Συμβουλές για ένα “πράσινο” μπάνιο – Εξοικονόμηση νερού και οικολογικός καθαρισμός


econews
Προ μηνών δημοσιεύσαμε στο econews ορισμένους τρόπους για να κάνουμε την κουζίνα του σπιτιού μας περισσότερο “πράσινη”.
Εκτός όμως από την κουζίνα και το μπάνιο αποτελεί ένα χώρο όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα πόρων: κυρίως νερό, αλλά επίσης χαρτί και καθαριστικά προϊόντα που συχνά δεν συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ας δούμε λοιπόν επτά τρόπους εξοικονόμησης πόρων στο μπάνιο και χρήσης του με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.
—Εγκαταστήστε ένα καζανάκι χαμηλής κατανάλωσης νερού
Οι τουαλέτες καταναλώνουν περίπου το 27% του νερού στο σπίτι, περισσότερο από τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Σύγχρονα καζανάκια απελευθερώνουν ικανή ποσότητα νερού για να απομακρύνει τις ακαθαρσίες, χωρίς να σπαταλούν πόρους όπως τα παλαιότερα.
Συχνά έχουν δύο κομβία, ανάλογα με την ποσότητα νερού, μικρή ή μεγάλη που θέλουμε να απελευθερώσουμε.
Εναλλακτικά, αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε καινούργιο καζανάκι μπορούμε να βάλουμε μια φιάλη αναψυκτικού γεμάτη άμμο ή χαλίκια στη δεξαμενή νερού ώστε να μειώσουμε τον αντλούμενο όγκο νερού.
—Εγκαταστήστε μια ντουζιέρα χαμηλής κατανάλωσης νερού
Μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση νερού συντομεύοντας τη διάρκεια του ντους. Αν όμως σας αρέσει να παίρνετε την ώρα σας στο ντους μπορείτε να προμηθευτείτε ένα “τηλέφωνο” χαμηλής ροής το οποίο καταναλώνει τη μισή ποσότητα νερού σε σύγκριση με τα συμβατικά.
Επιπλέον, θα εξοικονομήσετε την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του πλεονάζοντος νερού.
Κυκλοφορούν ακόμα στο εμπόριο φίλτρα νερού για ντουζιέρες τα οποία απομακρύνουν ακαθαρσίες, χλώριο και άλλες επικίνδυνες για την υγεία και κυρίως το δέρμα χημικές ουσίες.
—Εγκαταστήστε αισθητήρες στις βρύσες
Συνηθίζονται στα καταστήματα εστίασης, αλλά τέτοια συστήματα που επιτρέπουν τη ροή νερού στο νιπτήρα με τη χρήση αισθητήρα μπορούν να βρουν και οικιακές χρήσεις και να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε πόρους και χρήματα.
—Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες σας
Οι λάμπες LED καταναλώνουν ένα κλάσμα της ενέργειας -υπολογίζεται σε 20%- που απαιτούν οι συμβατικοί λαμπτήρες πυρακτώσεως και στο μέλλον θα γίνουν ακόμα οικονομικότερες (διαβάστε σχετικά στο econews).
—Εγκαταστήστε ένα σύστημα εξαερισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης
Αν το μπάνιο σας δεν έχει πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο απαιτείται η χρήση ενός ανεμιστήρα εξαερισμού για την απορρόφηση των δυσάρεστων οσμών, αλλά και της υγρασίας.
Προτείνεται λοιπόν η τοποθέτηση ενός ανεμιστήρα προδιαγραφών ENERGY STAR προκειμένου να περιορίσετε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και να καταστήσετε το μπάνιο σας βιώσιμο, χωρίς οσμές και μούχλα στους τοίχους.
—Αγοράστε οικολογικά προϊόντα για το μπάνιο σας
Από τις πετσέτες μπάνιου, έως το σαπούνι χεριών και το χαρτί υγείας κυκλοφορούν πλέον εγχώρια, ελληνικά προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αν σας απασχολεί το υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με εισαγόμενα ή μη-οικολογικά προϊόντα αναλογιστείτε πως η διάδοσή τους θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας που θα συμπιέσουν το κόστος παραγωγής, ενώ θα ενισχύσετε και την οικονομία της χώρας μας.
—Καθαρίστε το μπάνιο με οικολογικά, σπιτικά, μη-τοξικά προϊόντα
Τα χημικά καθαριστικά μπορεί να κάνουν “δουλειά”, αλλά θέτουν την υγεία σας σε κίνδυνο. Διαβάστε στο econews για τις θαυματουργές, καθαριστικές ιδιότητες που έχει το ξύδι, αλλά και για μια σειρά οικολογικών λύσεων που μπορούν να κάνουν το μπάνιο σας να λάμψει από καθαριότητα.
econews
Popularity: 2% [?]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία