Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Φυτά που ταιριάζουν σε κάθε ελληνικό σπίτι, ΠΑΧΙΡΑ

Παχίρα / Money Tree
Περιγραφή - Προέλευση
Η παχίρα είναι ένα από τα φυτά που άρχισαν πρόσφατα να κατακτούν τα σπίτια μας με εντυπωσιακή ταχύτητα. Ρίξτε μία ματιά στη φωτογραφία, σίγουρα έχετε δει πρόσφατα ένα τέτοιο φυτό.
Πολύ συχνά αποκαλείται Money Tree και είναι ένα από τα αγαπημένα φυτά στη θεωρία του Feng-shui. Θεωρείται το φυτό που θα φέρει καλή τύχη και πολλά χρήματα στο σπιτικό σας. Προέρχεται από την Κεντρική Αμερική (από το Μεξικό έως και τη Βραζιλία).
Το ύψος τους κυμαίνεται από μπονζάϊ μέχρι και 2 μέτρα. Η εικόνα τους είναι χαρακτηριστική καθώς οι κορμοί τους είναι χοντροί και συνήθως πλεγμένοι μεταξύ τους (συνήθως 3 ή 5 κορμοί μαζί ως αισθητική παρέμβαση). Τα φύλλα τους μοιάζουν με ανθρώπινο χέρι με 5 δάχτυλα/φύλλα.
Η λογική του «πλεξίματος» των κορμών βασίζεται και πάλι στο φενγκ-σούϊ. Τα φύλλα θα φέρουν τα χρήματα και οι πλεγμένοι κορμοί θα τα «παγιδεύσουν» και θα τα κρατήσουν στο σπίτι σας. Η ίδια θεωρία επίσης απαιτεί η κορδέλα που δένει την παχίρα να είναι κόκκινη, χρυσή ή ασημί χρώματος. Επίσης, κυρίως στο εξωτερικό, πάνω στους κορμούς τοποθετούνται και νομίσματα που μπορούν να ενισχύσουν τις ιδιότητες του φυτού. 
Η παχίρα αποτελεί ιδανικό δώρο για εγκαίνια καταστημάτων, επαγγελματικά δώρα ή για νεόνυμφους καθώς όπως είπαμε είναι το φυτό που φέρνει καλή τύχη και χρήματα. Και είναι και μία εντυπωσιακή προσθήκη σε κάθε χώρο.

Φροντίδα
Η παχίρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες καλλιέργειας και είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται εύκολα. Περιποιηθείτε την όπως κάθε άλλο φυτό εσωτερικού χώρου.

Η καλλιέργειά της είναι εξαιρετικά εύκολη. Αν και το φυσικό της περιβάλλον είναι υγρό και ηλιόλουστο, θα προσαρμοστεί γρήγορα σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού και σε λιγότερο νερό. Δεν χρειάζεται λοιπόν να την ποτίζετε συχνά, αποφύγετε όμως να την αφήσετε απότιστη για πολύ καιρό, το χώμα της θα πρέπει να έχει κάποια υγρασία, μην το αφήσετε να ξεραθεί εντελώς.

Η παχίρα χρειάζεται άφθονο φως, αποφύγετε όμως το απευθείας ηλιακό φως τους ζεστούς μήνες του χρόνου γιατί μπορεί να καούν τα φύλλα της. Αυξήστε την υγρασία ψεκάζοντας με νερό μία φορά την εβδομάδα ή τοποθετήστε τη γλάστρα πάνω σε ένα δίσκο με υγρό χαλίκι.

Το χώμα της πρέπει να είναι ελαφρύ και να περιέχει αρκετή άμμο ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή αποστράγγιση. Μην αφήνετε τη γλάστρα να πατάει σε νερό γι΄αυτό αδειάζετε πάντα το νερό που θα περισσέψει στο πιατάκι.

Μπορείτε να κόψετε τα φύλλα της όταν γίνουν πολύ μεγάλα για το χώρο σας ή αν απλώς θέλετε να αλλάξετε λίγο το σχήμα του φυτού. Νέα φύλλα θα εμφανιστούν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Ακόμα και τα φύλλα που από μόνα τους κιτρινίζουν και πέφτουν θα αντικατασταθούν αμέσως από νέα όμορφα φύλλα.

Ο πολλαπλασιασμός της μπορεί να γίνει από κομμένα τμήματα του φυτού. Συχνά πάνω στους κορμούς εμφανίζονται καινούργιοι μίσχοι με φύλλα. Κόψτε με προσοχή το μίσχο και μεταφυτεύστε τον. Θα πάρει λίγο χρόνο αλλά αν είστε τυχεροί θα ριζώσει και έτσι θα αποκτήσετε μία νέα παχίρα.

Βάλτε λοιπόν μία παχίρα στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Θα σας δώσει λίγη τροπική ομορφιά και αν το φενγκ-σούϊ πραγματικά ισχύει, θα σας φέρει τύχη και χρήματα.Μαίρη Υφαντή
mefanti@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου