Προστασία του περιβάλλοντος και θέσεις εργασίας με ΑΠΕ



Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace International, οι θέσεις εργασίες που θα δημιουργηθούν μέχρι το 2030  μόνο στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μπορεί να ξεπεράσουν και τα 8,5 εκατομμύρια.
Σήμερα, στον κλάδο των ΑΠΕ απασχολούνται περί τα 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως.
Στη μελέτη «The Energy (R)evolution» - η οποία εκπονήθηκε από κοινού με ερευνητές του Institute of Technical Theromodynamics του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR) - διατυπώνεται η εκτίμηση ότι, στο σενάριο της «Ενεργειακής Επανάστασης», ο παγκόσμιος κλάδος παροχής ενέργειας θα δημιουργήσει, το 2015, έως και 12,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, 4,5 εκατομμύρια θέσεις περισσότερες από ό,τι στο σενάριο αναφοράς.
Στο αισιόδοξο σενάριο, προβλέπεται η δημιουργία, το 2030, 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων τα 8,5 εκατομμύρια μόνον στον κλάδο των ΑΠΕ. Με την υλοποίηση της «Ενεργειακής Επανάστασης» θα δημιουργηθούν στον παγκόσμιο τομέα παροχής ενέργειας 3,2 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας το 2030, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Η επένδυση στην απασχόληση αντί σε επικίνδυνα και "βρώμικα" καύσιμα δεν ενισχύει απλά και μόνον την οικονομική ανάπτυξη αλλά εμποδίζει μια καταστροφική κλιματική αλλαγή», τονίζεται στη μελέτη.
Η ετήσια αγορά για τις τεχνολογίες ΑΠΕ μπορεί να μεγεθυνθεί, το 2030, σε περισσότερα από 600 δισ. δολάρια - από 100 δισ. δολάρια σήμερα - όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης.
Η μελέτη περιλαμβάνει δύο σενάρια, εκ των οποίων το μετριοπαθέστερο θέτει στόχο τη μείωση 50% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 και το πλέον αισιόδοξο τη μείωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, πάντα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
«Το δεύτερο σενάριο είναι φιλόδοξο», αναγνωρίζει ο εκ των συντακτών της έκθεσης και υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στην Greenpeace Internationa.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία