Μετά τις πράσινες στέγες, ήρθαν οι πράσινοι τοίχοι!

Το διαβάσαμε στο ηλεκτρονικό Ποντίκι και μας άρεσε. Αν και προτιμούμε και προτείνουμε τα φυσικά πράσινα τοπία. Πάντως, πρέπει να αναγνωρίσουμε το ταλέντο του σύγχρονου ανθρώπου να δημιουργεί προβλήματα (βλέπε αβίωτες πόλεις) και έπειτα να μιμείται τη Φύση προκειμένου να τα λύσει. Ο άνθρωπος του μέλλοντος (δηλαδή η γενιά μας, <30) θα αποφεύγει τη δημιουγία προβλημάτων, μιμούμενος και σεβόμενος τη Φύση εξ αρχής.
Ο κήπος στον τοίχο

Μου αρέσει να βάζω τη φύση εκεί όπου κανείς δεν το περιμένει» διατείνεται ο Πατρίκ Μπλανκ. Ο 53χρονος γάλλος βοτανολόγος σίγουρα εννοεί ό,τι λέει. Ειδικότητά του; Οι πράσινοι τοίχοι. Ή Κάθετοι Κήποι,


όπως προτιμά ο ίδιος να αποκαλεί τις δημιουργίες του, τη δημιουργία δηλαδή κήπων επάνω σε τοίχους κτιρίων. Χρειάζονται πράγματι τα φυτά έδαφος για να μεγαλώσουν; Όχι, είναι η απάντηση που δίνει μέσα από την ιστοσελίδα του, αλλά και εμπράκτως ο κύριος Μπλανκ. «Το έδαφος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μηχανική υποστήριξη. Μόνο το νερό και οι…

…ανόργανες ουσίες στις οποίες αναλύεται είναι απαραίτητα για τα φυτά, μαζί με το φως και το διοξείδιο του άνθρακα για να γίνεται η φωτοσύνθεση» αναφέρει. Οι δημιουργίες του αναπτύσσονται επάνω σε ανθεκτικά πλαίσια από μέταλλο, PVC και μη βιοδιασπώμενο πίλημα.

Βοτανολόγος αλλά και θεωρούμενος ως καλλιτέχνης πλέον, ο Μπλανκ βρήκε εξαρχής εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα φυτά τα οποία αναπτύσσονται χωρίς χώμα και με ελάχιστο φως. Έτσι, πήγε να μελετήσει το φαινόμενο στο Πανεπιστήμιο Pierre & Marie Curie του Παρισιού και ταξίδεψε για τον ίδιο λόγο στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη. Στη συνέχεια υπήρξε ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών του Παρισιού επί 25 χρόνια. Την… πινελιά του έχει βάλει στο Μουσείο Quai Branly του Παρισιού, στην μπουτίκ Marithe & Francois Girbaud στο Μανχάταν, σε ένα εμπορικό κέντρο της Μπανγκόγκ, αλλά και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Καναζάουα στην Ιαπωνία. Και ο ίδιος ο δημιουργός όμως αντιμετωπίζει τη δουλειά του ως τέχνη. «Ένας Κάθετος Κήπος αρχίζει σαν μια δισδιάστατη επιφάνεια, σαν πίνακας, και όσο τα φυτά μεγαλώνουν αποκτά όγκο» λέει. Η όλη διαδικασία γίνεται πολύ φυσιολογικά. Απόδειξη; Ο τοίχος που έφτιαξε για το Ίδρυμα Cartier του Παρισιού πριν από μια δεκαετία σχεδόν δεν χρειάστηκε ποτέ κλάδεμα!

Το κόστος ενός τέτοιου τοίχου είναι γύρω στα 450 ευρώ ανά 3,3 τ.μ. Φθηνό μάλλον για… έργο τέχνης. Χρειάζονται περίπου 30 φυτά ανά τ.μ. Ο Μπλανκ προτιμά τα φυτά με φύλλωμα και λιγότερο τα λουλούδια. Το πότισμα γίνεται από την κορυφή, αυτόματα. Το συνολικό βάρος ενός τέτοιου κήπου είναι λιγότερο από 30 κιλά ανά τ.μ. Οι Κάθετοι Κήποι όμως είναι διπλά οικολογικοί. Πρώτον, δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στους ανθρώπους των μεγαλουπόλεων να έρθουν κοντά στη φύση. Επιπλέον όμως βοηθούν και στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, προστατεύοντας το κτίριο από το κρύο τον χειμώνα και παρέχοντας ένα φυσικό σύστημα δροσίσματος το καλοκαίρι. Προσφέρει επίσης έναν ξεχωριστό τρόπο φυσικού καθαρισμού της ατμόσφαιρας. Ο κύριος Μπλανκ είναι κατηγορηματικός. Οι τοίχοι του είναι οι κήποι του μέλλοντος. «Το οριζόντιο έχει τελειώσει. Ο κάθετος χώρος είναι ακόμα ελεύθερος» διατείνεται. Ποιος μπορεί να τον αμφισβητήσει;

Πηγή Το Ποντίκι 26.06.08

Ο πρώτος κάθετος κήπος στην Ελλάδα στο Green Design Festival, 10 Σεπ-1 Οκτ στην Αθήνα: “Οι κάθετοι κήποι είναι μια διεθνής, καινοτόμoς τάση στην ερμηνεία του αστικού πράσινου, που καταφέρνει να κυριεύσει κάθετους χώρους παρατημένους στο έλεος της πολεοδομικής επιπολαιότητας. Παράλληλα, είναι και μια προσπάθεια δημιουργίας ισορροπίας του αστικού οικοσυστήματος. Το Green Design Festival παρουσιάζει τον πρώτο κάθετο κήπο της χώρας, στο παλαιό Δημαρχείο της οδού Λιοσίων 22, χώρο εξυπηρέτησης χιλιάδων πολιτών καθημερινά.”

http://www.verticalgardenpatrickblanc.com/

Διαβάστε περισσότερα για τους κάθετους κηπους του Πατρίκ Μπλάνκ κάνοντας κλικ στην εικόνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΚΡΑΣΙ!