Μόλις το 1% των μετάλλων ανακυκλώνεται στην Ε.Ε.


Την ανάγκη στροφής σε αποδοτική αξιοποίηση των πόρων τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος για το περιβάλλον

Αρκετά χαμηλοί χαρακτηρίζονται οι ρυθμοί ανακύκλωσης στα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη, συγκριτικά με τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης τους, καθώς λιγότερο από το 1/3 των 60 μετάλλων ανακυκλώνονται σε ποσοστό πάνω του 50%, ενώ 34 στοιχεία ανακυκλώνονται σε ποσοστό κάτω του 1%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Ημερησία», χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης παρατηρούνται στα σπάνια μέταλλα, αλλά και το λίθιο, που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες και το ίνδιο που χρησιμοποιείται στις οθόνες αφής. «Η ανακύκλωση των μετάλλων υψηλής τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίζεται κάτω του 1% και η Ευρώπη δεν έχει ηθική νομιμοποίηση να κατηγορεί την Κίνα για επιβολή απαγόρευσης στις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων», όπως δηλώνει ο αρμόδιος για το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), Ernst Ulrich von Weizsacker, με αφορμή την παρουσίαση της νέας μελέτης που δημοσίευσε η Επιτροπή Φυσικών Πόρων του UNEP.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι χαμηλοί ρυθμοί ανακύκλωσης αφορούν πολύτιμα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση σήμερα», υπογραμμίζει ο κ. Weizsacker, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Φυσικών Πόρων του UNEP. Η χαμηλή απόδοση στην ανακύκλωση μετάλλων είναι ιδιαίτερα απογοητευτική καθώς, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, τα μέταλλα είναι από τη φύση τους ανακυκλώσιμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Η.Ε. για το Περιβάλλον, δρομολόγησε δύο σημαντικές εκθέσεις στις οποίες γίνεται έκκληση για ριζικές μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τους σπανίζοντες πόρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πρώτη έκθεση καταγράφονται οι τεράστιες δυνατότητες αύξησης των ρυθμών ανακύκλωσης μετάλλων, απ' όπου διαπιστώνεται πως μόνο 18 μέταλλα ανακυκλώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και η ανακύκλωση της πλειονότητάς τους δεν φθάνει καν το 1%.

Στη δεύτερη έκθεση, υπογραμμίζεται η ανάγκη ριζικής αποσύνδεσης, ούτως ώστε να αποφευχθεί μια παγκόσμια κρίση πόρων μέχρι το 2050, ενώ περιλαμβάνονται επιστημονικά σενάρια για τη μελλοντική κατανάλωση πόρων. Οι δύο εκθέσεις, οι οποίες συνδυάστηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή Πόρων, καλούν τους νομοθέτες και τους υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής να βρουν τρόπους περιορισμού της χρήσης πόρων και αύξησης της ανακύκλωσης.

Η δημοσίευσή τους ανοίγει το δρόμο για τον επικείμενο «οδικό χάρτη για μια Ευρώπη που θα αξιοποιεί αποδοτικά τους πόρους». Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Ευρωπαίος επίτροπος Janez Potocnik δήλωσε: «Οι εκθέσεις αυτές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη στροφής προς μια αποδοτική, από πλευράς πόρων, οικονομία. Σκιαγραφούν με σαφήνεια τα τεράστια προβλήματα που μας περιμένουν, είμαι όμως πεπεισμένος ότι μπορούμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Η Επιτροπή ολοκληρώνει έναν «οδικό χάρτη προς μια Ευρώπη που θα αξιοποιεί αποδοτικά τους πόρους», όπου καθορίζεται ένα χρονοδιάγραμμα μετασχηματισμών και προλειαίνεται το έδαφος για τα επόμενα βήματα. Χρειάζεται τώρα να γίνει ένας αποτελεσματικός διάλογος με τα κράτη- μέλη, δεδομένου ότι θα απαιτηθούν σημαντικές αποφάσεις σε τομείς όπως είναι η φορολογική μεταρρύθμιση και η κατάργηση αναποτελεσματικών επιχορηγήσεων. Χαιρετίζω επίσης την έκκληση για εστίαση της προσοχής στην ανακύκλωση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία