Μην τα κάνετε γυαλιά καρφιά! Ανακυκλώστε έξυπνα



Αν έχετε ξεκινήσει τις οικολογικές σας ενέργειες με την ανακύκλωση χαρτιού, ήρθε ώρα να πάτε ένα βήμα παρακάτω και ν’ ασχοληθείτε λίγο και με το γυαλί.
Μάθετε πως τα γυάλινα μπουκάλια είναι πλέον κατά 20% ελαφρύτερα απ’ ότι ήταν πριν 20 χρόνια, το γυαλί είναι η μόνη συσκευασία που προστατεύει τα φαγητά και τα ποτά από κάθε οσμή ενώ η ανακύκλωση 4 μπουκαλιών θα μπορούσε να δώσει ρεύμα στο ψυγείο σας για μια ολόκληρη ημέρα.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς;

Στο σούπερ μάρκετ επιλέξτε τα προϊόντα που βρίσκονται σε γυάλινες συσκευασίες κι όχι σε πλαστικές.
Ανακυκλώστε! Κάθε χρόνο πετάμε 28 δισεκατομμύρια μπουκάλια και βάζα, ενώ στη χώρα μας ανακυκλώνονται περίπου 45.000 τόνοι υαλοθραύσματος ετησίως, παρ’ όλο που οι ανάγκες μας είναι της τάξης των 170.000 τόνων.
Αν δε βρίσκετε κάδους ανακύκλωσης, απευθυνθείτε στο συγκεκριμένο Δήμο με μια γραπτή επιστολή ή αυτοπροσώπως.


Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία στα γυάλινα μπουκάλια. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για νερό ή να δημιουργήσετε με αυτά διάφορες χειροτεχνίες, να τα κάνετε πρωτότυπα φωτιστικά, να τα χρησιμοποιήσετε ως βάζα για τα λουλούδια σας ή -αν πρόκειται για βάζα – να τα φυλάξετε για μαρμελάδες, κομπόστες κ.λπ.



Μην πετάτε διάφορα γυάλινα σκεύη ή διακοσμητικά, που δεν χρειαζόσαστε, αλλά διαθέστε τα για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή πουλήστε τα σε μαγαζιά που τα ανακυκλώνουν.

Χρησιμοποιείτε γυάλινα δοχεία για αναψυκτικά, μπύρες κλπ, για να μπορείτε να τα επιστρέφετε.

Επιστρέφετε τα γυάλινα δοχεία που χρησιμοποιείτε για φάρμακα, όταν αδειάσουν.

Μην αγοράζετε προϊόντα μιας χρήσης.

Μην πετάτε ποτέ γυάλινα δοχεία στο δρόμο ή στην ύπαιθρο. Είναι πολύ επικίνδυνα για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα.


Το μυστικό



Υπάρχουν δύο τρόποι ανακύκλωσης γυαλιού. Ο πρώτος είναι η επαναχρησιμοποίηση των μπουκαλιών. Ο δεύτερος (έχει σχέση με τα μπουκάλια που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και με τα διάφορα γυάλινα αντικείμενα) μεταφέρονται στα κέντρα συγκέντρωσης γυαλιού όπου γίνεται ο διαχωρισμός του γυαλιού ανάλογα με το χρώμα τους (άσπρο, πράσινο, καφέ). Με την ανακύκλωση του γυαλιού κάνουμε οικονομία στις πρώτες ύλες και προστατεύουμε το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα http://24newslines.blogspot.com/2011/10/blog-post_610.html#ixzz1aZKh968c

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία