εκπαίδευση στα αγροτικά επαγγέλματα


 creta cert.jpg   Ευρεία σύσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας είχε χθες, 30 Αυγούστου 2011, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και αποφάσεων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που έχουν σχέση με την περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη.
    Μεταξύ άλλων έγινε νύξη και για τα αγροτικά Λύκεια, τα οποία θα ξεκινήσουν από το 2012 από πέντε περιφέρειες.
    Για τον αριθμό των  ανέργων, που θα εκπαιδευτούν στα αγροτικά επαγγέλματα, ο υπουργός κ. Σκανδαλίδης, ανάφερε:
η συνεργασία μας με το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει καταλήξει στην κατανομή των πόρων. Μας είπε ο κ. Κουτρουμάνης και ο Πρωθυπουργός επαίνεσε με μεγάλη ευχαρίστηση ότι πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος στην αγροτική εκπαίδευση.
Γιατί δεν είναι δυνατόν σήμερα να στηρίζεται η παραγωγή της χώρας κυρίως στον αγροτικό τομέα και στην μεταποίηση των τροφίμων και να μην ρίξουμε το βάρος στην εκπαίδευση των ανέργων, σε τέτοια επαγγέλματα.
    Στην συνέχεια οριοθέτησε τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνει η εκπαίδευση στα αγροτικά επαγγέλματα:
Θα γίνει στις 25 δομές των ΚΕΓΕ, που έχουμε σε 25 Νομούς και θα γίνει παράλληλα στους υπόλοιπους Νομούς με πρωτοβουλία των Περιφερειακών σε πιστοποιημένο κέντρο κατάρτισης. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα μέσω του Υπουργείου  Εργασίας και η εκπαίδευση επαφίεται στο «ΔΗΜΗΤΡΑ», δηλαδή στους εκπαιδευτές του «ΔΗΜΗΤΡΑ» και του Υπουργείου Παιδείας.
        Πρέπει να καθορισθεί και η συνεργασία του υπουργείου δια βίου μάθησης και η συμβολή των εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τους οποίους οφείλει η πολιτεία να αξιοποιήσει για την αποτελεσματική και χρήσιμη εκπαίδευση των νέων αγροτών. Παρόμοια πρέπει να αξιοποιηθεί και η εμπειρία των ασχολουμένων με την αγροτική παραγωγή σε όλα τα επίπεδα, για την παραγωγή προϊόντων πιστοποιημένων και με προοπτική στην αγορά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία