κομπόστ το ευλογημένο
Κάποιοι «τεμπέληδες» κηπουροί επιμένουν πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία φτυαριά κομπόστ μέσα στους λάκους όπου θα φυτέψουμε τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και κράμβες, ενώ τα πεπόνια, τα αγγούρια και οι κολοκύθες χρειάζονται τα θρεπτικά συστατικά του για να σχηματίσουν υγιή και δυνατά στελέχη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομπόστ για να καλύψουμε περιμετρικά τις «λαίμαργες» καλλιέργειες ή να σκεπάσουμε με αυτό τους σπόρους μετά τη σπορά. Μπορούμε, επίσης, να «ταΐσουμε» τα λαχανικά και τα λουλούδια μας με κομπόστ κι έπειτα να καθίσουμε χαλαρά και να τα βλέπουμε να μεγαλώνουν!
υλικά για την παρασκευή κομπόστ
Τα υλικά για την παρασκευή κομπόστ και τον εμπλουτισμό του εδάφους μπορούν να περιοριστούν σε όσα παράγετε μόνοι σας. Αν έχετε φαντασία και πιστεύετε πως ο χρόνος και ο κόπος που αφιερώσετε για την προετοιμασία του εδάφους θα σας προσφέρουν πλούσιες και αβίαστες καλοκαιρινές σοδειές, διαβάστε τη λίστα των πιθανών υλικών¨.
απορρίμματα από την παρασκευή μπίρας και από το κλουβί για τα πουλιά
απορρίμματα κουζίνας (φλούδια λαχανικών και φρούτων, κουκούτσια, τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, τσαγιού, κ. λπ.)
αποτσίγαρα και στάχτες
άχυρο, βελόνες από αειθαλή φυτά, ζαχαροκάλαμο και καρυδότσουφλα
κουρεμένα χόρτα
πευκοβελόνες (υλικό που αποσυντίθεται δύσκολα)
πούλπα μήλων (υποπροϊόν παρασκευής μηλίτη) και σπόρων ρετσινολαδιάς
πριονίδια και ροκανίδια
σκλήθρες από ξύλο
σκόνη από την ηλεκτρική σκούπα, τρίχες
στελέχη και φύλλα καλαμποκιού
τσόφλια βρώμης, ρυζιού και φυστικιών
τύρφη και σφάγνο
υπολείμματα από τον κήπο (νεκρά φυτά, κορυφές καρότων και παντζαριών, στελέχη καλαμποκιού, κ.λπ.)
υπολείμματα κλωστηρίου μάλλινων, μεταξωτών, λινών και τσόχινων υφασμάτων καθώς και κόκκων κακάο
φλοιοί δέντρων πλούσιοι σε τανίνες
φλούδες μαύρου σιταριού και φλούδια δημητριακών
φτερά, φύκια (όλα τα είδη) και φύλλα
περισσότερες πληροφορίες για την παρασκευή κομπόστ καθώς και συμβουλές κηπουρικής και λαχανοκομίας μπορείτε να βρείτε στο κομπόστ και στο εγχειρίδιο του «τεμπέλη» κηπουρού!
ανάρτηση από το living green
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου