Πράσινο Σπίτι: Ωφελεί περιβάλλον και πορτοφόλι

Πολλές είναι οι φορές που έχουμε αναφέρει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας πάει χέρι-χέρι με την εξοικονόμηση χρημάτων. Ειδικά  σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή που ζούμε, το να εκμεταλλευτούμε και το παραμικρό ευρώ είναι πλεόν αναγκαιότητα και όχι τσιγκουνιά.
Από που θα πρέπει να ξεκινήσουμε, όμως, μια τέτοια εξοικονόμηση; Μα φυσικά από το ίδιο μας
το σπίτι. Αν ετοιμαζόμαστε να χτίσουμε σπίτι, τότε σίγουρα θ απ΄ρεπει να ακολουθήσουμε ένα τρόπο κατασκευής που να σέβεται το περιβάλλον. Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν το σπίτι σας είναι λίγο παλιό υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επιβαρύνετε λιγότερο το περιβάλλον αλλά και την τσέπη σας. Οσον αφορά τα υπό κατασκευή σπίτια, η Ευρωπαική Ένωση έχει αποφασίσει ότι μέχρι το 2018 τα νέα σπίτια θα πρέπει να έχουν μηδενική ενεργειακή καταλάνωση. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουν να περιορίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες στο ελάχιστο, ενώ το επιτρεπτό 10% θα πρεπει να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν ωφελεί αν πρώτα δεν κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να καλύψουμε τις ενεργειακές παθογενειες του σπίτιου μας.


Οικολογική δόμηση

Δεν είναι ουτοπικό να πιστευουμε ότι χτίζοντας ένα σπίτι με οικολογικά στάνταρντ, είμαστε σε θέση να εξοικομήσουμε περί το 80% των ενεργειακών αναγκών του. Αρκεί να ακολουθήσουμε κάποια βασικά βήματα κατά την κατασκευή του. Αν αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε αυτό το καλό στο περιβάλλον και στην τσέπη μας, το πρώτο βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η θωρακιση του κέλυφους του. Αυτό σημαίνει ότι τοποθετούμε θερμομονώσεις στους τοίχους και στο ταβάνι, ώστε να αποτραπεί η έκλυση θερμότητας.
Επόμενο βασικό βήμα είναι η επιλογή σωστών κουφωμάτων.  Οι πόρτες και τα παράθυρα αποτελούν τα "ανοίγματα" του σπιτιού μας κι από εκεί είναι δυνατό να έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες ενέργειας. Οπότε φροντίζουμε να τοποθετήσουμε παράθυρα και πόρτες με θερμοδιακόπτη και διπλά τζάμια, ώστε να αποφύγουμε την απώλεια θερμότητας.
Ενας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι ο σωστός προσανατολισμός του κτιρίου. Η μεγάλη πρόσοψη που βλέπει που βλέπει στο νότο βοηθά το σπίτι να "μαζεύει" ήλιο το χειμώνα για περισσότερη ώρα, μια και η θέση του βρίσκεται χαμηλά. Παράλληλα, το καλοκαίρι που βρίσκεται ψηλότερα, το εσωτερικότου σπιτιου είναι προστατευμένο κι άρα πιο δροσερό.
Πολύτιμος είναι ο φυσικός φωτισμός, όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας.
Όταν δεν υπάρχει σωστός φωτισμός, τότε είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε αναμμένα τα φώτα, σπαταλώντας ηλκτρική ενέργεια. Γι αυτό ο χώρος καλό είναι να φωτίζεται από διαφορετικές πλευρές, ακόμα κι από παράθυρα οροφής, τα οποία εξασφαλίζουν  μεγάλη φωτεινότητα. Στην αντίθετη πλευρά, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι σκιάσεις.  Ειδικά στη χώρα μας που η ηλιοφάνεια διαρκεί το περισσότερο χρόνο, ειναι αναγκαία η κατασκευή ενός σκιάστρου. Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε τέντες.
 Μπορούμε να φυτέψουμε ακόμα κι ένα φυλλοβόλο φυτό, όπως μια κληματαριά, η οποία το καλοκαίρι μας δροσίζει με τη σκιά της, ενώ το χειμώνα χάνοντας τα φύλλα της επιτρέπει στο φως να φθάσει στα παράθυρα μας.
Η κυκλοφορία του αέρα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της δροσιάς στο σπίτι.

 Ειδικά το καλοκαίρι, όταν οι νυχτερινές θερμοκρασίες πέφτουν έως και δέκα βαθμούς , είναι πολύ σημαντικό να αερίζουμε το σπίτι ώστε να δροσίσονται οι τοίχοι, τα δάπεδα και το ταβάνι.
τέλος είναι απαραίτητο να δώσουμε προσοχή στον περιβάλλοντα χώρο. Με τη χρήση ψυχρών υλκών, κυρίως των κατάλληλων βαφών, είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τη συσσλωρευση θερμότητας.
Αφού μεριμνήσουμε για όλα τα παράπανω βασικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, μπορούμε να σκεφτούμε και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρώτα πρέπει να μειώσουμε τις ενεργειακές ανάγκες του κτίσματος στο ελάχιστο κι έπειτα να εγκαταστήσουμε αποδοτικότερα συτήματα ενέργειας. με αυτό το τρόπο έχουμε την δυνατότητα να μειώσουμε την κατάναλωση ενέργειας απο 120 κιλοβατώρες ανά τ.μ. που χρειάζεται κατά μέσο όρο ετησίως ένα παλιό σπίτι, σε μόλις 10 κιλοβατώρες ετησίως.

"Πράσινα" μερεμέτια
Αν είστε από τους τυχερούς που μπορούν να επιλέξουν να χτίσουν ενα καινούργιο σπίτι αντί αν επιδιωρθώσουν το παλιό τους, σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επίπτωση στο περιβάλλον θα είναι μεγαλύτερη, όσο πιστοί κι αν είστε στην οικολογία. Αν εχετε όμως ένα σπίτι που θέλετε να το μετατρέψετε σε οικολογικό παράδεισο, υπάρχει τρόπος.

Μια συμβουλή των ειδικων προτείνει να σφραγίσετε το τζάκι σας, γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων το ανάβετε διο φορές το χρόνο. Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή να το μετατρέψετε σε ενεργειακό τζάκι. Ετσι θα μπορείτε να εκμεταλευτείτε τη ζεστασιά του αφενός διοχετευόντας το θερμό αέρα σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, αφετέρου καταναλώνοντας πολύ λιγότερα καυσόξυλα.
Η αντικατάσταση των λαμπτήρων αλογόνου με λαμπτήες led  είναι ίσως το βασικότερο και λογικότερο βήμα προς την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Η κατανάλωση ανά λαμπτήρα πέφετει κατακόρυφα, μπορεί να φθάσει και 80% χαμηλότερη κατανάλωση. Επιπλέον ο χρόνος ζωής τους υπολογίζεται 150 φορές μεγαλύτερος.
Επίσης φροντίζουμε να αγοράζουμε οικιακές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α τουλάχιστον, έτσι ώστε να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια.

Η τοποθέτηση σκιάσεων στα παράθυρα είναι ένας ακόμη τρόπος να περιορίσούμε την υπερθέρμανση του σπιτιού μας. Παράλληλα, μια εξωτερική μόνωση σε τοίχους εκτεθειμένους στο Βορρά είναι ικανή να κρατήσει το κρύο μακρυά, μειώνονταςτην ανάγκη για θέρμανση. Σ αυτή την κατεύθυνση προστίθεται η αλλαγή κουφωμάτων τα οποία θα περιορίσουν σημαντικές απώλειες ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου. Το βασικότερο όλων, ωστόσο είναι η υιοθέτηση οικολογικής συνείδησης και τρόπου σκέψης. Ετσι, δεν ξεχνάμε αναμμένα φώτα εκεί που δεν χρειάζεται ούτε και υπολογιστές ή τηλεοράσεις εκεί που δεν υπάρχει κανείς. Γενικά, ξεκινώντας από τα μικρά κι απλά καθημερινά μπορούμε να περάσουμε στα πιο σύνθετα και απαιτητικά.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία