Αγάπανθος



Επιστ. Όνομα :  Agapanthus umpellatus ( A. africanus )
Οικογένεια     : Liliaceae
Καταγωγή      : Νότια Αφρική


Περιγραφή  : Είναι φυτό αειθαλές , ποώδους βλάστησης , ύψους 0,5 – 0,7  m . Αντέχει στο κρύο αλλά παγώνει σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 00 C  .Τα φύλλα του είναι λαμπερά σκουροπράσινα παχύσαρκα ταινιόμορφα και τις περισσότερες φορές είναι μακρύτερα του συνολικού ύψους του φυτού . Τα φύλλα βγαίνουν από την βάση του φυτού , πολλά μαζί υπό μορφή ροζέτας . Η ρίζα του είναι κονδυλώδης – σαρκώδης .

Ανθοφορία : Άνθη μικρά , στην κορυφή ισχυρών ανθικών στελεχών  ύψους 0,70 – 1 m , που εκπτύσσονται από την βάση της ροζέτας των φύλλων . Η ταξιανθία έχει την μορφή πολυανθούς σκιάδιου , που αποτελείται από 30 – 40 άνθη , με χρώμα που ποικίλει από βαθύ κυανό μέχρι και λευκό ,μορφής χωνιού η σωληνοειδή . Η περίοδος ανθοφορίας εντοπίζεται από Μάιο έως Ιούνιο .

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με χώρισμα της κονδυλώδους ρίζας του , που γίνεται την Άνοιξη κάθε 4 – 5 χρόνια .

Απαιτήσεις : Έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και προτιμά βαθειά , γόνιμα και στραγγερά εδάφη . Μπορεί να αναπτυχθεί το ίδιο καλά σε ημισκιερά όσο και σε ηλιόλουστα σημεία .Αντέχει στο κρύο , παγώνει όμως σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 00 C .

Διακοσμητική αξία : Το σκουροπράσινο , στιλπνό φύλλωμά του και τα ιδιόρρυθμα , πλούσια και φωτεινά άνθη , του προσδίδουν ιδιαίτερη διακοσμητική αξία .

Χρησιμότητα : Στην κηποτεχνία το χρησιμοποιούμε σε γλάστρες , ζαρντινιέρες και στον κήπο κατά συστάδες η σε συνδυασμό με άλλα ποώδη ανθόφυτα  .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία