Κλάδεμα φυτών
(Μαγκαζίνο)
Χρήσιμες συμβουλές για το κλάδεμα
Το κλάδεμα των φυτών εξαρτάται:
1.Από το φυτό , αν είναι φυλλοβόλο ή αειθαλές.
Αν το φυτό είναι φυλλοβόλο , κατά κανόνα κλαδεύουμε τον χειμώνα , όταν οι λειτουργίες του φυτού είναι οι λιγότερες. Υπάρχουν όμως φυτά τα οποία ανθίζουν τον χειμώνα ( φορσύθια – τσιντόνια ) τα οποία θα κλαδευτούν μετά την ανθοφορία. Βέβαια μπορούμε να τα κλαδέψουμε και τις υπόλοιπες εποχές , αλλά με προφυλάξεις.
Αν το φυτό είναι αειθαλές , μπορούμε να το κλαδέψουμε όλο το χρόνο , λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες , την εποχή που ανθίζει , την υγρασία του περιβάλλοντος.
2. Από τον σκοπό για τον οποίο κλαδεύουμε.Υπάρχει κλάδεμα καρποφορίας και κλάδεμα διαμόρφωσης.
Το κλάδεμα καρποφορίας διαφέρει στα διάφορα φυτά και δένδρα. Κλαδεύουμε πριν την ανθοφορία.
Το κλάδεμα διαμόρφωσης αφορά την εμφάνιση του φυτού – δένδρου .
Πότε κλαδεύουμε: Κλαδεύουμε τα φυλλοβόλα κατά κανόνα τον χειμώνα. Κλαδεύουμε τα αειθαλή όλο το χρόνο.
Γιατί κλαδεύουμε: Κλαδεύουμε για καλή καρποφορία. Κλαδεύουμε για διαμόρφωση Κλαδεύουμε για αφαίρεση των ξερών κλαδιών. Κλαδεύουμε για ανανέωση του φυτού. Κλαδεύουμε για καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυτού
Πως κλαδεύουμε: Κλαδεύουμε με λείες τομές , λοξά ως προς τον βλαστό, πάνω από το μάτι Κλαδεύουμε τα κλαδιά αυστηρά και ακόμα αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά.
Με τι κλαδεύουμε: Κλαδευτήρι καλό Ψαλίδα. Πριόνι για τα μεγαλύτερα κλαδιά . Θαμνοκοπτικό ηλεκτρικό ή βενζινοκίνητο.
Το κλάδεμα είναι απαραίτητο στα φυτά και στα δένδρα , διότι τα κάνει πιο δυνατά και υγιή , αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένους κανόνες. Όταν κλαδεύουμε για ανανέωση του δένδρου , πρέπει να λιπαίνουμε καλά και να ραντίζουμε τις πληγές. Κλαδεύουμε τις κορυφές των κλαδιών, για καλύτερη βλάστηση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου