Οι ασθένειες στις τριανταφυλλιές. (Από τον Μιχάλη Πολίτη)
Πολλές διαφορετικές ασθένειες προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές. Οι ασθένειες αυτές διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του φυτού αλλά και ανάλογα με την περιοχή. Παρακάτω θα σας περιγράψουμε τις σημαντικότερες από αυτές και θα σας δώσουμε μερικές οδηγίες ώστε να τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.
Πριν αναφερθούμε αναλυτικά στις ασθένειες να θυμίσουμε ότι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας είναι η πρόληψη. Γι' αυτό να προσέχετε ώστε να αγοράζετε και να φυτεύετε πάντα υγιή φυτά, να καθαρίζετε τακτικά τον κήπο σας από τα μαραμένα φύλλα και τα αγριόχορτα, και να ψεκάζετε τακτικά τις τριανταφυλλιές σας με μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα.
Μυκητολογικές ασθένειες
Οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλουν τις τριανταφυλλιές είναι κυρίως το ωίδιο, η μαρσόνια, η βοτρύτιδα, τα καρκινώματα, ο περονόσπορος, το βερτιτσίλιο και η σκωρίαση. Από αυτές το ωίδιο και η μαρσόνια είναι οι πιο κοινές και σ' αυτές θα αναφερθούμε αναλυτικά.
Η μαρσόνια εξαπλώνεται κυρίως από την πολλή υγρασία. Φορέας της είναι το στάσιμο νερό που μένει στα φύλλα για τουλάχιστο 6 ώρες πριν δώσει την θέση του στην μόλυνση. Προλάβετε την μαρσόνια φροντίζοντας συστηματικά τα φυτά σας.
Το αυστηρό κλάδεμα την άνοιξη θα σας απαλλάξει από κάποια προσβεβλημένα κλαδιά στα οποία η ασθένεια έχει ξεχειμωνιάσει. Αρχίστε το πρώτο ράντισμα με μυκητοκτόνο όταν τα πρώτα φύλλα μισοκαφετιάζουν, και συνεχίστε τακτικούς εβδομαδιαίους ψεκασμούς όλη την περίοδο της βλάστησης.
Το ωίδιο δεν απαιτεί νερό στην επιφάνεια του φυτού για να εξαπλωθεί και ενεργεί κυρίως κατά την διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού. Ένα καλό κατάβρεγμα με νερό κατά τη διάρκεια του μεσημεριού μπορεί να περιορίσει την ασθένεια αναταράσσοντας τον ημερήσιο κύκλο εξάπλωσής της, ενώ αφήνει και χρόνο στο φύλλωμα να στεγνώσει.
Εντομολογικές ασθένειες
Οι εντομολογικές ασθένειες που προσβάλουν τις τριανταφυλλιές είναι τα κοκκοειδή, οι θρίπες, διάφορα είδη φυλλοφάγων εντόμων, αλλά κυρίως οι μελίγκρες στις οποίες θα αναφερθούμε και πιο αναλυτικά.
Ακάρεα
Τα ακάρεα δεν είναι έντομα αλλά αθρόποδα. Ωστόσο τα μικροσκοπικά αυτά ζωίφια είναι αρκετά καταστροφικά και απαιτούν ειδικά ακαρεοκτόνα φάρμακα για να εξολοθρευτούν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου