Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 31, 2011

Ενίσχυση έως 65% σε εκτροφεία σαλιγκαριών

Εικόνα
Οι μονάδες έχουν τετραπλασιαστεί από το 2007 H κατανάλωση του σαλιγκαριού σημειώνει μια συνεχή αύξηση στη χώρα μας Πριμ σε εκτροφεία σαλιγκαριών δίνεται μέσω νέου χρηματοδοτικού προγράμματος που παρέχει κίνητρα για νέες επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης σαλιγκαριών. Ενας τομέας που εμφανίζει εντυπωσιακές προοπτικές ανάπτυξης εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Τα ποσοστά ενίσχυσης για τις μονάδες αυτές κυμαίνονται από 40 έως 65%. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια τα εκτροφεία σαλιγκαριών πληθαίνουν, καθώς η προοπτική του μεγάλου κέρδους προσελκύει πολλούς επενδυτές. Απευθύνονται, άλλωστε, σε μια αγορά που εμφανίζει διαρκώς έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, με τις τιμές να έχουν κάθε χρόνο ανοδικές τάσεις. Το πρόγραμμα αφορά όλους όσοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη μεταποίηση και την εμπορία σαλιγκαριών. Πιο συγκεκριμένα, όμως, δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι ατομικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, προσωπικές

Τρούφα» η χρυσοφόρα

Μια εναλλακτική επιλογή καλλιέργειας, με μικρές απαιτήσεις στις δαπάνες έναρξης και φροντίδας αλλά με υποσχέσεις για μεγάλες αποδόσεις, «εισβάλλει» δυναμικά τον τελευταίο καιρό στον ελληνικό αγροτικό χώρο. Πρόκειται για το σπάνιο μανιτάρι με το όνομα «τρούφα», το οποίο αναπτύσσεται υπόγεια (7-15 εκ. από την επιφάνεια), στο ριζικό σύστημα ορισμένων δέντρων ή θάμνων, όπως: φουντουκιά, φλαμουριά, πεύκο, καστανιά, ελιά, πλατύφυλλη ή χνουδωτή βελανιδιά, αμυγδαλιά κ.ά. Στα δέντρα αυτά γίνεται μπόλιασμα της ρίζας με τον μύκητα. Η «τρούφα» έχει άσχημη όψη, έχει όμως άριστες σχέσεις με τα gourmet πιάτα. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «τρούφας», που στην ελληνική κοινωνία ελάχιστοι τη γνωρίζουν και αυτοί περιορίζονται στον κύκλο των καλοφαγάδων και των σεφ ακριβών ξενοδοχείων, αναφέρθηκαν χθες σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ο ερευνητής δρ Αζαντ Κανάκα και ο Παύλος Μιχαηλίδης, υπεύθυνος της εταιρείας «Ελληνική Τρούφα» που ιδρύθηκε στο Κιλκίς προμηθεύοντας τους καλλιεργητές με μ

Προσοδοφόρα η καλλιέργεια της ροδιάς!

Εικόνα
Ο... κόκκινος χρυσός, όπως αποκαλείται από τους ειδικούς της διατροφής ο χυμός του ροδιού, λόγω των πλούσιων αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, θεωρείται από τα είδη διατροφής με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Τα ρόδια είναι από τα ανερχόμενα επώνυμα ελληνικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά βιολογικών-υγιεινών τροφίμων και ποτών. Το ελληνικό ρόδι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης μοναδικής καλλιέργειας, όπως θεωρούνται πλέον διεθνώς ο κοζανίτικος κρόκος, η χιώτικη μαστίχα, το μέλι ελάτης Βυτίνας κ.ά. Παράλληλα η καλλιέργεια ροδιού μπορεί να προσφέρει μία εναλλακτική πηγή εσόδων στους παραγωγούς της Μαγνησίας, αφού μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε άγονα χωράφια, όσο -το κυριότερο- σε παλιά βαμβακοχώραφα, από τα οποία και διαθέτουμε πολλά! Αυτή τη στιγμή στη Μαγνησία με την καλλιέργεια ροδιάς ασχολούνται δέκα συνολικά παραγωγοί, οι οποίοι ωστόσο παράγουν μια συγκεκριμένη ποικιλία ροδιού, την οποία και τους την προμηθεύει η συμβαλλόμενη με αυτούς

Εναλλακτική θέρμανση

Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά, είναι κατά πόσο ένα βιοκλιματικό κτήριο μπορεί (και σε ποιο ποσοστό) να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών του σε θέρμανση από μόνο του, δηλαδή χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης ενός ενεργοβόρου, αλλά και ρυπογόνου συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Η απάντηση στο εάν μπορεί, είναι απλή. Ναι! Φυσικά μπορεί, εάν σχεδιαστεί και προσανατολιστεί σωστά και κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης. Η απάντηση στο "σε ποιο ποσοστό είναι αυτοδύναμο", είναι όμως αρκετά σύνθετη. Χρειαζόμαστε την ύπαρξη ενός ειδικού λογισμικού (software) ή έστω την εμπειρία ενός ειδικευμένου και πεπειραμένου μηχανικού βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Η προσωπική μου εμπειρία μετά από 23 χρόνια εμπειρίας και δεκάδες οικολογικά κτήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μου δείχνει, όμως ότι το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να ξεπεράσει το 80% περίπου, σε σχέση με ένα συμβατικό σπίτι. Ποσοστό έτσι κι αλλιώς εκπληκτικό και τεράστιο,

Ρόδια: Μια σύγχρονη και δυναμική καλλιέργεια

Εικόνα
Το ρόδι, σύμβολο ζωής, γονιμότητας και ευημερίας, είναι ο καρπός που, από τα πανάρχαια χρόνια, θεοί και άνθρωποι λάτρεψαν. Οι μικροσκοπικοί κόκκινοι, ζουμεροί και γλυκόξινοι σπόροι του αποτελούν μια ξεχωριστή, γευστική απόλαυση και κρύβουν πλήθος από θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες A,B,C μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και την αντιοξειδωτική ουσία, σελήνιο. Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του προστάτη ή να επιβραδύνει την εξάπλωσή του, ενώ η κατανάλωση χυμού ροδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών κακώσεων στα βρέφη.  Οι κατακόκκινοι και χυμώδεις σπόροι του είναι στυπτικοί, αφροδισιακοί, δροσιστικοί και ανακουφίζουν από τον πυρετό, ενώ τονώνουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό, καθαρίζουν το αίμα, τα νεφρά και την κύστη. To ρόδι χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Η ροδιά παρουσιάζεται ως το παλαιότερο καλλ