Το χωριό της αφθονίας



GREEN HOME
Το Abundance EcoVillage είναι ένα μικρός οικισμός στα προάστια του Fairfield της Iowa στις Η.Π.Α., δύο μίλια βορειότερα από την κεντρική πλατεία, αποτελείται από 21 κατοικίες τελικά και φιλοξενεί 30 οικογένειες. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία του βασίζονται στην οικολογία και στη δημιουργία μιας ενεργειακά βιώσιμης κοινότητας.
Στόχος του είναι να είναι ενεργειακά αυτόνομο και να μην βασίζεται σε κάποιο κεντρικό σύστημα παροχής υπηρεσιών, όπως ηλεκτρισμού ή ύδρευσης και αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε επιβαρύνοντας το περιβάλλον μας στο ελάχιστο. Το χωριό είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε όχι μόνο να διατηρεί τη δυνατότητα της Γης να καθαρίζει το νερό και τον αέρα, αλλά και να την ενισχύει, να διατηρεί την ισορροπία των αερίων στην ατμόσφαιρα και να παρέχει ένα ασφαλές και όμορφο μέρος για να ζει κανείς.
Η χωροθέτηση των κτιρίων είναι αρκετά πυκνή, προκειμένου να οργανώνονται οι λειτουργίες καλύτερα και να υπάρχει ελεύθερος χώρος για καλλιέργειες, συστήματα παραγωγής ενέργειας και διαχείρισης των λυμάτων.
Στον οικισμό υπάρχει επίσης μία φάρμα, ένα θερμοκήπιο έκτασης περίπου 280 τ.μ. και ηλιακά και αιολικά συστήματα. Σε κάθε οικόπεδο παρέχεται ηλεκτρισμός, δύο ποιότητες νερού και αποχέτευση.

Foto 2: pv panels Η νοτιοανατολική Iowa έχει μεγάλο απόθεμα σε ηλιακές και αιολικές πηγές ενέργειας. Τις ημέρες με χαμηλή ηλιοφάνεια επικρατούν άνεμοι, οπότε οι δύο πηγές ενέργειας είναι συμπληρωματικές, με αποτέλεσμα να παρέχεται μια σταθερή πηγή ενέργειας.
Τα κτίρια του οικισμού είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος, κυμαίνονται από 55 μέχρι και 350 τ.μ. με μέγιστο μέγεθος τα 160 τ.μ. ανά όροφο. Όλα τα κτίρια είναι μονωμένα, χρησιμοποιούνται οι κατάλληλοι υαλοπίνακες σε κάθε όψη και χρησιμοποιείται γεωθερμία για θέρμανση και ψύξη. Επίσης, τα ανοίγματα τοποθετούνται με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Για την κατασκευή των κτιρίων χρησιμοποιείται τοπική ξυλεία, εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο.

Συλλογή νερού

Το νερό της βροχής συλλέγεται από τις οροφές των κτιρίων σε υπόγειες δεξαμενές και σε μικρές λίμνες. Το νερό από τις λίμνες χρησιμοποιείται για τη γεωργία και τις τουαλέτες των κτιρίων, ενώ το νερό από τις δεξαμενές φιλτράρεται και χρησιμοποιείται στις κουζίνες και τα μπάνια των κατοικιών και στη συνέχεια φιλτράρεται ξανά και χρησιμοποιείται ως πόσιμο. Νερό επίσης αποθηκεύεται στο έδαφος γύρω από τις ρίζες των φυτών ώστε σε περιόδους ξηρασίας να είναι διαθέσιμο για δέντρα με ρίζες σε μεγάλο βάθος.

Η γεωργία στον οικισμό βασίζεται στις αρχές της μόνιμης καλλιέργειας, ένα σχεδιαστικό σύστημα που στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμων ανθρώπινων οικισμών συμβατών με τα σχέδια της φύσης. Θεωρείται πολύ σημαντικό να καταναλώνονται τροφές που παράγονται τοπικά έτσι έχει δημιουργηθεί μια αγορά βιολογικών τοπικών λαχανικών που εξυπηρετεί 25 οικογένειες.

Διαχείριση λυμάτων

Για την αποχέτευση των κτιρίων έχει δημιουργηθεί ένας υγρότοπος, μια «ζωντανή μηχανή». Το σύστημα αυτό έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες λυμάτων και να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Τα «living machines» είναι σχεδιασμένα να μιμούνται τις ιδιότητες των υγρότοπων, οι οποίοι λειτουργούν ως ένα φυσικό σύστημα καθαρισμού υγρών αποβλήτων.
Δύο τύποι λυμάτων προέρχονται από κατοικίες: «γκρι νερό» λύματα, δηλαδή από μπάνια, κουζίνες και πλυντήρια που με ελάχιστη επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πότισμα, και «μαύρο νερό» λύματα από τις τουαλέτες. Το «μαύρο νερό» ακολουθεί μια διαδικασία φιλτραρίσματος που αφαιρεί όλα τα στερεά στοιχεία και οδηγείται μέσω αντλιών στον υγρότοπο.
Ο οικισμός, αν και αυτόνομος ενεργειακά, έχει κάποια κενά ακόμα να καλύψει. Ο ιδεολογικός του χαρακτήρας είναι ένα πρώτο πρόβλημα, καθώς δεν απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιλέξει να ζήσει χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης, στον οικισμό δεν υπάρχουν σχολεία ούτε θέσεις εργασίας. Ο σχεδιασμός του, γενικά, μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα μικρό μέγεθος, όχι σε επίπεδο πόλης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία