Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό




Η ποϊνσέτια είναι το πλέον δημοφιλές φυτό αυτή την εποχή γι’ αυτό και δικαίως ονομάζεται λουλούδι των Χριστουγέννων. Η ομορφιά του οφείλεται στα κατακόκκινα βράκτια φύλλα του, που μοιάζουν σαν άνθη και ανθίζει από τα τέλη φθινοπώρου μέχρι μερικές φορές και το Φεβρουάριο. Είναι λίγο περίεργο αλλά αληθινό, στην Αμερική, η δωδέκατη Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Μέρα της Ποϊνσέτιας» και γιορτάζεται αντίστοιχα όπως η «Μέρα του Αγ. Βαλεντίνου».


Φωτισμός- Θερμοκρασία Η ποϊνσέτια χρειάζεται καλοφωτισμένη θέση για να αναπτυχθεί σωστά. Όμως την εποχή της έντονης ανάπτυξης του φυτού πρέπει να προφυλάσσεται από τον ήλιο. Συγκεκριμένα, η περίοδος αυτή παρατηρείται ακριβώς πριν από την εποχή ανθοφορίας. Το αλεξανδρινό κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του έχει ανάγκη μια μέση θερμοκρασία της τάξεως των 16 οC, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο μπορεί να αντέξει και σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Πότισμα- Λίπανση Η ποϊνσέτια χρειάζεται συχνό πότισμα κατά την εποχή της ανάπτυξης και ανθοφορίας της. Γενικά πρέπει να διατηρείτε συνεχώς υγρό το χώμα. Πρέπει να προσέξετε όμως τη συχνότητα των ποτισμάτων μετά την ανθοφορία γιατί εκείνη την εποχή το φυτό δεν χρειάζεται συχνό πότισμα, παρά μόνο μια φορά την εβδομάδα. Η αύξηση της συχνότητας των ποτισμάτων πραγματοποιείται πάλι μετά τα μέσα περίπου του καλοκαιριού. Η λίπανση είναι απαραίτητη για την υγεία του φυτού. Η ποϊνσέτια έχει ιδιαίτερη ανάγκη για θρεπτικά στοιχεία κατά την εποχή της ανάπτυξης και ανθοφορίας της. Προτεινόμενο λίπασμα είναι το «ΥΓΡΟ ΛΙΠΑΣΜΑ XL» της εταιρίας ΒΙΟΦΥΤ. Η χρήση του πρέπει να είναι τακτική περίπου κάθε 12-14 ημέρες.


Κλάδεμα- Μεταφύτευση Το φυτό αυτό πρέπει να κλαδεύετε πάντα μετά το τέλος της ανθοφορίας του έτσι ώστε να δυναμώνει η νέα βλάστηση. Πρέπει να προσέξετε όμως κατά την επέμβαση αυτή να φοράτε γάντια, γιατί οι βλαστοί περιέχουν ένα γαλακτώδη χυμό που πιστεύεται ότι είναι δηλητηριώδης. Η μεταφύτευση χρειάζεται να γίνεται μόνο όταν το φυτό είναι πολύ μεγάλο για τη γλάστρα. Η επέμβαση αυτή γίνεται πάντοτε κατά τα μέσα του καλοκαιριού και μάλιστα, εφόσον πραγματοποιηθεί πρώτα το κλάδεμα


Φυσιολογικά Προβλήματα • Τα φύλλα του φυτού κιτρινίζουν, συστρέφονται και μετά πέφτουν: η κατάσταση αυτή οφείλεται στην υπερβολική ζέστη ή στο ανεπαρκές πότισμα είτε στην έλλειψη φωτισμού. Επομένως, μεταφέρεται το φυτό σας σε τέτοια θέση έτσι ώστε να ευνοούνται οι κατάλληλες συνθήκες ενώ επιπλέον αυξήστε τη συχνότητα των ποτισμάτων. • Το φυτό είναι αδύναμο και ασθενικό: οφείλεται στα ρεύματα αέρα γι’ αυτό και πρέπει να μεταφέρετε το φυτό σας σε κάποιο άλλο χώρο.
0 σχόλια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία