Ένα σπίτι με ιστορία

«
Στην είσοδο είναι σκαλισμένη η χρονολογία κατασκευής του σπιτιού, 1599.
»
Ένα από τα παλιότερα σπίτια στη Χώρα της Πάτμου ανακαινίστηκε χωρίς να χάσει την αρχιτεκτονική του ταυτότητα, για να γίνει η θερινή κατοικία ενός Αυστριακού φωτογράφου που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη.
Πάνω ψηλά στη βορειοδυτική πλευρά της Χώρας της Πάτμου, στέκεται εδώ και περισσότερα από 400 χρόνια ένα σπίτι που ατενίζει την ψηλότερη κορυφή του νησιού, τον Προφήτη Ηλία. Λέγεται πως πρόκειται για το τρίτο πιο παλιό σε όλη τη Χώρα, και στην πόρτα της εισόδου ο επισκέπτης βλέπει χαραγμένο το έτος 1599. Εδώ και κάποια χρόνια το σπίτι αυτό ανήκει στον Markus Hirnigel, έναν Αυστριακό φωτογράφο που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Το αγόρασε από την οικογένεια που το είχε στην κατοχή της για περισσότερα από 400 χρόνια. «Μου είπαν πως ο πρώτος ιδιοκτήτης ήταν κάποιος με το όνομα Πάγκαλος και πως ήταν από τους μεγαλύτερους αγωνιστές κατά της Τουρκοκρατίας» σημειώνει, γεγονός εξαιρετικά πιθανό, καθώς πολλοί κάτοικοι της Πάτμου ανήκαν στα ενεργά μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Μια γειτονική παλιά εκκλησία έχει την είσοδό της στην αυλή του σπιτιού, αλλά παρέμεινε στην κατοχή της οικογένειας που είχε το σπίτι μέχρι πρότινος, γιατί ο νόμος απαγορεύει την πώλησή της.
Το σπίτι με την υπέροχη θέα και τη μεγάλη ιστορία ανακαινίστηκε με σεβασμό στην παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και στις βασικές του γραμμές. Όπως μας εξηγεί ο Markus, προσπάθησε να το διατηρήσει όσο πιο αυθεντικό γίνεται, χωρίς όμως να κάνει συμβιβασμούς για τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής. Έτσι, μπορεί όλες οι εναπομείνασες ξύλινες κατασκευές του σπιτιού, όπως οι πόρτες, τα παράθυρα ή τα ξύλα στο ταβάνι, να συντηρήθηκαν και να αναπαλαιώθηκαν από ειδικό αναπαλαιωτή –ήρθε ειδικά για το σκοπό αυτό από την Αθήνα–, όμως τα μπάνια και η κουζίνα εκμοντερνίστηκαν πλήρως. Μάλιστα, στο ένα μπάνιο υπάρχει μία μεγάλη ελεύθερη μπανιέρα, ειδική παραγγελία από τις ΗΠΑ, ενώ η κουζίνα εκσυγχρονίστηκε και οι ηλεκτρικές συσκευές προέρχονται από γνωστή εταιρεία design. Ωστόσο σε κανένα δωμάτιο δεν θα βρει κανείς τηλεόραση.
Ο νέος ιδιοκτήτης αγαπάει ιδιαίτερα το σπίτι, και μάλιστα επέλεξε να κάνει το γάμο του στη γειτονική εκκλησία. Το σημείο που προτιμά περισσότερο είναι η αυλή της εισόδου. «Δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί, όμως όταν έψαχνα να αγοράσω ένα σπίτι στην Πάτμο, παρότι είχα δει πολλά, δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου αυτή την αυλή. Τελικά, νομίζω πως η απόφαση είχε παρθεί εξαρχής, από την πρώτη στιγμή που πέρασα την πόρτα της εισόδου». Τα αντικείμενα και τα έπιπλα του σπιτιού έχουν αγοραστεί τόσο από το νησί και την Αθήνα, όσο και από τη Βιέννη, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, την Ινδία και, φυσικά, τη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, τα πολύ αγαπημένα αντικείμενα της οικογένειας είναι «κρυμμένα σε ένα μυστικό μπαούλο».
Ο Μarkus δηλώνει απερίφραστα πως η ενέργεια του νησιού είναι αυτό που τον τραβάει εκεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. «Λειτουργεί σαν φορτιστής που γεμίζει τις μπαταρίες μου» λέει χαρακτηριστικά. «Η Πάτμος έχει όμορφες παραλίες, ενδιαφέροντες ανθρώπους, ωραία τοπία, όμως η διάχυτη ενέργεια είναι το πιο χαρακτηριστικό της στοιχείο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία