Αστικός κήπος του μέλλοντος


landscape design / design + ideas
Added: 04 11 2010




Spiral Garden System
Η πρόταση με τίτλο Spiral Garden System των ισπανών αρχιτεκτόνων Benet Dalmau, Saida Dalmau, Anna Julibert και Carmen Vilar κέρδισε πρόσφατα τη δεύτερη θέση στα βραβεία iida awards 2010 που διοργανώνει το Designboom σε συνεργασία με τον οργανισμό Incheon Metropolitan City.
Θέμα του διαγωνισμού ήταν ο ‘πράσινος’ σχεδιασμός στην καθημερινότητα του ανθρώπου, στα αστικά κέντρα και στις μορφές επικοινωνίας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να προτείνουν μελλοντικές λύσεις για τη «συνύπαρξη» του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.
Spiral Garden System
Το Spiral Garden System είναι μία ελικοειδής μεταλλική κατασκευή με διακοσμητικό πλέγμα η οποία παρέχει τη δυνατότητα φύτευσης στα αστικά κέντρα, ενθαρρύνοντας την ανθρώπινη επαφή μεταξύ των κατοίκων που τη συντηρούν, λειτουργώντας παράλληλα και ως σταθμός φύλαξης και προστασίας ποδηλάτων.
Όπως οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες αναφέρουν «θέλαμε να υποβάλλουμε μια πρόταση ‘φιλική προς το περιβάλλον’, όπου το φυσικό στοιχείο θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων».
Spiral Garden System
Το Spiral Garden System είναι ένας δημόσιος χώρος, η ‘πράσινη καρδιά’ της πόλης που αυτοσυντηρείται και καλλιεργείται κοινά από τους κατοίκους μιας γειτονιάς, ενθαρρύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την συνεύρεση και επικοινωνία μεταξύ τους.
Spiral Garden System
Η ελαφριά κατασκευή προστατεύεται περιμετρικά από ένα διάτρητο διακοσμητικό πλέγμα, ενώ κατά μήκος της εσωτερικής ράμπας ξετυλίγεται ένας κήπος φυτεμένος με άνθη και λαχανικά.
Ένα κεντρικό σύστημα παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος τροφοδοτεί τα επίπεδα της εσωτερικής ράμπας, μια δεξαμενή νερού συλλέγει βρόχινο νερό το οποίο στην συνέχεια ανακυκλώνεται και τέλος ένας κεντρικός σωλήνας συλλέγει τις οργανικές ουσίες για ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
Spiral Garden System
Η οικολογική πρόταση Spiral Garden System των Ισπανών αρχιτεκτόνων είναι μια λύση για τη μελλοντική και αναγκαία «συνύπαρξη» ανθρώπου και φύσης μέσα στο αστικό περιβάλλον.
Μένει να δούμε αν αυτό ή παρόμοια project θα υλοποιηθούν στο κοντινό μέλλον...
Κείμενο: Κατερίνα Λατούφη (Αρχιτέκτων)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία