Πράσινες... εξορμήσεις στην Αθήνα!

Από την Λυδία Ελευθερίου 

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Πράσινες... εξορμήσεις στην Αθήνα!

Αττικό Άλσος

Στην περιοχή των Τουρκοβουνίων βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου της Αττικής. Μια έκταση 550 στρεμμάτων με κυπαρίσσια, πεύκα και πολλά ακόμα είδη δένδρων φιλοξενεί καθημερινά τις βόλτες μικρών και μεγάλων, παρέες και συζητήσεις σε κάθε γωνιά του. Στην έκταση του πάρκου ένα ποσοστό 33% περίπου καλύπτεται από ελεύθερους χώρους και εγκαταστάσεις, όπως υπαίθριο θέατρο, θερινός κινηματογράφος, δυο αναψυκτήρια, παιδική χαρά και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Έτσι, το Αττικό Άλσος εκτός από χώρος οικολογικής σημασίας όπου καθημερινά απολαμβάνει τις βόλτες του ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών, προσφέρεται και για ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Διαθέτει ανακαινισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις με 4 γήπεδα τένις, 2 βόλεϊ, 2 μπάσκετ και 2 ποδοσφαίρου 5Χ5, ενώ έχουν δημιουργηθεί και ειδικές διαδρομές για τζόκινγκ. Στις νέες παιδικές χαρές τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού.
Το άλσος περιλαμβάνει 230 στρέμματα πρασίνου με φυτά ελληνικής και μεσογειακής προέλευσης, κυρίως δασικά. Μετά την ανάπλαση του πάρκου (2008) φυτεύτηκαν 1.165 νέα δέντρα, 1.277 ποώδη και θαμνώδη φυτά, ενώ διαμορφώθηκε και βοτανικός περίπατος για τη γνωριμία των επισκεπτών του με τα δέντρα της Αθήνας.
Εδώ, οι επισκέπτες θα περιπλανηθούν και θα απολαύσουν στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας ανάμεσα σε πεύκα, κουκουναριές, κυπαρίσσια, καλλωπιστικά δέντρα, πικροδάφνες, πασχαλιές, λυγαριές και ακακίες. Παράλληλα, στο δρόμο τους θα συναντήσουν άγρια πουλιά -στο άλσος έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 95 είδη πουλιών, από τα οποία τα 26 αναπαράγονται εδώ. Ανάμεσα σε πολλά άλλα θα δείτε βραχοκιρκινέζους, πετρίτες, τσιχλογέρακες, γερακίνες, τσίχλες, κεφαλάδες, κουκουβάγιες, κ.ά. Επίσης, θα συναντήσετε το Βραχοτσοπανάκο, τον Τσαλαπετεινό, το Γαλαζοκότσυφα, κ.ά.
Η είσοδος στο Αττικό Άλσος είναι ελεύθερη και μπορείτε να το επισκέπτεστε από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Αντώνης Τρίτσης”
Ένας υπέροχος χώρος πρασίνου και ανάπαυλας για τους επισκέπτες του, το Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” έχει έκταση 1.000 στρεμμάτων με ποικιλόμορφη βλάστηση και φιλοξενεί διαφορετικά είδη πουλιών. Τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που διατηρούν εδώ εγκαταστάσεις για να παρατηρούν και να καταγράφουν τα πουλιά του πάρκου, έχουν παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια 168 διαφορετικά είδη πουλιών, ενώ οργανώνουν προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του πάρκου και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Μαζί με τα παιδιά σας μπορείτε να απολαύσετε πεζοπορία, να κάνετε ποδήλατο, αλλά και να συναντήσετε φίλους πλάι στις 5 τεχνητές λίμνες που η μια υπερχειλίζει στην άλλη, για κουβέντα σε ένα όμορφο περιβάλλον με πουλιά και πλούσια βλάστηση.
Στο πάρκο θα συναντήσετε φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα, 1.500 ελαιόδεντρα, 1.500 φιστικιές, 1.500 πεύκα, 80 αμυγδαλιές, 150 πλατάνια, 100 ευκαλύπτους, 700 κυπαρίσσια και 1.000 θαμνοειδή.
Έχουν καταγραφεί επίσης 3 είδη ψαριών (κυπρίνος, χρυσόψαρο, κουνουπόψαρο), 2 είδη αμφιβίων (λιμνοβάτραχος, πρασινόφρυχος), αλλά και κάποια είδη ερπετών (σαμιαμίδι, σαύρα πρασινογουστέρα, χερσαία Κρασπεδοχελώνα, νεροχελώνα Χρυσέμυς ή Κοκκινοχοιράδα). Τις βόλτες σας συνοδεύουν με το πέταγμά τους πολύχρωμες πεταλούδες, ενώ αν είστε τυχεροί δίπλα σας θα συναντήστε και σκαντζόχοιρους. Εδώ αναπαράγεται ο δεντροσπουργίτης, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν υδρόβια πουλιά, όπως ερωδιούς και νερόκοτες.
Τις μεταναστευτικές περιόδους εμφανίζονται και άλλα είδη πτηνών, όπως μπεκατσίνια, λευκοτσικνιάδες, περλαργούς, χαλκόκοτες, αργυροπελεκάνους, κ.ά.
Το πάρκο διαθέτει 2 θερινά θέατρα, 2 εκκλησίες, αναψυκτήρια, κέντρο προσανατολισμού και ενημέρωσης, εκθεσιακό χώρο, εγκαταστάσεις της ΕΟΕ, κ.ά. Παραμένει ανοιχτό καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΚΡΑΣΙ!