ΕΛΛΑΔΑ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ

στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή τα περισσότερα φυτεμένα δώματα γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο του δωματόκηπου ή κήπου σε δώμα.
Το σύστημα περιλαμβάνει:
- στεγανοποίηση με αντιριζικά ασφαλτόπανα
- αποστράγγιση: συνήθως κάποιο ελαφρύ πολυμερές αποστραγγιστικό φύλλο
- φίλτρο (γεωύφασμα)
- φύτευση με συμβατικό χώμα.




Για λεπτομέρειες δες την ανάρτηση από 12/5/2008 στο monosimacon.blogspot.com.
Αυτές οι εργασίες - μέχρι δηλαδή να μπει το χώμα - κοστίζουν 20-30 ευρώ/m2 και τέτοιου είδους δωματόκηποι υπάρχουν αρκετοί στην Ελλάδα. Είναι η λεγόμενη εντατική φύτευση. Το βάρος/m2 ξεπερνά τα 350-400Kg και χρειάζεται τακτική συντήρηση: πότισμα, λίπανση, κλάδεμα κλπ. Μπορούν να συνδυασθούν με χώρους αναψυχής για τους ένοικους.
Η τάση είναι, όμως, υπέρ των εκτατικών φυτεύσεων που ζυγίζουν 70-200 Kg/m2, έχουν μικρό πάχος και χρειάζονται μινιμαλιστική συντήρηση. Δε συνδυάζονται με επισκεψιμότητα και συνεπώς αναψυχή.
Η επιλογή των φυτών γίνεται ανάλογα με το κλίμα ή ακόμη και το μικροκλίμα της περιοχής. Η λύση είναι "με το κλειδί στο χέρι", δηλαδή ένας αναλαμβάνει τα πάντα σε αντίθεση με τους συμβατικούς δωματόκηπους όπου, αφού φύγει η εταιρεία στεγανοποιήσεων, αναλαμβάνει κάποιος γεωπόνος. Το κόστος των εκτατικών φυτεύσεων στη Γαλλία είναι 80-200 ευρώ/m2 ανάλογα με το είδος φύτευσης και το μέγεθος της δουλειάς.
Μπορώ να σου στείλω με email ένα καταπληκτικό γαλλικό εγχειρίδιο γύρω στις 30 σελίδες που δεν υπάρχει on-line. Η προσφορά φυσικά ισχύει για κάθε ενδιαφερόμενο συνάδελφο.
On-line ρίξτε μια ματιά στο www.soprema.fr/toiture vegetalisee.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία