Κακαόδενδρο

Η ζωή και η εξέλιξη του κακαόδενδρου
Κακαόδενδρο: Τροπικό αειθαλές δένδρο που καλλιεργείται εντατικά στη Βραζιλία, σε ορισμένες περιοχές της Ασίας και στην Κεντρική Αφρική. Έχει ύψος 4-6 μέτρα, έχει μακριά φύλλα και βγάζει ροζ ή κόκκινα άνθη τα οποία φυτρώνουν κατά δέσμες απευθείας στον κορμό ή στα κλαδιά. Ένα από τα 100 άνθη του κακαόδενδρου θα γίνει καρπός και θα ωριμάσει σε 5 έως 7 μήνες, παράγοντας μόνο 30 με 40 σπόρους. Ο καρπός του κακαόδενδρου έχει μήκος 20-25 εκατοστά με λευκή και υγρή σάρκα μέσα στην οποία βρίσκονται τα σπέρματα το ένα πάνω στο άλλο σε κατακόρυφη στήλη.
Το Kακαόδενδρο αγαπάει τη ζέστη και την υγρασία για αυτό ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές. Ο τροπικός ήλιος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη ζωή του ευαίσθητου δένδρου, γι αυτό το λόγο τα δενδρύλλια του κακάο, φυτεύονται στη σκιά πλατύφυλλων τροπικών φυτών, προκειμένου να προστατεύονται. Η συγκομηδή των καρπών του Kακαόδενδρου γίνεται καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου και είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Ακολουθεί η ζύμωση σε καλάθια, η ξήρανση και τέλος η συσκευασία προκειμένου να ξεκινήσουν οι εξαγωγές
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Γκάνα, η Νιγηρία, Η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Βραζιλία καθώς επίσης και η Βενεζουέλα, το Μεξικό, η Νικαράγουα, η Γουατεμάλα, η Κολομβία, τα νησιά της Καραϊβικής, η Τζαμάικα, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα.. Ο κύριος όγκος της παραγωγής αυτής, κατευθύνεται στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Παγκοσμίως καλλιεργούνται 3 ποικιλίες κακαόδενδρου με συνολική παραγωγή που φτάνει τα 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η ποικιλίες του κακαόδενδρου προέρχονται κυρίως από τις γεωγραφικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών που το καλλιεργούν:
Criollo:Ο πρίγκιπας του κακάο, αφού είναι η πιο σπάνια και η πιο ακριβή ποικιλία, με εξαιρετική γεύση και άρωμα. Το 10% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής κακάο είναι της ποικιλίας criollo και καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Αμερική, αλλά και στο Εκουαδόρ, τη Βενεζουέλα, τον Ινδικό Ωκεανό και την Ινδονησία.
Forastero:Η πιο συνηθισμένη και διαδεδομένη ποικιλία κακάο. Είναι ανθεκτικότερη, πιο πικρή και πιο εύκολη στην καλλιέργεια ενώ χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα χαρμάνια σοκολάτας που υπάρχουν. Καλλιεργείται στην Αφρική και τη Βραζιλία και καλύπτει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής.
Trinitario:Η ποικιλία αυτή είναι διασταύρωση τόσο στη γεύση όσο και άρωμα των δύο προηγούμενων και πήρε το όνομά της από το νησί Trinidad. Καλλιεργείται στην Αφρική και τη Βραζιλία και καλύπτει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Trinitario τείνει να αντικαταστήσει σιγά σιγά την Forastero.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία