Αβουτίλο






Επιστ. Όνομα :  Abutilon striatum
Οικογένεια     : Malvaceae
Καταγωγή      : Βραζιλία , Αργεντινή , Τροπική Ασία και Ινδία .


Περιγραφή  : Θάμνος ημιαειθαλής , ύψους 1,5 - 2 m , σε  ψυχρά κλίματα χάνει τμήμα του φυλλώματός του . Έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης . Τα φύλλα του είναι πράσινα η πανασέ ( μεταχρωματισμοί σε κηλίδες του κίτρινου η του λευκού διάχυτα στην επιφάνεια του φύλλου ) , μεγάλα σε μέγεθος , τα οποία φύονται κατ’ εναλλαγή στους βλαστούς του φυτού με μεγάλους μίσχους και έχουν σχήμα παλαμοειδές με τρεις έως πέντε λοβούς .

Ανθοφορία : Άνθη μέτριου μεγέθους , κίτρινα , πορτοκαλόχροα η σκουροκόκκινα , μορφής καμπάνας με χαρακτηριστικές νευρώσεις . Τα άνθη φέρονται σε μακρείς μίσχους και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κοιτούν προς τα κάτω . Ανθίζει σχεδόν όλο το χρόνο , αλλά την μέγιστη ανθοφορία παρουσιάζει από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο .

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα μήκους περίπου 10 cm , που λαμβάνονται από ημιξυλοποιημένους βλαστούς τον Ιούλιο η Αύγουστο . Στρωμάτωση των μοσχευμάτων σε άμμο ποταμού και διατήρηση τους σε κλειστό περιβάλλον ελεγχόμενης υγρασίας και θερμοκρασίας για 4 έως 5 εβδομάδες, ενθαρρύνει την ανάπτυξη ριζοβολίας των μοσχευμάτων .

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος , αλλά προτιμά προστατευμένες θέσεις από τους ισχυρούς ανέμους και το κρύο . Μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερά σημεία , προτιμά όμως τις ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο η το μπαλκόνι  .

Διακοσμητική αξία : Το χρώμα του άνθους , το πολύ όμορφο λαμπερό του φύλλωμα και η παρατεταμένη ανθοφορία του , προσδίδουν στο φυτό ιδιαίτερη διακοσμητική αξία .

Χρησιμότητα : Στην κηποτεχνία το χρησιμοποιούμε σε γλάστρες , ζαρντινιέρες , στον κήπο κατά συστάδες η μεμονωμένα , με άλλα πολυετή αειθαλή φυτά .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία