Φτιάχνοντας τη δική σου λιμνούλα
http://kpe-akrat.ach.sch.gr
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία ενός κήπου μπορεί να είναι μια καλά εφοδιασμένη και προσεκτικά συντηρημένη λιμνούλα. Θα προμηθεύει μια καλή πηγή πλασμάτων για λεπτομερή μελέτη και μια πολύτιμη περιοχή προστασίας. Ακόμη και τα πιο τυπικά σχέδια μπορούν να είναι κέρδος για την άγρια ζωή και με λίγη σκέψη, στο στάδιο της σχεδίασης, μπορεί να ενσωματώνει χαρακτηριστικά τόσο διακοσμητικά όσο και προστασίας περιβάλλοντος.Οι λιμνούλες είναι εύκολο να κατασκευαστούν και ακόμη και οι πιο μικρές έχουν αξία αν και όσο πιο μεγάλη είναι μια λίμνη τόσο πιο ελκυστική είναι για την άγρια ζωή. Οι μεγάλες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα μεγαλύτερο αριθμό οργανισμών και σε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ειδών. Απλά, προκατασκευασμένες λιμνούλες είναι φτηνές στην αγορά και εύκολο να εγκαταστήσεις, αλλά υπάρχουν επίσης εύκολοι τρόποι να χτίσεις με ελαστικές επενδύσεις ή επεξεργασμένο τσιμέντο.
Είναι μεγάλο πράγμα να έχεις μια λίμνη σε ένα σχολικό κήπο σαν χώρο μελέτης σημαντικών αρχών της οικολογίας. Τροφικές αλυσίδες, σχέση αρπακτικού - θύτη, προσαρμογή σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ο κύκλος της ζωής και η διασπορά είναι μερικά από τα θέματα που μπορούν να μελετηθούν μέσω μιας λίμνης.
Η ανάγκη φροντίδας του περιβάλλοντος γίνεται προφανής σε όλους όσους μελετούν λίμνες καθώς γίνεται φανερό πόσο τρωτά είναι κάποια είδη στην ρύπανση ή στην αναστάτωση του περιβάλλοντός τους.
Χτίζοντας μια μικρή λιμνούλα στον κήπο
Ακόμη και μια μικρή λιμνούλα μπορεί να προσθέσει πολλά στην άγρια ζωή ενός κήπου και μπορεί να προμηθεύει μια πλούσια πηγή υλικού για τη μελέτη του γλυκού νερού.Διαλέγοντας την τοποθεσία
Προσπάθησε να βρεις ένα χώρο ο οποίος θα δέχεται ήλιο για ένα διάστημα της ημέρας και θα έχει πρόσβαση σε θαμνώδη περιοχή ή πυκνή βλάστηση. Τα παραπάνω φυτά θα δίνουν καταφύγιο στα πλάσματα της λίμνης που περνούν μέρος του χρόνου τους έξω από το νερό. Χρησιμοποίησε σπάγκο για να χαράξεις το σχήμα και το μέγεθος της λίμνης.Επενδύοντας τη λίμνη
Η λιμνούλα μπορεί να επενδυθεί ώστε να γίνει αδιάβροχη με μια ποικιλία τρόπων. Ο πιο ακριβός, αλλά ο πιο αξιόπιστος και με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι να χρησιμοποιήσεις μπετόν επεξεργασμένο με ένα αδιάβροχο παράγοντα. Αν είναι να γίνει πολύ μικρή ίσως να μην αξίζει τον κόπο. Μια άκαμπτη επένδυση από υαλοβάμβακα παρέχει μια βολική και διαρκείας λύση καθώς και ενδιαφέροντα σχήματα λίμνης. Τέτοιου είδους επενδύσεις είναι διαθέσιμες σε πολλά σχήματα, μεγέθη και χρώματα και συνήθως διαθέτουν α)εσωτερικές "ποδιές" για να σταθούν πάνω τους τα φυτά της όχθης και β) βαθύτερα τμήματα για τα είδη που ζουν στο βυθό. Ελαστικές (butyl) επενδύσεις βγαίνουν σε ρολά και μπορούν να εφαρμόσουν σε οποιοδήποτε σχήμα τρύπας, αλλά είναι οι λιγότερο ανθεκτικές και γι αυτό καταστρέφονται εύκολα.Όταν έχει ήδη επιλεχθεί η επένδυση που θα χρησιμοποιηθεί, η τρύπα μπορεί να σκαφτεί. Χαράξτε το σχήμα και σκάψτε μια τρύπα ελαφρώς μεγαλύτερη από την ίδια τη λιμνούλα. Αφαιρέστε τυχόν κοφτερές πέτρες οι οποίες μπορούν να τρυπήσουν την επένδυση και στρώστε υγρή άμμο στην τρύπα. Εάν χρησιμοποιηθεί ελαστική επένδυση ίσως είναι αναγκαίο να στρώσετε πάνω της μερικά φύλλα heavy-duty polythene για επιπλέον προστασία. Κατεβάστε την επένδυση στην τρύπα και ελέγξτε ώστε να εφαρμόζει σωστά. Χρησιμοποιήστε αλφάδι πάνω σε μια σανίδα για να ελέγξετε τα επίπεδα στην περιφέρεια της λίμνης. Βάλτε άμμο στα κενά ανάμεσα στην επένδυση και στα πλευρά του λάκκου για επιπλέον υποστήριξη.
Σχήμα: Πώς κατασκευάζεται μια λιμνούλα
Γεμίζοντας τη λιμνούλα
Όταν η επένδυση είναι στη θέση της η λιμνούλα μπορεί να γεμίσει. Προσθέστε νερό βαθμιαία, ελέγχοντας το επίπεδο με ένα αλφάδι από καιρό σε καιρό για να επιβεβαιώσετε ότι το χείλος της λίμνης παραμένει επίπεδο . Όταν η λιμνούλα γεμίσει θα πρέπει να μείνει μερικές μέρες προτού προστεθούν φυτά ή άλλοι οργανισμοί. Αυτό θα επιτρέψει στο χλώριο ή άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στο νερό της βρύσης να διασκορπιστούν.Εφοδιάζοντας τη λιμνούλα
Μετά από μερικές μέρες η λίμνη είναι έτοιμη να φυτευτεί. Γλάστρες ή καλάθια με ένα καλό, βαρύ κομπόστ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να φυτευτούν τα φυτά της όχθης ή νούφαρα. Καλύψτε την επιφάνεια του χώματος στις γλάστρες με πέτρες και τοποθετήστε τις στη λιμνούλα.Μερικές μέρες αφού η λίμνη θα έχει φυτευτεί μπορούν να εισαχθούν υδρόβιοι οργανισμοί. Μην συλλέγετε τους παραπάνω οργανισμούς από φυσικές λίμνες. Χρησιμοποιήστε μόνο οργανισμούς που μπορείτε με ασφάλεια να συλλέξετε από μια άλλη τεχνητή λίμνη, με την άδεια του ιδιοκτήτη. Ψάρια θα πρέπει να εισαχθούν μόνο αν δε θέλετε να διατηρείτε οργανισμούς όπως βατράχους ή λιβελούλες καθώς τα ψάρια πολύ γρήγορα θα φάνε τα περισσότερα από τα άλλα ζώα κι επιπροσθέτως θα εμποδίζουν νέα ζώα να εγκατασταθούν σ' αυτό το εν δυνάμει φυσικό περιβάλλον.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου