Αγηράτο


Επιστ. Όνομα :  Ageratum houstorianum
Οικογένεια     :  Compositae
Καταγωγή      :  Μεξικό


Περιγραφή  : Φυτό πολυετές σε ήπια κλίματα . Τα φύλλα του είναι καρδιόσχημα και φύονται κατ’ εναλαγή επί των πολυάριθμων βλαστών του , που αναπτύσονται από την βάση του φυτού . Υψος φυτού 20-30 cm , πολλές ποικιλίες όμως φθάνουν και τα 70 cm .

Ανθοφορία : Άνθη με αποχρώσεις του μπλε του ιώδους η και του άσπρου , σε επάκριες ταξιανθίες , τύπου ΄΄ κεφαλής ΄΄ σύνθετα από πολλά μικρά άνθη σε μορφή ακτινωτή . Παρουσιάζει παρατεταμένη ανθοφορία καθ’ όλη την θερμή περίοδο του έτους . Η ανθοφορία των υβριδίων είναι πολύ πλούσια και σχεδόν εξαφανίζει το φύλλωμα του φυτού , υπερκαλύπτοντάς το .

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρους . Σπέρνεται τον Φεβρουάριο-Μάρτιο σε θερμοκήπια η σπορεία και μεταφυτεύεται κατά τον Μάιο-Ιούνιο . Οι σπόροι χρειάζονται οκτώ-δέκα περίπου εβδομάδες έως την μεταφύτευση τους . Το κορυφολόγημα όταν τα νεαρά φυτάρια βρίσκονται σε ύφος 6-8 cm προσφέρει πλούσια διακλάδωση και περισσότερη ανθοφορία . Πολλές φορές τα κορφολογήματα γίνονται 2 φορές .

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος . Μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερά σημεία , προτιμά όμως τα ηλιόλουστα . Θέλει αρκετά ποτίσματα το καλοκαίρι , και δεν αντέχει την ξηρασία και το κρύο . Ανθεκτικό στις παραθαλάσσιες περιοχές .

Διακοσμητική αξία : Η πολύ πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία