Σε άμυνα η γερμανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας;




Η σταδιακή κατάργηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας χαιρετίστηκε σαν μοναδική ευκαιρία από τον κλάδο της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας. Οι σημαντικές απώλειες του κλάδου ωστόσο δίνουν την εντύπωση καθοδικής πορείας.
 
Από τις αρχές του 2011 οι απώλειες των γερμανικών εταιρειών ηλιακής ενέργειας είναι καθημερινές. Την Cornegy AG του Αμβούργου που σημείωσε για πρώτη φορά παθητικό ακολούθησε η Q-Cells και η βαυαρική Phoenix Solar. Η μόνη που συνεχίζει να έχει κέρδη είναι η εταιρεία Solarworld στη Βόννη. Πρόκειται όμως για εξαίρεση.
 
Τις πταίει γι’ αυτή την κατάσταση; Γιατί ένας από τους πιο ελπιδοφόρους κλάδους της γερμανικής βιομηχανίας διαγράφει σε μια τέτοια ευνοϊκή συγκυρία καθοδική πορεία;
 
«Φταίνε οι Κινέζοι», απαντούν εν χορώ οι εκπρόσωποι του κλάδου. Εκτιμούν μάλιστα ότι η Κίνα άρχισε ‘βιομηχανικό πόλεμο’ από το 2008 επιδοτώντας με κρατικές πιστώσεις ύψους 21 δισεκατομμύρια ευρώ και χαμηλά επιτόκια αποκλειστικά και μόνον κινεζικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας.
 
Αντίθετα στη Γερμανία ο κλάδος ηλιακής ενέργειας, μπορεί να επιδοτείται μέχρι τώρα έμμεσα μέσω του νόμου περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι επιδοτήσεις είναι ανοιχτές για όλες τις εταιρείες ηλιακής ενέργειας ή παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων, ανεξάρτητα εάν είναι γερμανικές, ευρωπαϊκές ή κινεζικές. Επιπλέον οι επιδοτήσεις μειώνονται σταδιακά με στόχο τις μηδενικές επιδοτήσεις, και το σημαντικότερο: οι ξένες επιχειρήσεις έχουν στη γερμανική αγορά ισότιμη πρόσβαση με τις εθνικές.
 
Η πτώση τιμών και η κινεζική προοπτική
 
Στην εικόνα αυτή προστίθεται η αφύσικη και απότομη πτώση των τιμών μέχρι και 30% κάτω του κόστους παραγωγής. Η Ασία και ιδιαίτερα η Κίνα, δεν έχει απλώς φθηνά εργατικά χέρια, αλλά πολλά και εξειδικευμένα. Που σημαίνει ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου γίνεται ταχύτατα.
 
Ο στόχος της Κίνας να καλύψει μέχρι το 2020 το 15% των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να γίνει πρωτοπόρα στην «πράσινη ενέργεια» 'πλήττει' έτσι θανάσιμα την ευρωπαϊκή και βεβαίως τη γερμανική αγορά ηλιακής ενέργειας. Ήδη η Κίνα είναι παγκόσμια ο εξαγωγικός γίγας στα φωτοβολταϊκά συστήματα.
 
Παρ’ όλα αυτά ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία διατηρεί την αισιοδοξία του, γιατί το μέλλον του ανήκει: από το 2012 καταργούνται οι διαφορές ανάμεσα στις τιμές κόστους για την συσσώρευση ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από ηλιακή ενέργεια και εκείνου από συμβατικές μορφές ενέργειας.
Πηγή: DEUTSCHE WELLE


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία