθες σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ο ερευνητής δρ Αζαντ Κανάκα και ο Παύλος Μιχαηλίδης, υπεύθυνος της εταιρείας «Ελληνική Τρούφα» που ιδρύθηκε στο Κιλκίς προμηθεύοντας τους καλλιεργητές με μπολιασμένα φυτά, ενώ παρεμβάσεις έκανε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ, Στέφανος Διαμαντής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, η «τρούφα» αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική επιλογή καλλιέργειας για τους Ελληνες αγρότες. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, ωστόσο οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες στην Ελλάδα ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργεια της καλοκαιρινής τρούφας (tuber aestivum), δίχως να αποκλείονται οι άλλες.

Δεν υπάρχει δυσκολία διάθεσης της «τρούφας» στην αγορά αφού η ζήτηση είναι πενταπλάσια της παραγωγής. Σήμερα, το κόστος εγκατάστασης φυτείας ανά στρέμμα κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ (προβλέπεται και επιδότηση από τα σχέδια βελτίωσης), ενώ οι αποδόσεις -ύστερα από μια 5ετία- μπορούν να φτάσουν τα 1.500 ευρώ το στρέμμα. Ανά στρέμμα προτείνεται η φύτευση 30-50 δέντρων, ενώ απαγορεύεται η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Η εμπορική τιμή της τρούφας στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά κυμαίνεται από 1.220 ώς 7.000 ευρώ το κιλό.

Ο εντοπισμός της «ώριμης» τρούφας κάτω από το έδαφος μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον καλλιεργητή, ωστόσο σκυλιά και γουρούνια αποτελούν τους «μετρ» του είδους, αρκεί να δεχθούν κατάλληλη εκπαίδευση.


ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΚΡΑΣΙ!