Η μανταρινιά ανήκει στην οικογένεια Rutaceae το γένος Citrus.



Ιστορία

Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε περίπου το 1805 π.Χ. Η ιστορία του φρούτου ανάγεται πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι τα γευστικά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα. Τα μανταρίνια Κλημεντίνες πήραν το όνομα τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829 ‐ 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία. Είναι συνήθως άσπορα, μικρού σχετικά μεγέθους. Είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου με τις μεγαλύτερες ποσότητες τον Ιανουάριο. Είναι τα εσπεριδοειδή που προτιμούν τα παιδιά. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας. Στα αγγλικά το μανταρίνι αναφέρεται πότε ως mandarin και πότε ως tangerine. Η λέξη αυτή αρχικά χρησιμοποιούνταν για μια μικρή ποικιλία πορτοκαλιού που έφεραν από την Ταγγέρη, στο Μαρόκο.

[edit] Μορφολογία

Η μανταρινιά είναι μικρόσωμο εσπεριδοειδές. Οι βλαστοί της είναι σχετικά ευλύγιστοι. Οι καρποφορούντες βλαστοί λόγω υπερβολικής καρποφορίας είναι δυνατόν να λυγίσουν και να φτάσουν μέχρι το έδαφος ή ακόμα και να αποκολληθούν ολόκληροι βραχίονες. Άλλα είναι πλαγιόκλαδα και άλλα ορθόκλαδα στην αρχή ώσπου οι μακριοί βλαστοί τους να αναγκαστούν να καμφθούν από το βάρος των καρπών. Τα άνθη φέρονται ως μονήρη στις μασχάλες των φύλλων των νέων βλαστών ή σε ταξιανθίες στους βλαστούς προηγουμένου κύματος βλάστησης. Οι καρποφορούντες βλαστοί λόγω υπερβολικής καρποφορίας είναι δυνατόν να λυγίσουν και να φθάσουν μέχρι το έδαφος ή ακόμη και να αποκολληθούν ολόκληρη βραχίονες.

[edit] Κλίμα

Σε περιοχές με ψυχρό χειμώνα ή περίοδος ξηρασίας τα νεαρά δέντρα της μανταρινιάς εισέρχονται γρήγορα στην καρποφορία. Αντίθετα σε περιοχές με ήπιο χειμώνα αργούν να μπουν στην καρποφορία γι’ αυτό συνήθως εφαρμόζεται δακτυλίωση. Σε τροπικές περιοχές τα άνθη της μανταρινιάς είναι δυνατόν να εμφανίζονται σε διαφορές εποχές του έτους ακολουθώντας τους κύκλους βλάστησης. Σε περιοχές όμως που επικρατεί ψυχρός χειμώνας ή εναλλαγή ξηρής και υγρής περιόδου τα δέντρα ανθίζουν μια φορά. Αντέχει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες απ’ ότι τα άλλα εσπεριδοειδή. Παρά την αντοχή του δέντρου στο ψύχος οι καρποί της μανταρινιάς ζημιώνονται από τους παγετούς περισσότερο από τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ.

[edit] Έδαφος

Ως προς το έδαφος, λειτουργεί ομοίως με το πορτοκάλι.

[edit] Περιγραφή

Η μανταρινιά είναι δέντρο εντυπωσιακό, διαθέτει πλούσιο και ωραίο φύλλωμα, εντυπωσιακά άνθη και έντονη καρποφορία. Είναι δέντρο αειθαλές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δεντροστοιχίες στους δρόμους αν και προτιμώνται συνήθως φυλλοβόλα δέντρα έτσι ώστε να υπάρχει ανανέωση των φύλλων ή σε εισόδους σπιτιών για διακοσμητικούς λόγους αλλά και μεμονωμένα σε διάφορα σημεία του κήπου. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως γλαστρικά αλλά αν θέλουμε να υπάρχει απόδοση καρπών χρειάζονται περισσότερη περιποίηση. Μπορούμε να το τοποθετήσουμε διπλά σε κάποια σημεία για σκίαση αλλά πρέπει η σκίαση να είναι επιθυμητή και το χειμώνα Επίσης μπορούμε να το συνδυάσουμε και με γκαζόν αλλά επειδή θα υπάρχουν αρκετές αρδεύσεις θα έχουμε μειωμένη παραγωγή. Μια πρόταση φύτευσης στους κήπους σε περίπτωση που υπάρχει χώρος για παραπάνω από μια πορτοκαλιά είναι να φυτέψουμε διαφορετικές ποικιλίες πορτοκαλιάς οι οποίες έχουν διαφορετικές εποχές καρποφορίας και ανθοφορίας έτσι ώστε να μην παραμένει γυμνός.

Ποικιλίες

Ποικιλίες:
  • η κοινή Citrus reticulate,
  • Cleopatra Citrus reshni,
  • Dancy Citrus tangerine,
  • Satsuma Citrus unshiu.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία