Το «βατόμουρο της νιότης»


Έφεραν από τη Σιβηρία στη Δράμα μύρτιλλο blueberry

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χάτσιος


«Η Δράμα έχει ιδανικό κλίμα, αλλά και εξίσου ιδανική σύσταση εδάφους για την καλλιέργεια του μύρτιλλου. Διαπιστώσαμε στα τέσσερα χρόνια που ξεκινήσαμε την παραγωγή του, ότι εκτός από τη Λευκορωσία και τις παγωμένες βόρειες χώρες, ευδοκιμεί θαυμάσια και εδώ».
O 53χρονος Νίκος Παπουτσής, μαζί με τον γιο του Γιάννη, 30 χρονών, είναι οι πρώτοι βιοκαλλιεργητές του «βατόμουρου της νιότης», του blueberry στην Ελλάδα. Με μια καλλιέργεια περίπου 9.000 φυτών σε έκταση 30 στρεμμάτων στο Καλαμπάκι της Δράμας, στους πρόποδες του Παγγαίου, η οικογενειακή επιχείρηση που άρχισε τυχαία, πάει «από το καλό στο καλύτερο».

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η φετινή συλλογή των πολύτιμων «μοβ μύρτιλλων», που θα διακινηθούν νωπά ή μεταποιημένα σε χυμούς και μαρμελάδες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μέχρι την Κύπρο.

Ο Νίκος Παπουτσής και ο γιος του Γιάννης είναι άνθρωποι παθιασμένοι με τις μηχανές, τις κατασκευές υδραυλικών ασανσέρ, τα φωτοβολταϊκά και ευρεσιτεχνίες. Το γεγονός ότι έγιναν βιοκαλλιεργητές και μάλιστα επέλεξαν ένα είδος που στην Ελλάδα υπήρχε μόνο ως προϊόν εισαγωγής συνέβη από τύχη, όπως λένε. Η γνωριμία του Γιάννη, που μιλά άπταιστα ρώσικα, με έναν Ουκρανό καθηγητή Γεωπονίας έμελλε να αλλάξει τη ζωή τής οικογένειας. Ο Ουκρανός επιστήμονας, ειδικός στις καλλιέργειες μύρτιλλων, έπεισε τον νεαρό να πραγματοποιήσουν αναλύσεις σε χωράφια της Δράμας, αλλά και έρευνες στο κλίμα, γιατί ο καθηγητής Γεωπονίας ήταν σίγουρος ότι στο βόρειο αυτό άκρο της Ελλάδας μπορούσε να ευδοκιμήσει το σιβηριανό blueberry.

Χαμηλές θερμοκρασίες
Για να ευδοκιμήσει το είδος αυτό του μύρτιλλου χρειάζονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του χειμώνα και ειδικά όξινα εδάφη, και για τον λόγο αυτό σχεδόν όλες οι καλλιέργειες blueberries βρίσκονται στη Σιβηρία, τη Ρωσία, τον Καναδά και γενικά τις βόρειες χώρες.

«Ο Ουκρανός καθηγητής έμεινε κατενθουσιασμένος. Μας τηλεφώνησε και μας είπε ότι στην περιοχή αυτή της Δράμας μπορούσαμε να πετύχουμε πολύ καλύτερες καλλιέργειες σε ποιότητα και ποσότητα, απ΄ ό,τι στη Γερμανία», λέει ο Γιάννης Παπουτσής.

Έτσι, περίπου πριν από 4 χρόνια πατέρας και γιος έφεραν τα πρώτα φυτά από τη Λευκορωσία και τα φύτεψαν, ενώ μέχρι σήμερα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ουκρανό καθηγητή Γεωπονίας, ο οποίος τους κατευθύνει και τους ενημερώνει με κάθε λεπτομέρεια για τις εργασίες στο βιολογικό αγρόκτημα. Δουλεύοντας όλη η οικογένεια «χωρίς ωράριο», δίπλα στο βιολογικό αγρόκτημα δημιούργησαν μονάδα μεταποίησης και συσκευασίας. Εκτός από νωπά φρούτα, που συλλέγονται καθημερινά από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, διαθέτουν στην αγορά μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού, κομπόστα, αποξηραμένα φρούτα και φύλλα, πάστα, καθώς και απόσταγμα blueberries.

ΧΩΡΙΣ ΩΡΑΡΙΟ
Όλη η οικογένεια δουλεύει χωρίς ωράριο και δίπλα στο βιολογικό αγρόκτημα δημιούργησαν μονάδα μεταποίησης

Ασπίδα για τον διαβήτη

Τo bluebbery ανήκει στην οικογένεια των μύρτιλλων (οικογένεια βακκινίωνvaccinium) και είναι παγκοσμίως γνωστό για τις πολλαπλές διατροφικές και φαρμακευτικές χρήσεις.

Τα blueberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής.

Διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αντιγήρανση, πρόληψη καρκίνου, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, υγεία όρασης και ουροποιητικού συστήματος.

Επίσης, το αφέψημα από φύλλα χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα γλυκοζοειδών και νεομυρτιλίνης (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη) είναι ένα ευεργετικό ρόφημα που βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων στο αίμα.


Αποδοτική καλλιέργεια

Οικονομικά η καλλιέργεια του blueberry είναι αποδοτική με δεδομένη την υψηλή τιμή του προϊόντος: ένα κεσεδάκι νωπών blueberries Δράμας, βάρους 125 γραμμαρίων, πωλείται στη λιανική τιμή προς 5 ευρώ, ενώ οι χυμοί στοιχίζουν 3,30 ευρώ το μπουκάλι, η κομπόστα και η μαρμελάδα 6,30, η πάστα 7,60 και τα αποξηραμένα φύλλα (πίνονται ως ρόφημα) 1,5 ευρώ η συσκευασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία