Θεραπευτικός κήπος - David Stevens

Διαστάσεις 25χ30
Προσανατολισμός ανατολικός
Χαρακτηριστικά ιαπωνική επιρροπη, χαμηλές ανάγκες συντήρησης

Το ζητούμενο ήταν ένας κήπος που να προσφέρει ηρεμία, χωίς νοσταλγικό ύφος. Με ανεπαίσθητες ιαπωνικ΄ς επιρροές, ο χώρος προοριζόταν κυρίως για στοχασμό και περισυλλογή. Οι χαμηλές απαιτηήσεις συντηρήσης ήταν σημαντικές.
 Ο κήπος είναι επηρεασμένος από τις σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις που επικρατούν στην Ιαπωνία. Ένα πλακόστρωτο με πριονισμένες πέτρες, ποικίλου πλάτους και μήκους,  ξεκινά από τις κύριες εισόδους  και κατεύθυνει το βλέμμα και τα πόδια στο χώρο.

Αυτή η κύρια οπτική γραμμή εστιάζεται μέσω ενός ξύλινου προπετάσματος σε ένα σφένδαμο, φυτεμένο μέσα σε σμαλτωμένο δοχείο που ξεπροβάλλει ανάγλυφα από τον πιο απομακρυσμένο, βαμμένο στο χρώμα της ώχρας, τοίχο.  Χαμηλοί φράχτες από διαμορφωμένα πυξάρια επαναλαμβάνουν τη γραμμή του πλακώστρωτου, τονίζοντας το κατακόρρυφο στοιχείο.
Ένα ξύλινο παγκάκι εμποδίζει  την άμεση πρόσβαση στην άκρη του κήπου. Το μονοπάτι περνά από το πάλι του παγκακιού, συναντά τον ξερικό κήπο και προχωρά πίσω από το ξύλινο προπέτασμα για να φθάσει στο επόμενο "δωμάτιο", στα νότια.

Το παγκάκι από σχιστόλιθο και το δοχείο του νερού εισα΄γουν ένα διαγώνιο στοιχείο. Από το δοχείο, το νερό πέφτει στον ξερικό κήπο.
Η γραμμή του παγκακιού επαναλαμβάνεται στους χρυσοβαμμένους βράχους, που εμφανίζονται και σε άλλα σημεία του κήπου.

Η βλάστηση καλύπτει όλες τις εποχές του έτους, και περιλαμβάνει κυρίως αειθαλή και φυτά εδαφοκάλυψης.





Σχόλια