11 Σεπτεμβρίου 2012, 15:02 | Εμφανίσεις: 180

Ανακαλύφθηκε φρούτο με το εντονότερο μπλε χρώμα στη φύση (photos)


Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα μικροσκοπικό φρούτο από τα τροπικά δάση της Αφρικής είναι ο βιολογικός οργανισμός με το εντονότερο χρώμα στη Γη.

Το μικρό φυτό, που ανακαλύφθηκε από Βρετανούς ερευνητές του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ονομάζεται «Pollia condensata».

Φύεται σε διάφορες περιοχές της Αφρικής, από την Αιθιοπία μέχρι τη Μοζαμβίκη, και τα σφαιρικά φρούτα του έχουν έντονο μεταλλικό μπλε χρώμα.

Τα κύτταρα του φρούτου αντανακλούν διαφορετικούς χρωματισμούς και θυμίζουν πίνακες πουαντιλιστών ζωγράφων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κουκκίδες καθαρού χρώματος για να δημιουργήσουν ένα σύνολο.

Μικροσκόπια τελευταίας τεχνολογίας έδειξαν ότι το φρούτο δεν περιέχει χρωστικές ουσίες αλλά ο φλοιός του έχει ιριδίζον χρώμα, δηλαδή το χρώμα αλλάζει ανάλογα με την οπτική γωνία.

Το έντονο χρώμα του οφείλεται στην αλληλεπίδραση του φωτός με μικροσκοπικές ίνες κυτταρίνης στη φλούδα του φρούτου.

Οι ίνες αυτές είναι διατεταγμένες ασύμμετρα, σε ελαφρώς διαφορετικά διαστήματα μεταξύ τους.

Ανάλογα με τη διαφορετική απόστασή τους, οι ίνες αντανακλούν διαφορετικά μήκη κύματος, άρα και διαφορετικό χρώμα όταν το φως πέφτει επάνω τους.

Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», υποστηρίζουν ότι το έντονο χρώμα του φρούτου έχει στόχο να παραπλανήσει τα πουλιά που διασπείρουν τους σπόρους στη φύση, καθώς τα προσελκύει χωρίς στην ουσία να τους προσφέρει θρεπτικές αξίες.

Όπως δήλωσε η Δρ. Silvia Vignolini, επικεφαλής της μελέτης, τα χρώματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη φύση και κυρίως στα ζώα, που τα χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν, να μιμηθούν και να ζευγαρώσουν.

Ωστόσο ο ρόλος των χρωμάτων στα φυτά δεν έχει κατανοηθεί πλήρως και οι σχετικές μελέτες μέχρι σήμερα περιορίζονται στα φύλλα και τα λουλούδια.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων υλικών, με έντονο δομικό χρώμα, χωρίς χρωστικές ουσίες.

econews



Popularity

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία