Peter Zumthor



To βρετανικό ινστιτούτο αρχιτεκτoνικής RIBA προσθέτει ένα ακόμα βραβείο στο βιογραφικό του "αθόρυβου" και ταλαντούχου ελβετού αρχιτέκτονα
Peter Zumthor
Peter Zumthor φωτό.: Reuters
  
 
To ξωκλήσι Bruder Klaus στο Βάχεντορφ της Γερμανίας (2007)
Το καλούπι που χρησιμοποιήθηκε για την κατακευή του Bruder Klaus αποτελούνταν από 120 δέντρα που σιγοκάηκαν
Ο μυστικός κήπος του Zumthor ή αλλιώς το pavilion της Serpentine Gallery, στο Λονδίνο (2011)
Το spa στο Βαλς της Ελβετίας (1996) θεωρείται το «αριστούργημά του»
 
4  φωτογραφίες


Μετά το βραβείο Pritzker αρχιτεκτονικής που κέρδισε το 2009, ο διάσημος ελβετός αρχιτέκτονας θα έχει από φέτος στο βιογραφικό του και το Royal Gold Metal του βρετανικού ινστιτούτου αρχιτεκτoνικής RIBA (Royal Institute of British Architects).

Η πρώτη επαφή του αρχιτέκτονα με το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε πέρυσι το 2011 όταν επιιλέχθηκε να σχεδιάσει το ετήσιο περίπτερο της Serpentine Gallery στο Λονδίνο. Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου 2013.

Ο Peter Zumthor γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας πριν από 65 χρόνια. Θεωρείται ασυμβίβαστος και ανεπηρέαστος από μόδες, κάποιοι μάλιστα έχουν αποκαλέσει την αρχιτεκτονική του αθόρυβη, καθώς τα κτίριά του επιβάλλονται με αριστοτεχνικό τρόπο.

Πεποίθησή του είναι ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να βιώνεται μέσα από τις αισθήσεις. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε δεν δημοσιεύει ευρέως τα σχέδια των κτιρίων του. Από τις πιο γνωστές δημιουργίες του είναι το ξωκλήσι Bruder Klaus στο Βάχεντορφ της Γερμανίας. Ενας μικρός τσιμεντένιος πύργος χωρίς παράθυρα. Το φως διεισδύει από την κορυφή και αναδεικνύει τα ίχνη από 120 δέντρα που σιγοκάηκαν και αποτέλεσαν το καλούπι για την κατασκευή.

Στα γνωστά του έργα συγκαταλέγεται και το Mουσείο Tέχνης Kolumba στην Κολονία της Γερμανίας (2008), το οποίο χτίστηκε επάνω σε ερείπια γοτθικής εκκλησίας που καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προτού ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική, πέρασε μια περίοδο μαθητείας δίπλα στον πατέρα του, που ήταν επιπλοποιός. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Kunstgewerbeschule, στη γενέτειρά του, και συνέχισε στο Ινστιτούτο Pratt της Νέας Υόρκης. Το 1999 τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Mies van der Rohe.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία