ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ


ΙΟΥΛΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ν. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ

ΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ: TMHMA ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ (ΑΝΘΩΝΑΣ)

Άποψη του ανθώνα
Άποψη του ανθώνα
Αμέσως μετά το τμήμα Ιστορικών φυτών, ο επισκέπτης συναντά το Τμήμα Καλλωπιστικών Φυτών (Ανθώνα), το οποίο περιλαμβάνει 15 μεγάλα παρτέρια και 25 λίμνες. Εκτός των παρτεριών, στην περιφέρεια του ανθώνα υπάρχει πλήθος καλλιεργούμενων καλλωπιστικών δένδρων και θάμνων όπως μανόλιες (Magnolia grandiflora), γαζίες (Acacia farnesiana), εχίνωπες (Retama monosperma), γκίνγκο (Ginkgo biloba), κύκας (Cycas revoluta), λικιδάμβαρεις (Liquidambar orientalis) προύνοι (Prunus cerasifera var. pisardii) και μυρτόφυλλα πολύγαλα (Polygala myrtifolia). Ανάμεσά τους δεσπόζουν τα γλαυκά κυπαρίσσια (Cupressus arizonica). Κατά μήκος του κεντρικού μονοπατιού του Ανθώνα υπάρχουν εντυπωσιακά αναρριχητικά φυτά, όπως βιγνόνιες (Bignonia spp.), γλυτσίνες (Wisteria sinensis), αγιοκλήματα (Lonicera spp.), πασσιφλόρες (Passiflora spp.), κληματίδες (Clematis spp.), αριστολόχιες (Aristolochia spp.), γιασεμιά (Jasminum spp.), ενώ καλλιεργητικές ποικιλίες αναρριχώμενης τριανταφυλλιάς αναπτύσσονται στις πέργκολες.
Chaenomeles japonica
Chaenomeles japonica (τσυντόνια)
Τα παρτέρια του Ανθώνα φιλοξενούν καλλιεργούμενα πολυετή και μονοετή είδη, τα οποία ανθίζουν διάφορες εποχές του χρόνου. Από τα πολυετή, κάποια τα συναντάμε όλη τη χρονιά, όπως διάφορα είδη κυδωνίαστρου (Cotoneaster spp.), διάφορα είδη σάλβιας (Salvia spp.) και αχιλλέας (Achillea spp.) και άλλα είτε τις θερμότερες εποχές του έτους, όπως τις κάννες (Canna spp.) ή τις ντάλιες (Dahlia x pinnata) είτε τις ψυχρότερες, όπως τους νάρκισσους (Narcissus spp.), τις νεραγκούλες (Ranunculus asiaticus) ή τα ζουμπούλια (Hyacinthus orientalis).
Διαφορετικά μονοετή φυτά στολίζουν τον ανθώνα τον χειμώνα και την άνοιξη (πανσέδες, μπέλλες, βιολέτες, καλέντουλες κ.ά.) από ό,τι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο (κατηφέδες, αμάραντα, κόσμοι κ.λπ.).
Lemna minor
Lemna minor (Φακή του νερού)
Από τα παρτέρια που φιλοξενούν πολυετή είδη εντυπωσιάζει εκείνο με τις παιώνιες (Paeonia spp.), όπως και το γειτονικό παρτέρι με τις ίριδες (Iris spp.). Το επόμενο παρτέρι και η περιοχή του ανθώνα γύρω από αυτό, αποτελούν τον "ροδώνα" του Κήπου, στον οποίο καλλιεργούνται περισσότερες από 100 αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς (Rosa spp.)
Κοντά στον ροδώνα και πλευρικά στον δρόμο που διασχίζει τον ανθώνα, μπορεί κανείς να θαυμάσει συγκεντρωμένα σε 5 παρτέρια καλλωπιστικά πολυετή είδη φυτών από όλον τον κόσμο, όπως κολομπίνες (Aquilegia spp.), ίριδες (Iris spp.), αστέρες (Aster spp.) και πολλά άλλα που δίνουν χρώμα και άρωμα όλες τις εποχές ακόμα και τον χειμώνα όπως οι τσυντώνιες (Chaenomeles japonica), οι μανόλιες (Magnolia stellata) και οι χειμωνανθοί (Chimonanthes fragrans) που με τα άνθη τους ευωδιάζει όλη η περιοχή.
Στις 25 λίμνες του ανθώνα με τη συνεχόμενη ροή αναπτύσσονται πολλά υδρόβια και υδρόφιλα είδη κατωτέρων και ανωτέρων φυτών από την πατρίδα μας, αλλά και από όλη τη Γη. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύεται από τη μικροσκοπική "φακή του νερού" (Lemna minor), που καλύπτει την επιφάνεια σε πολλές από τις λίμνες ή από το ρόδινο νερό - εξαιτίας των Ροδοβακτηρίων - σε άλλες από αυτές. Εντυπωσιάζονται όμως και από τους όμορφους νερόκρινους (Iris pseudacorus) και τα νούφαρα (Nymphaea spp., Nuphar luteum, Nelumbo spp.).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία