Η σύνθεση ενός μεσογειακού τοπίου στα πόδια του σπιτιού σας


Το μέγεθος του κήπου σας δεν παίζει κανένα ρόλο όταν η αγάπη, η νοσταλγία και το μεράκι για τη φροντίδα του είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες ανάδειξης και συντήρησής του. Το στυλ που αρμόζει στον εξωτερικό χώρο μιας ελληνικής κατοικίας είναι το μεσογειακό. Είναι ο κήπος που μας φέρνει στο νου παιδικές αναμνήσεις γεμίζοντας το μυαλό μας με εικόνες ζωντάνιας, χρώματος, ήλιου και εποχές όπου η κάθε μας αναπνοή γέμιζε φίνα και εκλεπτυσμένα αρώματα. Ένας μεσογειακός κήπος βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον και προσφέρεται για ατελείωτες ώρες χαλάρωσης, διασκέδασης και ζεστά οικογενειακά ή φιλικά γεύματα.
kipos
Εάν ο στόχος σας είναι λοιπόν η σύνθεση ενός μεσογειακού τοπίου στα πόδια του σπιτιού σας θα πρέπει να ακολουθήσετε μια σειρά από βασικές οδηγίες και συμβουλές που θα μεταμορφώσουν το χώρο σας σε μια όμορφη «σισιλιάνικη» αυλή. Ξεκινώντας την οργάνωση και την κατασκευή ενός τέτοιου χώρου θα πρέπει αρχικά να μελετήσετε τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας (θερμοκρασίες, ηλιοφάνεια, βροχοπτώσεις, άνεμοι) καθώς και τις δυνατότητες του χώρου σας (είδος χώματος, επίπεδα, αποθέματα νερού). Παρατηρήστε προσεκτικά τον εξωτερικό σας χώρο πριν να προχωρήσετε στον καθαρισμό του και αποφασίστε ποια από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία του (μεγάλα δέντρα, όμορφοι θάμνοι, μισογκρεμισμένες κρήνες κ.α) θα διατηρήσετε και στο νέο σας κήπο. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάτι επιβλητικό και εικαστικά πολύ ενδιαφέρον όπως για παράδειγμα ένα μεγάλο, αιωνόβιο δέντρο ή ένα πέτρινο μαγγανοπήγαδο, μπορεί το στοιχείο αυτό να αποτελέσει πηγή έμπνευσης ώστε να διαμορφωθεί ο κήπος σας έχοντας το ως κύριο σημείο αναφοράς.
Τα φυτά που θα επιλέξετε αποτελούν το κυριότερο χαρακτηριστικό για τη σύνθεση ενός μεσογειακού κήπου. Σκεφτείτε τις ανάγκες του χώρου σας για την εξασφάλιση ιδιωτικότητας, σκίαση, συνθετική ενότητα και συγκράτηση του εδάφους και προτιμήστε φυτά που η καλλιέργειά τους θεωρείται ιδανική ώστε να εξυπηρετήσει άριστα την κάθε περίπτωση. Επιλέξτε είδη που ευδοκιμούν στην περιοχή σας για να μην υπάρχει διαφοροποίηση στη γενική σύνθεση τοπίου και φυτεύστε τα σε ομοειδείς ομάδες έτσι ώστε να έχετε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό αυτού του είδους των κήπων είναι η φυσικότητα και όχι η φλυαρία μέσα από τη φύτευση πολλών και διαφορετικών ειδών. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να καταφέρετε να επιτύχετε μια φυσική οπτική ομοιομορφία, όχι μόνο στην επιλογή των ειδών αλλά και στη σύνθεση της χρωματικής σας παλέτας.
kipos
Για την κάλυψη του εδάφους προτείνεται η χρήση τριφυλλιού, έρπων θυμαριού καθώς και λοιπών εξευγενισμένων αγριάδων, αποφεύγοντας την φύτευση ή την τοποθέτηση απρόσωπου, στυλιζαρισμένου χλοοτάπητα (γκαζόν). Δημιουργήστε έντονες διαφοροποιήσεις στα επίπεδα του κήπου με πέτρινα σκαλιά συνθέτοντας ομάδες ίδιων φυτών ανά επίπεδο. Συνδυάστε καρπούς, βλάστηση και λουλούδια σε ένα έντονα μεσογειακό τοπίο με χαρακτηριστικές γεύσεις, εικόνες και αρώματα. Επιλέξτε καρποφόρα δέντρα (πορτοκαλιές, μηλιές, λεμονιές, κερασιές, ελιές, αμυγδαλιές), θάμνους (φιλλυρέα, παιώνια, πουρνάρι, κότινο, λεβάντα), αρωματικά φυτά (ρίγανη, μέντα, δυόσμο, δενδρολίβανο) και λουλούδια (τριανταφυλλιές, γεράνια, μπουκαμβίλιες, μαργαρίτες) συνθέτοντας σκηνικά που οδηγούν σε μοναδικά ταξίδια όλες τις αισθήσεις μας. Φυσικά από ένα μεσογειακό κήπο δεν θα μπορούσε να λείπει ένα μικρό περιβολάκι με φρούτα και λαχανικά όπως επίσης και η παρουσία ενός αμπελιού που αποτελεί και ένα από τα χαρακτηριστικότερα φυτά του Mediterranean Style.
Κατά την κατασκευή των δομικών και διακοσμητικών στοιχείων προτιμήστε φυσικά υλικά (ξύλο, πέτρα, βότσαλο, χαλίκι) χωρίς να καταφεύγετε σε ογκώδεις κατασκευές και μονότονες επιφάνειες πλακόστρωσης. Δημιουργήστε μικρούς χαλικωτούς διαδρόμους ή μονοπάτια με άτακτη τοποθέτηση πέτρινων πλακών οδηγώντας τον επισκέπτη σε μια όμορφη περιπλάνηση στον «κήπο των αισθήσεων». Ένας μεσογειακός κήπος λούζεται στο φως του ήλιου γι’ αυτό την ανάγκη για σκίαση των περιοχών που έχουμε επιλέξει για χαλάρωση και συνεστίαση (καθιστικό, χώρο φαγητού), εξυπηρετεί η ύπαρξη κάποιου μεγάλου και πυκνού δέντρου ή η τοποθέτηση πέργκολας υπενδεδυμένης με υφάσματα ή κληματαριές και αναρριχητικά φυτά. Για την επίπλωση του εξωτερικού σας χώρου προτιμήστε χτιστούς καναπέδες με μεγάλες μαξιλάρες ή ανάλαφρα μεταλλικά ή ξύλινα τραπεζάκια και καρέκλες. Τονίστε την εξοχική διάθεση (country mood) με γλάστρες από τερακότα και κιούπια που θα φιλοξενήσουν και θα αναδείξουν τα όμορφα λουλούδια σας.
Η παρουσία του υγρού στοιχείου σε ένα μεσογειακό κήπο μπορεί να εκπροσωπηθεί με την τοποθέτηση μιας μαρμάρινης ή πέτρινης κρήνης, μιας λιμνούλας, ενός πηγαδιού ή σκεπτόμενοι ακόμη πιο φυσικά με τη δημιουργία ενός τεχνητού γραμμικού καναλιού. Για το φωτισμό του εξωτερικού σας χώρου επιλέξτε έναν διακριτικό και άκρως ατμοσφαιρικό τύπο, αναδεικνύοντας μόνο αντικείμενα, φυτά και γωνιές με ιδιαίτερο διακοσμητικό ενδιαφέρον. Δημιουργήστε μια μυστηριακή ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα απολαμβάνετε ατέλειωτες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.
kipos
Μελετήστε προσεκτικά το χώρο σας χαρίζοντας του τη Μεσογειακή αύρα που επιθυμείτε. Συνθέστε ένα μοναδικά φυσικό τοπίο και φροντίστε το με πολύ υπομονή και μεράκι και να είστε σίγουροι ότι εκείνο σε αντάλλαγμα θα σας προσφέρει τις υπέροχες εποχιακές εναλλαγές του, τις γεύσεις του και τα χιλιάδες αρώματα των παιδικών σας χρόνων.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία